Nagy árat fizethet, aki kompromisszumot próbál kötni a lelke ellenében
Minden úgy van, ahogyan a párod akarja, és te alkalmazkodsz az igényeihez? Vedd kezedbe sorsodat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azt főzöd és azt eszed, amit ő szeret? Arra a filmre ültök be a moziba, amit ő választott ki, úgy öltözöl, ahogy neki tetszik? No és mi a helyzet a jövőbeni terveitekkel? Ja, hogy te már nem is álmodozol? Még ezt is átengedted neki? A feltételek nélküli alárendelés nem egyenlő az összecsiszolódáshoz szükséges kölcsönös alkalmazkodással. Rámehet a párkapcsolatod, ha mindent feláldozol érte.

Önkéntes száműzetés

Vanda mindig átszellemült mosollyal mesélt a vőlegényéről, aki kedves, sármos, figyelmes, előrelátó, gondoskodó. A férfi ezeregy további jó tulajdonságát volt még képes felsorolni a 27 éves lány, aki élete legszerencsésebb pillanatának tartotta, hogy összetalálkozott Zolival. Hiszen még belőlem is a legjobbat hozta ki - érvelt a párkapcsolata mellett a barátainak Vanda. Utóbbiak valóban napról napra követték a lány változását, aki tornacipős, pólós, farmeres stílusát miniszoknyára és tűsarkú cipőre cserélte fel, Zoli szerint ebben ugyanis sokkal nőiesebb.

Bár Vanda korábban imádta a főzelékeket és salátákat, mostanában csak nehéz húsokat sütött. Zoli ugyanis kijelentette, hogy nem ehet folyton zöldet, mint a kecskék. A lány abbahagyta a sportolást is a fiú kedvéért, elvégre az heti három órát vett el a közösen együtt töltött idejükből. Vanda élete tehát szép lassan teljesen átalakult. Eleinte még maga is elcsodálkozott, mi mindent hajlandó bevállalni Zoli kedvéért. Volt, hogy megpróbálkozott apróbb lázadásokkal, ilyenkor a fiú bánatosan nagyot sóhajtott: ahogy gondold, ha neked tényleg ez a jó, akkor mintha itt se lennék, mondta, és aztán órákig nem szólt a lányhoz. Vandának legközelebb, hasonló helyzetben, persze már eszébe nem jutott volna ellenszegülni. Aztán előkerült egy régi fénykép.

Szembesítő véletlen pillanat

Vanda egy régi barátnője születésnapjára volt hivatalos, ahová a meghívó szerint mindenkinek egy olyan képpel illett megérkeznie, amelyen az ünnepelttel közösen szerepelt. Keresgélni kezdett hát a számítógépén, a korábbi bulikon, utazásokon készült fotók között. Az egyiknél megtorpant. Őt ábrázolta a felvétel, a Balaton partján állt egy nagy társaság közepében. A kedvenc farmere és kivágott zöld pólója volt rajta, a haját szétfújta a szél, és felszabadult nevetéssel nézett a fényképezőgép lencséjébe. Mintha ezer évvel ezelőtt lett volna, gondolta a lány, pedig alig 14 hónappal korábban történt.

Vanda fejében kavarogni kezdtek a gondolatok, és hirtelen valami összefacsarta a szívét. Akkor voltam igazán boldog, vagy most vagyok az? - kérdezgette magától a lány, akinek már potyogtak a könnyei. Odament a szekrényhez, és addig túrta a ruháit, amíg elő nem került a jó mélyre elrakott farmer és póló. Felvette mindkettőt, és nekiállt zöldborsófőzeléket készíteni a konyhában. Feltét nélkül, ahogy mindig is szerette. Zoli néhány percen belül megérkezik, jutott eszébe a lánynak.

Bűn és bűnhődés

Tökéletesen passzoló társat keres, akinek határozott és részletekre lebontott elképzelése van az életéről. Ha pedig a kiválasztott elsőre netán mégsem lenne teljesen tökéletes, akkor megpróbál csiszolni rajta. Azt, aki csak rövid pórázra engedi a párját, általában erős családi minta tartja fogva a tudattalanjában, és ezt akarja lemásolni. Nem kizárt, hogy valami miatt nem tudott leválni a családi házról, vagyis a lelkében megmaradt szófogadó gyereknek, aki nagyon szeretne ily módon is megfelelni a szüleinek. Lehet a fogadalma például: én is ugyanúgy élek majd, mint ti.

De vajon miért veti alá magát ennek a párja? Talán mert a maga családi mintája tökéletesen passzol a helyzethez. Két ember olykor nem véletlenül találkozik össze egy párkapcsolatban. Az egyik is hoz magával valamilyen megoldandó feladatot a családi rendszeréből, és a másiknak is van egy saját története, amely a lelke legmélyén dolgozik, és tudattalanul irányítja a cselekedeteit, választásait, befolyásolja a döntéseit. A két minta pedig akár tökéletesen passzolhat is.

A tettes és áldozat családja így kerül össze például egy házasságban. No persze nem ugyanarról a tettről van szó. Ám ha az egyik fél, mondjuk, folyamatosan vezekelni szeretne, hiszen valamelyik őse elkövetett valami szörnyűséget, netán gyilkolt, akkor kapóra jön neki egy olyan házastárs, aki a felmenői egyikével történtek miatt büntet, vagyis egy áldozat nevében áll bosszút. Mindez generációkkal később már a hétköznapok szintjén működik. Így esik meg, hogy a férj szinte uralkodik a feleségén, aki a kívülállók legnagyobb döbbenetére szívesen rendeli alá magát minden kényének, kedvének.

Titokzatos vágyak csapdája

A családállítás módszere az ilyen fogadalmakat, tévedéseket, kötődéseket hozza felszínre a tudattalanból, illetve mutat megoldást. Segíthet tisztázni, hogy valójában miért fogja rövidre a pórázt az egyik fél, és miért igyekszik ennek megfelelni a másik. Nagyon sokféle variációja létezik az ilyen történeteknek. Hiszen még az is előfordulhat, hogy a visszahúzó férfi maga szakítja meg a párkapcsolatot, amikor a nő már mindenben megfelel az elvárásainak. A túl tökéletes feladat-végrehajtó unalmassá vagy épp gyanússá válhat.

Ilyen a családállítás

Szeretnél te is megismerkedni jobban a családállítás módszerével? Videónkból minden kérdésedre választ kaphatsz!

Nem mindegy ugyanis, mi mozgatja ilyenkor a másik felet. Vajon tudattalan választással vagy csupán tévedésből sodródott bele az adott párkapcsolatba, mondjuk tart a magánytól, netán önbizalomhiánnyal küzd? Megadóan tűr, avagy kizökkenthető, ezért meghagyja a lázadás lehetőségét magának? A pontos folyamatok, összefüggések a családfelállítás segítségével térképezhetők fel. Ha ezeket aztán sikerül elengedni, új alapokon újrakezdhető, azaz talán megmenthető az adott párkapcsolat. Nagy árat fizethet azonban, aki a lelke ellenében próbál kompromisszumot kötni. Van úgy, hogy a teste lázad fel, és betegségbe menekíti. Férfi és nő akkor lehet ugyanis beteljesülő, hosszú távú viszony egyenrangú és boldog résztvevője, ha a háttérben nincsenek rejtett elvárások.

A boldog vég esélye

Zoli nagyon megdöbbent, amikor meglátta farmerban, pólóban Vandát. Hát még, amikor a lány mosolyogva letette elé a feltét nélküli főzeléket. Eddig a te életedet éltem, mondta halkan, de nagyon határozottan Vanda, hozzátéve: ideje, hogy kipróbáld az enyémet, szeretném, ha megértenéd, ki és milyen vagyok valójában.
A fiú döbbenten nézett rá néhány percig, még az ilyenkor szokásos sértődéséről is elfeledkezett. Aztán ugyanilyen szótlanul ment ki az ajtón.

Hetekkel később csengetett be újra. Virág helyett egy nagy kosár zöldség volt a kezében. Azt hiszem, van miről beszélgetnünk, mondta a lánynak, és szívesen megkóstolom a salátádat is, ha sütsz mellé egy szelet húst nekem.

Ezt is szeretjük