Kétszer vette feleségül ugyanazt a nőt a magyar írófejedelem - Mikszáth Kálmán és Mauks Ilona különös házassága

Mikszáth Kálmán arra kérte húszéves feleségét, hogy váljanak el, mert valaki mást szeret. Nem mondott igazat.

Mikszáth Kálmán és Mauks Ilona
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha Mikszáth Kálmán neve szóba kerül, a többségnek eszébe jutnak A jó palócok, a Szent Péter esernyője, a Különös házasság és a dzsentrivilág olyasfajta ábrázolása, melyre csak Mikszáth volt képes. Mivel azonban a magánéletéről az irodalom-tankönyvek meglehetősen szűkszavúan nyilatkoznak, keveset tudunk a lányszöktetésről és arról, hogy kétszer is feleségül vette ugyanazt a nőt, Mauks Ilonát.

Mikszáth másodszor is Mauks Ilonát választotta

Mikszáth Kálmán jómódú földbirtokos, kisnemesi családba született 1847-ben Szklabonyán - a Szlovákia területén lévő község ma a Mikszáthfalva nevet viseli. A későbbi író iskoláit nagyrészt Rimaszombaton végezte, majd Pesten folytatott jogi tanulmányokat - diplomát azonban nem szerzett. Balassagyarmatra került, ahol esküdti állást vállat Mauks Mátyás szolgabíró mellett. Itt ismerte meg a szolgabíró lányát, Ilonát, akivel hosszas levelezésbe kezdtek, melynek során szerelmük lassan kibontakozott. Mauks Mátyás azonban nem örült a kapcsolatnak, mert látta, hogy Kálmánt képességei nem teszik alkalmassá arra, hogy megyei tisztviselő legyen.

Nem díjazta azt az esetet sem, amikor Mikszáth az akták közé csempészett egy papírt, melyen ez állt: „alulírott kötelezem magam, hogy lányom Mikszáth urat szeresse és egy esztendőn belül hozzáadom”.

Lányszöktetés és válás

Végül a fiatalok nem vártak az atyai áldásra, Pestre szöktek, és 1873 nyarán összeházasodtak. Kezdeti boldogságukat azonban beárnyékolta a nélkülözés: bár Mikszáth hitt abban, hogy képes lesz megélni írásaiból, és néhány fővárosi lap - köztük a Borsszem Jankó és az Igazmondó - közölte is írásait, ám ez kevés volt a boldogulásukhoz. Házasságuk évében meghaltak Mikszáth szülei is kolerajárványban, a következő esztendőben pedig közös gyermekük, Kálmán Péter hunyt el alig néhány napos korában. Ilona megbetegedett, és lábadozni hazaköltözött szülei mohorai birtokára.

Ekkortájt írta első levelét Mikszáth Kálmán húszéves feleségének, melyben arra kérte, váljanak el, nem akarja, hogy mellette tovább kelljen nélkülöznie. Ám Mauks Ilona azt mondta, bízik férjében, nem akar válni. A második levelében azonban Mikszáth már azt hazudta, mást szeret, ezért kéri a házasság felbontását. Ilona pedig elhitte. A következő hét - külön töltött - évben Mikszáth igyekezett újságíróként, íróként boldogulni, ennek az időszaknak a végén jelent meg a Tót atyafiak című műve is. 1882-ben már elismert íróként újabb levelet írt Mauks Ilonának.

Kedves Ilonka!

Mikor ezelőtt sok évvel elváltunk, rugó indok az volt, hogy anyagilag ziláltan állottam, s nem tudtam, hol fogok megállni a lejtőn. (…) De föltettem már magamban akkor, hogyha valaha vinni fogom valamire, s ha lehetséges lesz még, hibámat jóvá fogom tenni. (…) Kiköszörültem minden csorbát, nevemet magasztalólag említi az ország és a külföld, szeretet vesz körül, ahová lépek, s jövedelmem több, mint amennyiről valaha ábrándozhattam… Tartozom önnek azzal a regarddal, hogyha még nem ment férjhez, én most még egyszer feleségül kérem magát… Ön megosztotta rossz sorsomat, a legrosszabbat magam szenvedtem át, a jobb sorsomat szívesen megosztanám magával – írta a 35 éves író volt feleségének.

A cikk az ajánló után folytatódik

Még három gyermekük született

A lánykérésre Mauks Ilona először nemet mondott, de hozzátette: „Szeretném még egyszer látni magát.” Mikszáth pedig azonnal indult Mohorára. Az egykori házaspár néhány hónap múlva 1882 szilveszterén ismét egybekelt – és már együtt is maradtak. Kapcsolatukból még három gyermek született: Kálmán László, János és Albert. János sajnos négyéves korában elhunyt, a másik két fiú azonban megérte a felnőttkort - Kálmán László leszármazottai ma is élnek. Mauks Ilona tökéletes hátországnak bizonyult férje karrierjéhez, akinek írói eredményei mellé hamarosan politikai sikerek is társultak. A házaspár Mikszáth utazásai során is sokat levelezett. Melegszívű levélváltásaikból egy harmonikus, szeretetteli házasság képe rajzolódik ki.

Kvíz: tudod, ki volt Jókai Mór első felesége? Teszteld, mennyire ismered a híres magyar írók asszonyait

Irodalmi kvízünkben próbára teheted a tudásodat: ismered a magyar írók asszonyait?

Elolvasom

Forrás: Nyári Krisztián: Így szerettek ők

(Borítókép: wikipedia.hu)

Ezt is szeretjük