Miért nem vall szerelmet a férfi? Egy gyakori ok, amiért sokan nem teszik
Több oka is lehet annak, ha a férfi nem ad hangot érzelmeinek. A szakértő elmondta, mik ezek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kapcsolatok többségében a férfi mondja ki először azt a szót, hogy szeretlek. A jelenség hátterében megbújik persze az az ősi női elvárás is, hogy az erősebbiknek tartott nem képviselőinek kell hódítaniuk.

A nők tehát szeretik átengedni a kezdeményezés jogát, ezért is feltűnő és meghökkentő számukra, amikor a partnerük elhallgatja az érzelmeit.

Láthatatlan akadályok

Egy férfi leginkább azért nem vallja be, hogy mi zajlik benne, mert fél. Ennek pedig sokféle oka lehet, ám ezek közül is a leggyakoribb, hogy nem tudja értelmezni, mit vár el tőle a vele tulajdonképpen mindenben egyenrangú nő.

Ha ugyanis szó szerint veszi ez utóbbi pozíciót, azért tart a kitárulkozástól, mert nem szeretne férfiatlannak tűnni, alárendelődni, kiszolgáltatni magát, netán nevetségessé válni. A férfiak jelentős része manapság nem véletlenül hanyagolja a romantikát, nem akarnak még gyengébbnek tűnni az életüket határozottan irányító nők szemében.

Igen, a visszautasítástól is rettegnek a férfiak, olykor félreértik a helyzetet, és úgy hiszik, a karriert építő, a világ dolgaira kíváncsi kiválasztott nő még nem akar megállapodni, talán még nem tart ott, ahol ők. Lehet, hogy furcsa, éppen azért nem vallanak szerelmet, hogy ne riasszák el maguktól a partnerüket.

Hallgatni biztonságosabb

A tudatos félelmeken túl sokszor mély lelki kötődések, elakadások akadályoznak meg egy férfit abban, hogy nyíltan beszéljen. Tudattalanul távolságtartással védi magát egy feldolgozatlan, korábbi csalódása miatt. Netán nem zárta le magában az előző párkapcsolatát, így képtelen szavakba önteni az új vonzalmát. Még nem készült fel ugyanis a végleges elengedésre, illetve érzelmi nyitásra.

Nem ritka az sem, hogy túlzottan szoros a lelki kötődése az anyjához, így azért nem mondja ki, mit érez a szerelme iránt, mert lelkiismeret-furdalása lenne ettől, legbelül attól tart ugyanis, hogy az anyja megharagszik azért, ha más is fontos a számára.

A múlt kísértetei

Nem szabad kihagynunk a mintákat sem, hiszen a társadalmi jelenségek, családi szokások és elvárások alapvetően befolyásolhatnak valakit abban, mennyire képes az érzelmeire hallgatni. Sok férfi ma is a hagyományos családfő szerepre készül, ezzel erősítve lélekben a felnőtt férfi minőségét. És ameddig nem biztos magában, illetve abban, hogy hosszú távon is képes megfelelni az elköteleződésével járó egzisztenciális feladatoknak, inkább nem romantikázik.

Akadnak, akiknek még ma is azt tanítják otthon - ez a szülői példa -, hogy a választás végleges döntés. Ők azért hallgatnak, mert biztosra akarnak menni. Aki pedig olyan családban nőtt fel, ahol senki nem tudta kimutatni az érzelmeit, valószínűleg nem tanulta meg, hogyan kell közeledni valaki felé.

Bátor szerepcsere

Honnan tudhatod, hogy a párod miért hallgat? Vajon téged nem vesz komolyan, vagy az előbbiekben tárgyalt okok valamelyike hat rá? Az a férfi, aki szeret, de képtelen beszélni erről, ezer másféle módon próbálja kimutatni az érzéseit. Olvasd le a jeleket, és nyugodtan vallj szerelmet helyette is. Hidd el, ha rájön, hogy neked ő mennyire fontos, megpróbálja majd összeszedi magát. Lehet, hogy csak egy kis biztatásra van szüksége.

Ezt is szeretjük