3 apró, de árulkodó jel, hogy a pasid hazudik
A hazugság még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a pasi meg is csalt, de a félrelépés előzménye lehet. Ismerd fel a jeleit!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha párodat füllentésen kapod, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy más szoknyák után futkosott, és ezt próbálta egy rossz alibivel takargatni. Ugyanakkor a hazugság és főleg annak bizonyos fajtái sokszor összefüggésben állnak a megcsalással, hiszen ez a legkomolyabb dolog a párkapcsolatban, amit különféle fedőtörténettel igyekeznek takargatni a vétkesek.

Amennyiben tehát a füllentés első jeleit észleled, ne mondj rögtön ítéletet a pasid felett, de járj nyitott szemmel, hogy kideríthesd, miért nem mond igazat! Mielőtt azonban alaptalanul riadókészültségbe állítanád radarjaidat, eláruljuk, milyen apró jelekre figyelj!

Túlpontosított történet

Ha valaki megkérdezi tőled, mit csináltál tegnap, és az nem életed egyik nevezetes napja volt, valószínűleg rövid gondolkozás után is csak egy összecsapott vázlatot adsz. Ha azonban valamit titkolni szeretnél, az alibit biztosan sokkal részletesebben kidolgoznád, akár a vétkesek a nyomozós filmekben. Ebből kiindulva tehát joggal kezdhetsz gyanakodni, ha egy nap, amikor szokásosan megkérdezed párodtól, hogy milyen volt a rutinkocsmázás a haverokkal, az odabökött jó helyett egyenesen egy miniregénnyel áll elő.

A túl részletes történet ugyanis arra vall, hogy nem éppen úgy zajlottak a dolgok, ahogyan állítja. Meglehet, hogy azokon a helyeken járt, melyeket megemlít, de előfordulhat, hogy a társaság nem a szokásos volt, ám ezt az apró részletet biztosan kifelejti az egyébként meglepően gazdag elbeszélésből.

Ha gyanús neked a történet, inkább egy keresztkérdéssel lepd meg, mint azzal, hogy a következő alkalommal titokban utána osonsz: ha zavarba hozod, valószínűleg mindent bevall neked magától is.

Arcmaszk

Nemcsak a pasi szavai lehetnek azonban árulkodóak, ha füllent, de a testbeszédét is érdemes figyelned. Aki ugyanis nem mond igazat, akaratlanul is merev arckifejezéssel beszél a feszültség miatt. Lehet, hogy tudat alatt attól tart, talán a gesztusai lelepleznék, és ezért maradnak mozdulatlanok arcizmai, azonban a test így sem hajlandó tökéletes alibit nyújtani, és végül éppen ez árulja el a hazug embert.

Természetesen egy mozdulatlan arc még nem utal arra, hogy a gallér tövében idegen parfüm illatát is kiszimatolhatod: lehet, hogy egyszerűen csak egy munkahelyi vitát próbál elhallgatni előled a párod, mert nem akarja, hogy bánkódj miatta. Ha azonban az arcmaszk kizárólag akkor kerül fel rá, ha azt a kolléganőt hozod szóba, akivel közös projekten dolgozik, jobb, ha óvatosan kezeled a helyzetet, és jobban utánajársz a dolognak.

Takaró mozdulatok

A hazugságra senki sem büszke, nem csoda hát, ha párod is igyekszik takargatni füllentéseit. Az emberek, amikor nem mondanak igazat, jellemzően a szájuk előtt babrálnak a kezükkel, vagy behunyják a szemüket: így próbálják megakadályozni, hogy lelepleződjenek. Bár lehet, hogy a gesztus biztonságérzetet ad füllentés közben, ha valaki szemfüles, azt nem lehet átverni hasonló kísérőmozdulatokkal.

Amennyiben tehát partneredtől azt látod, hogy kérdéseidre a szokásossal ellentétben zavartan válaszolgat, miközben a kezét sűrűn a szája elé emeli, és mellé még a szemeit is sűrűn lehunyja, valamit biztosan titkolni próbál előled. Nem biztos, hogy nőügyről van szó, de, hogy valami van a háttérben, aminek te nem örülnél, az garantált.

Jobbra kúszó tekintet

Ha észrevetted, hogy párod sorozatosan füllent neked, de képtelen vagy eldönteni, hogy megcsal, esetleg csak titkolózik, a legegyszerűbb, ha nekiszegezed a kérdést, és a válasz közben figyeled a gesztusait.

Amikor ugyanis valaki nem a valóságot adja elő, hanem kitalált történetet, akkor akaratlanul is jobbra sandít, ezzel szemben, aki vissza próbál emlékezni a pontos eseményekre, az balra fordítja a tekintetét. Ezek gyors és tudat alatti mozdulatok, így szinte lehetetlen meghamisítani őket. Ha figyelsz, számodra is árulkodó lehet partnered nézésiránya, melyből megtudhatod, van-e annyira tisztességes, hogy legalább a szembesítés pillanatában elárulja az igazat.

Bármi legyen is a füllentés oka, a jól működő párkapcsolathoz elengedhetetlen az őszinteség, még akkor is, ha időnként kellemetlen dolgokat kell megosztanotok egymással. Amennyiben párodon a hazugság jeleit észleled, feltétlenül ülj le vele, és faggasd ki, mit titkol előled.

Ha valamilyen problémája van, add a tudtára, hogy szívesen segítesz neki megküzdeni a nehéz helyzettel, hiszen ezzel is közelebb kerülhettek egymáshoz. Míg, ha megengeditek, hogy a hazugság betegye a lábát a kapcsolatba, az az első lépés lehet az elhidegülés és a még súlyosabb problémák felé.

Cikkünk Tracey Cox Szuperflört című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük