Ennyi magyar tenné otthonba idős rokonát - Meglepő, de saját magukról már nem ezt gondolják
Tényleg van ok az aggodalomra?

nagykep?cikkid=169471&kep=nagymama-unoka-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Százból mindössze négy magyar tervezi, hogy idősek otthonában helyezi el hozzátartozóját, ugyanakkor a megkérdezettek fele lehetségesnek tartja, hogy neki majd otthonba kell költöznie - derült ki a 4Life Direct biztosításközvetítő megbízásából készült közvélemény-kutatásból, amelynek eredményét hétfőn juttatták el az MTI-hez.

Az országos reprezentatív kutatás eredménye szerint a válaszadók mindössze 4%-a tervezi, hogy idős hozzátartozóját otthonba költözteti, saját maguk azonban nem zárják ki ennek lehetőségét. A megkérdezettek 10%-a nagyon is elképzelhetőnek, 52%-a pedig lehetségesnek tartja, hogy szükség lesz erre a lépésre, és csak a válaszadók 38%-a számára lenne ez elképzelhetetlen.

Csekélyek az elvárások

A felmérés szerint a 30 és 65 év közötti korosztály egyáltalán nem vár el különleges szolgáltatásokat egy idősotthontól: a legalapvetőbb elvárás a megkérdezettek 91%-a szerint a napi háromszori étkezés, emellett kiemelten fontos még az orvosi ellátás, a takarítás, karbantartás, a mosás, vasalás, valamint a 24 órás nővéri felügyelet, amelyeket 77-87% tartott fontosnak. Közepes fontosságot tulajdonítottak a gyógyszerek biztosításának és a gyógytornának, a szabadidős foglalkozásoknak és a gyógyászati segédeszközök biztosításának, ezt csak 50-64% jegyezte meg.

Mindez annak fényében érdekes, hogy az orvosi ellátást, a 24 órás szolgálatot, az étkezés és gyógyszer biztosítását a hatályos magyar jogszabályok előírják a bentlakásos intézmények számára - írták.

A legkevésbé fontosnak a temetkezési költségek biztosítása bizonyult: a megkérdezettek 22%-a szerint lenne az idősotthonok feladata ezt biztosítani, a válaszadók fele pedig úgy vélekedett, hogy azok fedezése a hozzátartozók kötelessége.

Egyre többen mennek otthonba

Az elmúlt években folyamatosan nőtt az ellátottak száma az időskorúak számára tartós bentlakásos és átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben: a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, míg 2008-ban 49 ezer, 2015-ben már 54 ezer embert láttak el idősek otthonában vagy időskorúak gondozóházában. Az idősotthonok nem éppen kiugró népszerűsége ellenére 2017 elején több mint 29 ezer időskorú várt intézményi elhelyezésre Magyarországon - írták.

Ezt is szeretjük