Mennyire vagy vonzó a férfiak szerint? Párképességi mutatód elárulja!
A vonzerő sok tényezőn múlik, és nem pusztán az első benyomáson.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Úgy tűnik, abban, hogy az ember kivel áll egyáltalán szóba, ha ismerkedésről van szó, leginkább a külsőnek van szerepe. Ez sokszor igaz is, de egyáltalán nem azt jelenti, hogy valaki feltétlenül szívesebben közeledik az általa szépnek tartott emberekhez, mint azokhoz, akik inkább átlagos tulajdonságokkal rendelkeznek.

Persze, a kiemelkedően szép embereken sokaknak megakad a szemük, esetleg fantáziálnak is róluk, ám nem biztos, hogy társnak is választanák. Hogy miért? Erről árulkodik ez a bizonyos mutató.

A párképességi mutató

Talán illúziórombolónak tűnik az ötlet, hogy valaki matematikai képletre igyekszik egyszerűsíteni azt a fajta romantikát és lelkesedést, ami a flört velejárója, ám a tudományos álláspont úgy tartja, hogy mindez sokat elárul a párválasztásról.

Eszerint mindenkinek van egy osztályzata, amit párképességi mutatónak neveznek. Ez az 1-től 10-es skálán elhelyezkedő jegy árulkodik arról, hogy ki mennyire kívánatos a társkereső tőzsdén. Az elmélet hívei úgy tartják, hogy öntudatlanul mindenki ezzel a mutatóval minősít másokat, akiket lát.

Az osztályzat azokon a kívánalmakon alapul, amelyeket férfiak és nők támasztanak a társukkal szemben. Van, aki egészen nyíltan hangoztatja az elvárásait, míg mások inkább a megérzéseikre hagyatkoznak. Ám hiába ragaszkodik valaki az általa fontosnak tartott értékekhez, ha ő maga nem rendelkezik azokkal. Ilyenkor már az ismerkedés során gátlások forrása lesz az önmaga és kiszemeltje közötti különbség. Ezért a sikeres és szép emberek nemcsak kívánatosak, de sokszor gyanút is keltenek azokban, akiknek alacsonyabb a mutatójuk.

Boldog vagy megromló kapcsolat?

A legtöbb vizsgálat egyetért abban, hogy azzal a személlyel van az embernek a legnagyobb lehetősége sikeres és tartós párkapcsolatra, akivel közel egyforma a párképességi mutatója. Vagyis azzal, akivel nemcsak külsőleg állnak közel egy szinten, de hasonló elveket és értékeket is vall.

Teszteld magad!

Ha érdekel, milyen rólad az első benyomás, vagy épp milyen vagy a szerelemben, válogass tesztjeink közül! Kiderül belőlük, melyek a legelőnyösebb tulajdonságaid, melyeket hangsúlyoznod kell, és melyeket érdemes fejlesztened.

A nagyon különböző mutatók hosszú távon konfliktusforrásokká válnak, és gyakran megakadályozzák a tartós kapcsolatot. Sőt, párkapcsolati problémákhoz is vezethet, ha az egyik fél osztályzata jelentősen megváltozik az együtt töltött időben. Például, aki megnöveli az erőforrásait, mert előléptetik vagy nyer a lottón, annak növekszik az osztályzata, míg épp ellenkező hatást ér el az, aki elhagyja magát. Ekkor a magasabb osztályzatú fél bírálni kezdi a másikat, akiben ez görcsöket okozhat, és   túlzott kompenzálással próbálja eltüntetni a különbséget.

Mindebből a statisztika alapján azt a következtetést lehet levonni, hogy az átlagos értékekkel rendelkező párkeresők nagyobb eséllyel találnak párt, mint azok, akik valamelyik irányban szélsőséges kilengést mutatnak.

Párképességi mutatók

Az alacsony párképességi mutatóhoz hozzájáruló tényezők:

  • ha valaki nem törődik a külsejével
  • alacsony társadalmi státusz
  • a megszerezhető erőforrások hiánya
  • egészségtelen életmód

Ami a magas párképességi mutatóhoz hozzájárul:

  • magabiztos fellépés
  • tervek és életcélok
  • jó problémamegoldó képesség
  • ápoltság

Bárhol is legyél a társkereső tőzsde indexén, jó ha tudod, hogy ez a hely nem állandó. Pozitív szemlélettel és némi energiaráfordítással mindenki javíthat a helyzetén.

Hogy kívánatossá válj a férfiak szemében, nem annyira született adottságaidon múlik, sokkal inkább a magatartásodon. Nem árt, ha hangsúlyozod az előnyös tulajdonságaidat, és néhány finom eszközzel közeledésre bátorítod a kiszemelt férfit.

Cikkünk Allan és Barbara Pease A férfinak szex kell, a nőnek szerelem című könyvének segítségével készült.

Ezt is szeretjük