Melyik az ideális férfikor a házasságra?
A matematikusok kiszámolták
Tényleg létezik az ideális kor, aminél se előbb, se később nem érdemes oltár elé állni? Íme, az eredmény.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár mindenkinek máskor jön el az életében a megfelelő időpont, amikor kimondja a boldogító igent, a matematikusokat nem hagyta nyugodni a kérdés, hogy vajon hogyan lehet kiszámolni, mennyi az ideális kor.

Ezért ausztrál statisztikusok létrehoztak egy formulát, mely megadja a választ a kérdésre.

Tony Dooley, a University of New South Wales School of Mathematics professzora ugyan hozzáteszi, hogy veszélyes dolog matematikai számításokat alkalmazni szívügyekben, de ha valaki tudni akarja, mikor érdemes komolyan fontolóra vennie a házasság gondolatát, nem árt a tudományos megközelítés.
Persze, mindehhez szükség van némi elhatározásra és tudatosságra is, ugyanis a képlet interjú alapú, és a következőképpen néz ki.

A formula

1. Mikor szeretnél legkésőbb megházasodni? Ez lesz az n változó. Ha például 39 évesen, akkor n = 39.
2. Hány éves korodnál előbb nem szeretnél semmiképp sem megházasodni? Ez lesz a p. Ha 20, akkor p = 20.
3. Vond ki az n-ből a p-t, 39-20 = 19, és ezt szorozd meg 0,368-cal. Az eredmény 6,992.
4. Ezt add hozzá a korhoz, amikor leghamarabb házasodnál,
20+6,9 = 27 - ennek az embernek tehát a 27 éves kor az ideális.

Más szemmel

A szociológusok viszont más számítási módszert javasolnak, mely a házasságból származó előnyök maximumából és a lehetséges problémák minimumából számolná ki az ideális életkort, ám a pontos képlettel még adósaink. Ugyanakkor a kutatók vitatkoznak arról, hogy jobb mielőbb túlesni a menyegzőn, vagy érdemes kicsit halogatni az egybekelést. Akik a korai, a húszas életévek elején kötött házasságok mellett vannak, azt mondják, ekkor tudja az ember a legszélesebb körből kiválasztani jövendőbelijét, ugyanakkor lehetőségük van a pároknak arra, hogy együtt nőjenek fel, összecsiszolódjanak, és nem utolsósorban a gyerekvállaláshoz is ideálisabb a fiatal kor. Mások viszont azt mondják, a harmincas éveikben lévők sincsenek elkésve, sőt, arra alapoznak, hogy ekkorra - érettebb fejjel - megfontoltabb, megalapozottabb döntések születhetnek, kevesebb az egzisztenciális aggodalom és a válás is.

Ideális kor?

Manapság sok fiatal vár a házassággal, míg úgy nem érzik mindketten, hogy eljött a megfelelő időpont, amihez a karrierben elért eredmények és az egzisztencia megteremtése is hozzájárul. Mivel sokan élnek hosszú ideig együtt a házasság előtt, az első esküvők időpontja is későbbi életkorra tolódott az elmúlt évtizedekben. Míg egy 1946-os Gallup-felmérés szerint a nők átlagosan 21, a férfiak pedig 25 éves korukban házasodtak, 60 évvel később a nőknél ez a szám 25-re, a férfiaknál 27-re nőtt.

A világ népei közül a svédek a legkevésbé kapkodósak, itt a férfiak átlagosan 35,1, a nők pedig 32,5 éves korukban állnak az oltár elé. A leggyorsabb férfiak Nepálban találhatók, nekik átlagosan már 22 éves korukra bekötik a fejüket, a nők pedig Nigerben mennek a legkorábban férjhez, 17,6 évesen. Európában Moldova a legfiatalabban házasodók országa, míg Magyarország a középmezőnybe tartozik. Itt az esküvőkre a férfiaknak átlagosan a 31., a nőknek pedig a 28. életévükben kerül sor.

Ezt is szeretjük