Meddig tudsz megtartani egy pasit?

5 kérdés, amelyből kiderül

Kíváncsi vagy, mennyire lesz tartós a kapcsolatotok? Íme, a legfontosabb kérdések, melyekkel letesztelheted!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden kapcsolat különböző alapokon jön létre, és más-más fontos kötelékek tartják életben. A szerelem elmúltával egyre nagyobb jelentősége lesz azoknak a tulajdonságoknak, melyekben a felek hasonlítanak vagy kiegészítik egymást, azoknak a nézeteknek, melyeket közösen vallanak, valamint azoknak a terveknek, melyek a közös jövőről szólnak.

Ám nemcsak egymás megértése a kulcs a tartós kapcsolathoz, hanem az is fontos kérdés, hogy ki, mennyire képes kompromisszumot kötni, illetve olykor engedni a másiknak. Mennyire képes valaki adni és elfogadni, megvan-e az egyensúly a kettő között, és képes-e mindkettőtök olykor a sarkára állni, ha épp arra van szükség.

Míg bizonyos tényezők építik, addig mások inkább leépítik a kapcsolatot. Nézd meg, melyek a legfontosabb kérdések, melyeket fel kell tenned magadnak, ha tudni akarod, tartós lesz-e a kapcsolat!

Milyen egyedül?

Azt mondják, a boldog párkapcsolat feltétele, hogy ne két fél, hanem két egész ember találkozzon. Vagyis az, aki a másik felét keresi, lehet, hogy csak azért marad benne egy kapcsolatban, mert fél az egyedülléttől. Ez akár a hosszú távú kapcsolat garanciája is lehetne, de nem feltétlenül az.

Az egyik legfontosabb kérdés paradox módon épp az, hogy hogy érzed magad akkor, amikor épp nem vagy kapcsolatban, vagy amikor a párod nincs melletted. Az egyedülléttől való félelem nem jó tanácsadó, mert ilyenkor az ember nehezen tesz különbséget aközött, hogy valóban fontos emberrel találkozott, vagy csak szüksége van valakire, akire támaszkodhat, aki szórakoztatja vagy megvédi önmagától. Ilyenkor konfliktus származhat abból, hogy nem magát az embert szereti valaki, hanem a státuszt, hogy kapcsolatban él, és ha ez nem biztosítja a megfelelő biztonságot, akkor követelőzővé válik, ami aránytalanságokhoz vezet a kapcsolatban.

Ki ad többet?

Adás és elfogadás nélkül nem létezik semmilyen kapcsolat, ám az sem mindegy, hogy ki, milyen mértékben ad figyelmet, szeretetet, illetve vár cserébe viszonzást a másiktól. A tökéletes önzetlenség és önfeláldozás, ami nem vár viszonzást, épp olyan káros és felőrlő lehet, mint annak a magatartása, aki csak követelőzik, de nem ad semmit cserébe. Ezek az egyensúlytalanságok előbb-utóbb hiánnyá változnak, ami a kapcsolat felbomlásához vezet.

Megbízol benne?

A bizalom kérdése szintén kulcsfontosságú, mert a bizalmatlanság mindig jelzésértékű. Lehet, hogy a hiba épp a bizalmatlankodóban van, de gyakrabban ad okot a gyanakvásra a másik fél. Sőt, fordítva is működik: a folyamatos bizalmatlanság önbeteljesítő jóslatként valóban olyan tettekre sarkallhat, melyek beigazolják a gyanút. Ez folytonos ellenőrzésekhez, ezáltal pedig a tér elvesztéséhez vezet, ami konfliktusokat szít, és az egyik fél úgy érezheti, fojtogatóvá vált a kapcsolatot, amitől aztán könnyen menekülhetnékje támad.

Hogyan vitáztok?

Van, aki azt gondolja, hogy a jó kapcsolat titka a békesség, illetve az, ha az ember inkább nyel, hallgatva a problémákról. Tény, hogy néha mindkét félnek engednie kell, azonban a folyamatos szőnyeg alá söprés veszélyes stratégia, mert a hosszas elfojtások is megjelennek valahol, és alááshatják a kapcsolatot. Ezért a legjobb, ha az elégedetlenségek felszínre kerülnek, ám nem mindegy, hogy ezeket hogyan kommunikáljátok egymással. Ha valaki folyamatosan ítélkezik a másik felett, támadja és kritizálja őt, az sokkal ártalmasabb módja a vitázásnak, mint az, ha elmondja, pontosan mivel és miért van baja, és benne milyen érzéseket okoz az adott probléma.

Teszteld magad!
Töltsd ki a tesztet
, melyből kiderül, hogy mennyire tartós kapcsolatra számíthatsz a pároddal!

Egyforma az életritmusotok?

Előfordulhatnak olyan életszakaszok, amikor nem egyezik meg a felek életritmusa, mert az egyikük éjszaka dolgozik, a másikuk nappal, az egyikük későn fekszik, a másikuk korán kel.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ilyenkor nem árt, ha tudatosul, hogy ez nem egy menekülési útvonal-e azért, mert így látják biztosítottnak a kapcsolat működését, ha nem találkoznak. Lehet ez egy átmeneti állapot, de hosszú távon olyan jellegtelen egymás mellett éléssé fajulhat, mely komoly hiányérzeteket hagy, aminek betöltésére más partner után nézhet az elégedetlenebb fél.

Ezt is szeretjük