Így ronthatod el a kapcsolatod anélkül, hogy tudnál róla

Ne ásd alá a bizalmat

A tudattalan tesztelgetésre könnyen rámehet a kapcsolat.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte mindenki fél a visszautasítástól, különösen attól, hogy az a szeretett lénytől érkezik. Az elutasítás a nemet mondástól az elhagyásig sokféle formát ölthet. Ám még mielőtt megtörténne, már maga a szorongás is nyomot hagyhat a kapcsolaton.

Van, aki könnyebben, van, aki nehezebben tartja kordában ezt az érzést, de általában minél bizonytalanabb valaki önmagában, annál erősebb a szorongás, és az illető annál erősebb késztetést érez arra, hogy a visszautasítás nyomait keresse az életében és a párkapcsolatában.

Láthatatlan vizsgák

A kitartó keresés pedig meghozza az eredményt. Ilyenkor szinte törvényszerű, hogy aki attól tart, hogy a párja megbántja, az támadásba lendül vagy épp védekezni kezd, és kész a baj, amire könnyen rámehet a kapcsolat.

Mindez sokszor láthatatlan vizsgáztatás formájában jelentkezik: - Ha igazán fontos lennék neked, akkor nem tennél ilyet - vagy akkor megtennéd ezt a kedvemért. Ilyenkor az illető a saját szabályait alkalmazza a másikra, akinek viszont mások lehetnek a szabályai, ezért értetlenül áll az elvárás előtt. Bár a szoros kapcsolatokban könnyen adja magát az érzés, hogy olvastok egymás gondolataiban, mégis veszélyes erre építeni.

Gondolatolvasó vagy?

Ez történt például Gréta esetében. A lánynak orvosi vizsgálatra kellett mennie, és jólesett volna neki, ha elkíséri a párja. Ám ezt nem mondta meg neki, mert azt várta, hogy a férfi magától jöjjön rá. Az viszont egyedül szokott orvoshoz menni, ezért nem ajánlotta fel, hogy elkíséri a lányt. Gréta így azt gondolta, nem is fontos a férfinak, ha ennyit sem képes érte megtenni - és ez csak egy lépés volt a szakítás felé vezető úton.

A legidegesítőbb szokások, melyek tönkretehetik a kapcsolatot

Nézegess képeket!

Elolvasom

Akár ismerős ez a csapda számodra, akár nem, különösen fontos, hogy elmondd, mire van szükséged, és minél konkrétabban a másik tudtára add a szabályaidat, mert ez a kulcsa a hosszú távon is jól működő kapcsolatnak. Persze, ez lehet, hogy némiképp illúziórombolónak vagy kevésbé romantikusnak tűnik, hiszen egy kicsit le kell mondani arról a gondolatról, hogy mennyire egy hullámhosszon vagytok. Ám hosszú távon nagyobb a jutalom érte, mivel tényleg azt kapod, amit vársz.

A kitalálósdi viszont általában nem vezet eredményre. Vannak néhányan, akik egészen extrém módon tesztelik a másikat, mint például Anna. Ő rendszeresen azt csinálta, hogy hirtelen megszakította a kapcsolatot a férfival, akivel akkor kezdett randizni, csak azért, hogy lássa, hogyan reagál a másik - észreveszi-e, hogy valami baja van. Ám a férfi ezt úgy értelmezte, hogy a lány meggondolta magát, ezért nem erőltette a dolgot. A lány sokáig nem tanult az esetből, és továbbra is azt gondolta, ez az egyetlen módja, hogy tesztelje, mennyire fontos a másiknak.

Ebben hazudnak a férfiak a leggyakrabban

Nézegess képeket!

Elolvasom

De a tesztelések változatos formában nyilvánulhatnak meg. - Ha én nem keresem, vajon mikor jelentkezik? Vajon mit szól, ha valaki mással lát? Vajon eljön velem a musicalre, amit utál?

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Ha úgy érzed, hajlamos vagy a hasonló tesztekre, érdemes tudatosítanod magadban, hogy mikor fordulsz hozzájuk. Fontold meg a következő kérdéseket: Szeretetteli és őszinte vagy a barátaiddal? Elég jónak érzed magad ahhoz, hogy valóban megismerjenek a többiek? Mikor kezdeményeztél utoljára társasági eseményt? Tudsz egyedül maradni? El tudod fogadni, hogy a párod és te is követsz el hibákat? A nemleges válaszoknál érdemes elidőznöd, mert ott lehet a bizonytalanságod kulcsa.

Ezt is szeretjük