- Nem a szerelmemhez mentem férjhez!
Megdöbbentő esetek Féderer Ágnestől
A családállítás érdekes és fájdalmas esetekre világít rá.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Magyarországon is egyre ismertebbé váló családállítás sikerének egyik titka, hogy olyan rejtett összefüggéseket tár fel, amelyek a tudattalanban megbújva irányíthatják valakinek az életét. Ez a módszer azt veszi alapul, ahogyan élünk. Majd megpróbálja összehangolni azzal, ahogyan valójában élni szeretnénk.

A felállítások ugyanis megmutatják mindazt, ami a lelkünk legmélyén hat. Erre például különös érzések, megmagyarázhatatlannak tetsző testi tünetek, saját tapasztalással nem indokolható viselkedésminták hívják fel a figyelmet. Ezek forrása sokszor nem is a magunk életében keresendő. A családállítás ezért teremt közvetlen kapcsolatot azokkal az emberekkel és eseményekkel, akik, illetve amik a legnagyobb hatással vannak az életünkre.

Üzenet a múltból

A nők többsége párkapcsolati problémákkal érkezik a családállítási csoportba. Miért nincs, hogyan lehetne partnerem, ha mégis akad, miért csalt meg, mit tehetek, ha nem szeretem őt? Vagyis: de jó lenne végre boldognak lenni.

A 32 esztendős Erika is közéjük tartozott. Elvileg minden rendben volt körülötte, hiszen szereti a szakmáját, ragaszkodik a munkahelyéhez, jól keres. Két szép gyereke van, és felhőtlen kapcsolatban él a férjével. Valami azonban - amit nem tudott megfogalmazni még magának sem - hiányzott a házasságából. Folyton levertnek és szomorúnak érezte magát. Ez az érzés hozta el aztán egy felállításra, szerette volna megtudni, vajon változtathat-e rajta. A családfelállítás különböző technikákkal dolgozik, a cél az, hogy az adott kérdéssel kapcsolatos legfontosabb folyamatokat megtaláljuk és megmutassuk. Megkérdeztem Erikát, mikor volt utoljára olyan boldog, amilyen mostanában is szeretne lenni. Elgondolkodott, majd hirtelen sírva fakadt. - Amikor még egyetemista voltam, és Gyurival jártam - válaszolta.

Most te tényleg a férjem vagy?

Beállítottam egy képviselőt az említett fiúnak is, aki nem mellesleg Erika első nagy szerelme volt, és akivel négy évig járt együtt. Ekkor következett be a családállítók rémálma: az Erikát képviselő csoporttag átszellemült mosollyal szorosan belekarolt a Gyurit megszemélyesítőbe, majd hátat fordítottak a többieknek. Bármivel próbálkoztam, nem tudtam leválasztani egymásról őket. Hiába ácsorogtak a terem másik oldalában a férjet és a két gyereket képviselők, a lány megszemélyesítője csak egy futó pillantást vetett rájuk. Ő az én igazi párom, mutatott határozottan Gyurira, hogy lehetne az a másik pasi a férjem?

Erika ekkor elmesélte, hogy Gyurival valójában soha nem szakítottak, ő külföldre ment tanulni, eleinte még leveleztek, aztán valahogy elsodorta őket az élet egymástól. De a mai napig nyomon követi a fiú sorsát, tudja, hol lakik, hol dolgozik, milyen autója van. - Igen, tényleg ez van, én rá vágyom - zokogta a kétgyermekes anya.

Nem akarok nő lenni

A 23 éves Kitti azzal keresett meg, hogy képtelen a tartós párkapcsolatra. Tudatosan nagyon is vágyna rá, ám bármikor az útjába kerül egy olyan férfi, aki végre komolyan venné őt - azaz nem csupán kalandot keres -, furcsa dolgok történnek vele. Rövid időn belül felszed néhány kilót. Erre még rá lehetne fogni, hogy a boldogságtól hízik, de az, hogy szőrt is növeszt az arcán, már nehezen magyarázható.

Sok orvos kivizsgálta, egyik sem talált testi okot és hatékony magyarázatot. Viszont a kilók meg a szőrzet annyira gátlásossá teszik és elkeserítik a lányt, hogy inkább kiadja az aktuális pasi útját. Amikor magára marad, hirtelen könnyedén visszanyeri a versenysúlyát, és nincs szüksége többé a szőrtelenítési praktikákra sem.
A felállításból kiderült, hogy az édesanyja nagyon sokat szenved a férje csapodársága miatt. Kitti édesapja gyakran félrelép, emiatt a feleségének önértékelési zavarai vannak, magát is hibáztatja, biztosan én nem vagyok elég jó neki.

Hogy hatott ez Kittire? Nagyon sajnálja az édesanyját, ugyanakkor a lelke legmélyén attól tart, hogy vele is megismétlődik mindez. - Én nem akarok ilyen nő lenni, mint te, ha ez a nők sorsa, akkor én inkább nem akarok nő lenni - ez vezette a lányt a tudattalanjában. A kövérséggel és fura szőrösödéssel magát védte.

Más múltja a te jelened

Sokszor előfordul, hogy a jelenedet valamelyik rokonod múltja határozza meg. A családállítás erre is segít fényt deríteni.

A bűnös pénz

Nellinek az okozott problémát, hogy képtelen volt elfogadni a munkája ellenértékét. Valahogy mindig kevesebbet keresett, mint amennyit megérdemelt volna, és elég gyakran kihasználták, önként vállalt be ingyenes feladatokat is. Változtatni szeretnék ezen, jó szakember vagyok, jól fizető állásra vágyom - ennek megoldását remélte a családfelállítástól a huszonnyolc éves lány. Az egymást követő háromdimenziós családi képekben hirtelen felbukkant a lány anyai nagyapja. Nelli elképedve kiáltott fel: - hiszen őt börtönbe zárták!

- Mit követett el? - kérdeztem. Pénzt sikkasztott a munkahelyén, válaszolta a lány, alig hallhatóan. A nagypapát kitagadta a szégyenletes bűne miatt a család, Nelli pedig a nevében vezekelt azzal, hogy képtelen volt elvenni másoktól pénzt.

A változás bátorsága

Mi történt a családfelállítás után? Erika a biztatásomra megkereste Gyurit, és meghívta egy kávéra. Jót beszélgettek, sikerült mindazt tisztázniuk, ami nyitva maradt kettőjük között. A lány végre el tudta engedni azt a kötelet, ami a múltjába visszarántotta. Lezárta az első szerelmet, és ezzel esélyt kapott arra, hogy boldog legyen a jelenében. Alig fél évvel később arról értesített, hogy második nászúton voltak a férjével, és onnan már nem csupán kettesben jöttek haza. Azóta egy szép kislánynak adott életet.

Kittinek sikerült elfogadnia, hogy az édesanyjának nem tud azzal segíteni, ha megismétli a szenvedését. Beáldozhatja a saját boldogságát is, az anyja élete ettől nem lesz könnyebb. Kénytelen volt tudomásul venni, hogy ahhoz, ami a szülei között történik, nincs köze, az az ő dolguk, és ha együtt maradtak évtizedek óta, akkor biztosan nem csupán szenvednek, szeretik is egymást a maguk módján. Kitti pedig lehet másképp nő, mint az édesanyja, és lehet boldogabb a szüleinél - az apja és anyja is ezt várja el tőle. A lány azóta együtt jár egy nagyon helyes sráccal, és csodák csodája, egyelőre se az arcszőrzet, se a pluszkilók nem bukkantak fel.

Ami pedig Nellit illeti, megkereste a nagyapja sírját, és vitt néhány szál virágot rá. Ezzel visszafogadta őt a családi rendszerbe. A családállítás azt mondja ugyanis, nem szabad senkit sem kitagadni, mindegy, mit tett az illető. Ez persze nem egyenlő a megbocsátással. Ám ha üresen marad egy hely a családi fotóalbumban, akkor a leszármazók egyike szinte biztosan jelez a saját életének eseményeivel, hogy onnan hiányzik valaki. Nelli egyébként munkahelyet váltott, ahol szép fizetést harcolt ki magának. És tanul nemet mondani. Mostanában már csak akkor dolgozik ingyen, ha például maga szeretne így segíteni valakinek.

Ezt is szeretjük