A 9 napos királynő, akit mondvacsinált okokkal végeztek ki: I. Johannát 16 évesen fejezték le
I. Johanna sosem gondolta, hogy valaha is királynő lesz belőle. Mindössze kilenc napon keresztül állt Anglia élén, akarata ellenére lett uralkodó.

i johanna cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lady Jane Grey 1537-ben született Lady Frances Brandon és Henry Grey, Suffolk első hercegének gyermekeként, VII. Henrik dédunokájaként. Sokáig eszébe sem jutott, hogy valaha királynőként kell majd uralkodnia, de nem is vágyott erre.

A sors azonban másképp hozta, és bár nagyon rövid időre, de trónra került I. Johannaként. Mindössze kilenc napig vezette az országot, nem sokkal később pedig ki is végezték.

Kora legműveltebb hölgyének tartották

Nehéz gyermekkora volt, szülei rosszul bántak vele, terrorban tartották, és a testi fenyítéseket sem vetették meg. Tízéves kora után VIII. Henrik utolsó felesége, Parr Katalin udvartartásába került. Jane széleskörű oktatásban részesült, latinul, görögül, héberül és olaszul tanult, apja és oktatói révén pedig elhivatott protestánssá vált. Imádta a könyveket, sokkal jobban érdekelte az olvasás, mint a politika, később kora egyik legműveltebb fiatal hölgyének tartották.

Az utódlási törvény szerint az öröklési sorrend első helyén Eduárd herceg állt, de ha gyermek nélkül hal meg, akkor féltestvére, Mária léphetett volna a trónra. Ám ha neki sem születik utóda, akkor húga, Erzsébet lett volna a királynő. VIII. Henrik kihagyta az okiratból lehetséges trónörökösként Frances Brandont, Jane Grey édesanyját, aki Henrik húga, Mária lánya volt. 1547-től VI. Eduárd lett a király, őt azonban igen gyenge uralkodónak tartották, és sokat betegeskedett, ezért a valódi hatalom régense, John Dudley kezében volt. A férfi tudta, hogy ha Mária vagy Erzsébet örökölnek, ő háttérbe szorul, ezért mindent megtett, hogy ez ne történjen így. 1553-ban az akkor 15 éves Jane-t akarata ellenére adták hozzá John Dudley egyik fiához, Lord Guildford Dudley-hoz, John Dudley ugyanis igyekezett elérni, hogy saját családja markába kerülhessen az uralom.

A cikk az ajánló után folytatódik

16 évesen fejezték le

Ahogy VI. Eduárd élete a végéhez közeledett, John Dudley-val eldöntötték, hogy mellőzik Máriát és Erzsébetet, helyettük inkább Jane-t ültetik Anglia trónjára. Végig tudták, hogy az asszonyok között hatalmas viszályt szíthatnak ezzel. A király végül 1553 júliusában hunyt el, régense pedig szinte azonnal kikiáltotta Jane-t királynőnek, aki azonban egyáltalán nem szerette volna elvállalni a feladatot. Úgy érezte, nem neki jár a korona, és nem is volt jártas a politikában. Nem volt más választása, így I. Johannaként került a trónra, ám ezzel hatalmas felháborodást keltett. Annak ellenére, hogy kényszerből lett királynő, megfogadta, hogy jó uralkodója lesz Angliának, de szülei állandóan irányítani és befolyásolni akarták. Még koronázásakor is azt ismételgette, hogy a trón nem őt illeti meg.

Az események innentől kezdve nagyon gyorsan haladtak, a nép fellázadt a döntés ellen, Mária pedig szintén királynőnek kiáltatta ki magát Norfolkban. Hamarosan szinte mindenki Mária mellé állt, majd Johannát a Towerbe záratták. Apósát, John Dudley-t hamarosan kivégezték, de apja visszakapta szabadságát. A fiatal nőre és férjére kimondták a halálos ítéletet, ám ekkor még nem hajtották végre. Mária állítólag igyekezett elkerülni, hogy rokonát a halálba küldje, azonban ez nem sikerült: a bírák ugyanis bűnösnek találták csupán azért, mert kilencnapos uralma alatt királynőként írta alá az ország dokumentumait. Az akkor 16 éves lányt először máglyahalálra ítélték, végül azonban a lefejezés mellett döntöttek: 1554-ben végezték ki, mindössze kilencnapnyi uralkodás után.

Felismered a történelem híres királynéit, királynőit?

Te tudod, hogy nézett ki Mária Terézia, Nagy Katalin vagy például Marie Antoinette? Kvízünkben tesztelheted, mennyire ismered a királynőket és a királynékat.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük