Nálad vagy nálam?

Hogyan dönts, ha összeköltözés előtt állsz?

Úgy gondoljátok, hogy ideje a kapcsolat komolyabb vizeire evezni? Szakértőnk segít a döntésben!

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vajon a távolság valóban összeköt, avagy inkább szétválaszt, ha netán olyan párt találsz magadnak, aki több száz kilométernyire lakik tőled?

Na de ki költözzön kihez? Mi tehetsz félutas kényszermegoldások és a lelkedet nyomasztó álkompromisszumok bevállalása helyett?

A nő dolga a férfi követése

Létezik például egy olyan variáció, amikor te adsz fel mindent, állást, lakást, baráti kapcsolatokat, és belépsz a szeretett férfi világába. Ez a megoldás egyezik meg egyébként leginkább a családállítás filozófiájával. Bert Hellinger - német pszichoterapeuta, akinek a nevéhez fűződik a módszer elterjesztése - a családi rendszereket működtető szociális törvényszerűségek megalkotásakor úgy vélekedett ugyanis, hogy inkább a gyengébbiknek tartott nem képviselőinek kell meghozniuk ezt az áldozatot.

A férfi pedig cserébe szolgálja őt, azaz biztonságot nyújt neki, megteremti közös életük szilárd alapjait. Mondhatod erre persze, hogy te egy modern nő vagy, biztos karrierrel, szép otthonnal, el tudod tartani magad, jöjjön tehát inkább a pasi, ha akar tőled valamit.

Mégis, kinek az élete?

Az a furcsa, hogy a nők - legalábbis döntő többségük - manapság is elvárnák azt a férfiaktól, hogy gondoskodjanak róluk. Ugyanakkor határozottan elutasítják a kiszolgáltatott szerepet, és ha csak tehetik, elmenekülnek minden olyan helyzet elől, amely valamilyen függőségbe hozhatná őket. Ez a két folyamat egyszerre és persze egymás ellen hat, nem csoda, hogy a férfiak nehezen felelnek meg a határozatlan és folyton változó elképzeléseiknek.

15 tipikus női baki a párkapcsolatban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Pedig beléjük az ösztöneik szintjén még mindig az az évezredes viselkedési minta van kódolva, hogy a NŐ - csupa nagybetűvel -, főképp, amikor anyává válik, képtelen a védekezésre. A férfi dolga tehát megóvni, egyebek mellett biztonságos otthonnal. Ezt veszi alapul a családállítás, amikor nem igazán tanácsolja, hogy a férfi dobja sutba egy párkapcsolat kedvéért az egész addigi életét.

Semmi sem fekete-fehér azonban, vagyis egy konkrét helyzetben épp úgy lehet jó megoldás akár ez is, de az is, hiszen mindig azt kell megvizsgálni: mit bír ki a párkapcsolat, kinek fontosabb a másik. Innen lehet aztán az összeköltözéshez szükséges sorrendet - azaz ki milyen áldozatot hoz a közös életért - felállítani.

Így zajlik a családállítás

Szeretnéd tudni, hogyan is zajlik pontosan egy családállítás? Akkor nézd meg videónkat!

Amikor Brad Pitt a kiválasztott

Arra mindenképp felhívnám a figyelmet, hogy amelyik nő vagy férfi makacsul kitart a saját érdekei mellett, és még gondolatban sem képes arra, hogy máshol, másképp éljen, netán teljesen elölről kezdjen mindent egy családi idill kedvéért - lélekszintű lezáratlan kötődések, tudattalan fogadalmak miatt -, valószínűleg épp azért választ olyan partnert, aki jó messze él tőle, hogy elkerülhesse a boldog véget, azaz a beteljesülő szerelmet. A kiszemelt párjáról úgy álmodozik, mint egy biztosan elérhetetlen hollywoodi sztárról - na, ez az a helyzet, aminek nincs megoldása, amikor a kilométerekben mérhető távolság már az első pillanatban elválaszt. Legfeljebb eltelik egy kis idő, mire felismerik, vagy legalább az egyikük rájön erre.

Édes közös otthon

Amit ajánlani lehet, ésszerű kompromisszumokon alapuló szerződés, netán egy semleges helyen közösen megvásárolt, kibérelt lakás. A lényeg, hogy mindketten adjanak fel valamit az együtt tervezett jövőért, és aki pillanatnyilag - látszólag - jobban jár, azaz kevésbé kényszerül megalkudni, találja ki, hogyan tudja kompenzálni ezt a társának. Például én odaköltözöm hozzád, és mivel viszem magammal az előző kapcsolatomból származó gyerekemet, te cserébe nekem segítesz majd, amikor őt gondozom, nevelem.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A párkapcsolatok fejlődését az adok-kapok egyensúlya biztosítja ugyanis. Ma én teszek érted valamit, holnap te ellentételezed ezt úgy, hogy egy kicsivel többet adsz vissza, amit én majd megint egy kicsivel többel viszonzok. A családállítás azt tanítja, hogy egy kapcsolat így maradhat aktív, élő, hiszen a pár tagjai ilyenkor valóban figyelnek egymásra, nem csupán egymás mellett élnek.

OLVASD EL EZT IS!

torott sziv lead
  • párkapcsolati probléma
  • családállítás

Ezért nem tudsz komoly kapcsolatot kialakítani

Ezt is szeretjük