Ilyen a tökéletes lánykérés a magyarok szerint - A legjobb eljegyzési történeteiket is megosztották

Kutatás derítette ki, milyen a tökéletes eljegyzés itthon.

lanykeres cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb férfi igyekszik tökéletesre szervezni a lánykérést, azonban nem mindig könnyű kitalálni azt, hogy mire is vágyik a nő. Az Ékszerpalota által készített, 7800 fős online felmérés rávilágított néhány fontos részletre, és igyekezett kideríteni azt, hogy milyen eljegyzésre vágynak a magyarok.

- Évek óta azt tapasztaljuk, hogy változnak a lénykérési szokások, úgy érezzük, hogy kopnak a hagyományok. Ezt szerettük volna megvizsgálni, jobban megérteni - mondta Blaner Attila, a felmérést végző Ékszerpalota vezetője.

Milyennek kell lennie egy lánykérésnek?

A válaszadók 46%-a szerint a lánykérésnek négyszemközt, romantikus módon kell történnie. 36% mondta azt, hogy nincs erre szabály, és mindenki úgy csinálja, ahogyan szeretné. Meglepő, hogy a megkérdezettek mindössze 8%-a szerint kell hagyományos módon, a szülőktől megkérni a lány kezét. 3% szerint a család, barátok jelenlétében, utána együtt ünnepelve, bulizva jó egy lánykérés. Ugyancsak 3% válaszolta azt, hogy valamilyen extrém helyzetben kell megtörténnie.

- Meglepő a meghitt lánykérés magas aránya. De talán még ennél is meglepőbb, hogy milyen magas azoknak a száma, akik szerint nincs erre szabály. A hagyományos lánykérés ilyen mértékű visszaszorulása pedig egyenesen megdöbbentő. Azt tudtuk, éreztük, hogy lecsökkent az aránya, de, hogy ennyire, azt nem gondoltuk volna - mondta Balner Attila.

A válaszokban nem mutatkozik számottevő különbség sem a nemek, sem az életkor szerint, egyetlen kivétellel. Míg a férfiak 6%-a szerint a lánykérésnek valamilyen nyilvános helyen - koncerten, étteremben vagy utcán - kell történnie, addig a nők csak 3%-a választotta ezt.

Le kell-e térdelni a lánykéréshez a férfinak?

A válaszadók 73%-a szerint egyértelmű, hogy a kérőnek térden állva kell megkérnie a választottja kezét. A legnagyobb arányban a fiatalok gondolják így. Az életkor növekedésével egyre nő azoknak a száma, akiknek ez nem annyira fontos. A válaszadók 19%-a szerint mindegy, hogy a férfi térdre ereszkedik-e, vagy sem, csinálja úgy, ahogyan neki tetszik. Mindössze 7% vélekedett úgy, hogy nem kell letérdelni.

A tökéletes időben és helyen

Meglepő, de a Valentin-nap mindössze a válaszadók 1%-a szerint tökéletes időpont a lánykérésre. A válaszadók 69%-a válaszolta azt, hogy bármilyen nap tökéletes a lánykérésre. 30% valamilyen jeles napot tart ideálisnak: a legtöbben, 14% a kapcsolat évfordulóját, 12% a nyaralást, 2% a lány születésnapját és 2% a karácsonyt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

- A lánykérés helyszíne nagyon változatos, de alapvetően háromféle lehet: a nyaralóhely, a lakóhely és az otthon. Utazás során kedvelt helyszín a wellness-hotel, a Balaton, a tengerpart, egy kirándulás és a romantikus városi séta. Szintén nagyon kedveltek a lakóhelyen vagy annak közelében lévő éttermek, parkok, tavak és a folyók partja. Otthon a spájzon és a garázson kívül szinte mindenhol történik lánykérés, még néha a vécén is. A leggyakrabban a konyhában, a hálószobában, az ágyban és a fürdőszobában - mondta Blaner Attila.

A nagy többség - 38% - kettő-négy évvel a lánykérés után tartja az esküvőt. Azonban elég jelentős - 24% - azok aránya is, akik egy-két évet vagy négy-hét évet - 22% - vártak, vagy, ha még előtte állnak, akkor várnának a ceremóniával.

A lánykérés időpontját több tényező befolyásolja. Az egyik ilyen a továbbtanulás. Akik továbbtanulnak, azoknál jó eséllyel később kerül sor lánykérésre. A diplomások mindössze csak 15%-ának volt lánykérése 22 évesen vagy korábban, míg az érettségizettek 34%-ának, az érettségivel nem rendelkezőknél pedig 37%-nak. Azért a diplomások sem feltétlenül várnak az iskola után sokat, 23-25 évesen már 30%-uknak megvolt az eljegyzés, 26-29 évesen pedig a diplomás válaszadók 36%-ának. 

Történetek a legjobb lánykérésekről

Sokan megosztották a személyes történetüket is. Ezek közül a legjobbakat olvashatod el.

A legromantikusabb

- Tengerparton hullócsillagot néztünk. Leesett egy csillag, és párom azt mondta, hogy ez a zsebébe esett, és kivette a gyűrűt...

- ... megkértem a páromat, hogy forduljon háttal, dobjon be egy érmét a tóba, és kívánjon egyet. Mire ez megtörtént, és megfordult, ott térdeltem a gyűrűvel a kezemben. Azóta sem tudom, hogy mit kívánt.

A legcukibb

- ...imádom a corgikat. Magyarországon két tenyésztő van, és az egyik kedves tenyésztő közreműködött a lánykérésünkben. Elmentünk hozzájuk az évfordulónkon, és a kutyáknak piros szalag és piros héliumos lufi volt a nyakukban. Mindenki sorba ültetve szépen várt, majd, mikor beléptem, annyira megrohamoztak, hogy majdnem felborítottak. Csak kis idő után vettem észre, hogy az egyiknek a nyakában van egy csomag... Ezt követően pedig minden úgy történt, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Borzasztóan örültem...

A legmeglepőbb

- Éppen veszekedtünk a párommal az autóban, aztán egyszer csak megállt, és kiszállt az autóból, kinyitotta az ajtómat, és letérdelt - megkérte a kezem. Hát a meglepetés az nagy volt, nem számítottam rá. Egyszerűen tökéletes volt.

A legspontánabb

- Tízéves kapcsolat után egy veszekedés végén műanyag csomagolóanyagból hajtogatott gyűrűt az amúgy ötvös - most már - férjem. Majd készített is egy igazi lánykérő gyűrűt, térden állós lánykéréssel a húszhetes terhességi ultrahang napján.

A legcikibb

- Negatív volt a leánykérés. Egy disznótor nem megfelelő esemény erre.

- Anyós előkapta a gyűrűs dobozt, mert az ő táskájában volt elrejtve, és hangosan megkérdezte előttünk, hogy ez mi?

A legvagányabb

- Alvás közben felhúzta az ujjamra a gyűrűt, és felírta a rúzsommal a fürdőszoba tükrére a kérdést.

A legkockább

- A párom által készített applikáció adta az utasításokat, hogy mikor hová menjek, mit keressek. Végül az utolsó helyszínen ő várt, letérdelve, gyűrűvel a kezében.

A legviccesebb

- A férjem rendőrtiszt. Ötödmagával, egyenruhában érkeztek, kardokkal. Édesanyám engedte be őket, a családot az udvarra terelték. Rajtam egy szakadt pizsama volt, előző este hosszúra nyúlt apám születésnapi bulija. Apám fel sem ismerte először a páromat, csak azt látta, a kertet elözönlötték a rendőrök, és mikor öcsém sápadt arccal mondta, "Apu, rendőrök jöttek!", csak annyit felelt, "Fiam, kardokkal. Ez vagy a kivégző osztag, vagy valami más." A párom apám elé állt, és egy hivatalos vezénylési szöveg mintájára kérte meg a kezemet apámtól. Miközben mondta a szöveget, én elegánsan beájultam a sufniba. Öcsém rázott fel, kedves szavakkal: "Keljél már fel, hát mit csinálsz?" Középre állítottak, a négy kísérő kivonta a kardját, és az az alatti kupolában letérdelt a párom. A szeme nagyon csillogott, és elmondta, hogy két nagyon különböző világból jöttünk, de ketten tudnánk egy újat alakítani. Kérdezte, hozzámegyek-e, igent mondtam...

Ezt is szeretjük