Kant szerint a nők nem juthatnak fel az égbe - Híres filozófusok ostoba elképzelései a nőkről
A nők egyenjogúsági törekvéseit a filozófusok nőgyűlölő teóriái is megnehezítették.

kant
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nőgyűlölet kialakulásának egyik legösszetettebb áttekintését és a történetét épp egy férfi, Jack Holland írta meg Nőgyűlölet című könyvében. Úgy gondolta, miért is ne írhatna pont egy férfi a témáról, hogyha a nőgyűlöletet is férfiak találták ki.

Ma már nagyjából elmondható, hogy a felvilágosult világban a nőgyűlöletet inkább tekintik mind társadalmilag, mind gazdaságilag akadályozó tényezőnek, ám ez sokáig nem így volt. Hajdani nagy filozófusok butaságai pedig a nőkkel kapcsolatos ellenszenvet csak még tovább szították, lassítva ezzel az emancipáció folyamatát.

Nőgyűlölő filozófusok

Az Arisztotelész és Platón utáni korok besavanyodott nőkkel kapcsolatos tévképzetei mintegy melegágyként szolgáltak még egyes 19. századi gondolkodók nőgyűlölő tanainak is. A középkorban szinte törvényszerűen megvetették a nőket, ám azt, hogy ezeknek hatására milyen elképesztő dolgokat tudtak állítani a későbbi filozófusok, már nem lehet mivel elkendőzni. Annak ellenére, hogy az általunk felsorolt filozófusok épp a nőket próbálták megalázni, kigúnyolni, természetesen további elméleteik hatását a társadalmi gondolkodásmód fejlődésére nem lehet elvitatni. Érdemes emésztgetni a következő abszurd gondolatokat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük