Hogyan találhatod meg az Igazit?
Ha mindig rossz lóra teszel
Nem találsz magadnak végre egy normális pasit a sok léhűtő helyett? A családállítás módszere segíthet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Folyamatosan párkapcsolati gondokkal küzdesz? Sehogy nem jön össze egy jó munkahely? Netán olyan betegségtől szenvedsz, aminek az orvosok nem találják az okát? Egyszóval érthetetlen és váratlan akadályok nehezítik az életedet? Talán a családállítás segíthet rajtad.

Ha bizonyos élethelyzeteket indokolatlanul túlreagálsz, vagy valami folyton ismétlődik a sorsodban, olykor megmagyarázhatatlan, idegen érzések bukkannak elő benned, melyeknek nincs konkrét okuk vagy akár előzményük, érdemes elővenned a családi fotóalbumot. Talán álmodban sem gondolnál rá, de még az sem kizárt, hogy azért nem értesz szót a férfiakkal, mert a nagymamád több évtizeddel korábbi indulatai dolgoznak benned. A családállítás módszere segíthet rátalálni a megoldásra, mint azt az alábbi példa is mutatja.

Álomkép a valóság helyett

Saci egy éven át szinte mindennap sírt a volt barátja után. A megismerkedésük pillanatától érezte persze, hogy valami nem stimmel a fiúval. Amikor a lány bevallotta neki, hogy szereti, csak mosolyogva hümmögött valamit az előtte álló fényes karrierről. A harminc felé közeledő Saci ellenben családra, gyerekre vágyott, esküvőt tervezgetett, ám egy napon telefonon közölte vele a fiú, hogy épp a repülőtérre tart, „bocs, de holnaptól Brüsszelben dolgozom, minden jót neked”.

A lány az eszével megértette persze, hogy egy álomképbe szeretett bele, ez a fiú egyetlen egy percig nem volt olyan, amilyennek látni szerette volna őt, mégis hullottak utána a könnyei, azaz egy idő után már maga sem tudta pontosan, mit vagy kit is sirat.
Amikor a szakításuk évfordulóját is magányosan, szomorkodva töltötte, a barátnői családállítást javasoltak neki.

Hiba a családi rendszer működésében

A családállítás módszere már több mint 30 éve létezik Németországban. Bert Hellinger pszichoterapeuta dolgozta ki, aki arra jött rá, hogy a családok ugyanúgy működnek, mint más rendszerek, a tagjai tehát mind kölcsönhatásban vannak egymással. Ez a kapocs - amit Hellinger a tudattalanban ható családi emlékezetnek nevezett el - pedig összeköti a most élőket a több generációval korábban születettekkel is.

Ha pedig egy családtaggal valami életbevágóan rossz történik - betegség, baleset, üldöztetés, kitagadás -, akkor könnyen megsérülnek azok a törvényszerűségek is, melyek a családi rendszerre hatnak. Ezt a működési zavart tudattalanul érzékelik aztán a később születő családtagok, akik szolidaritásból átveszik a nehéz sorsot, és annak ellenére, hogy netán nem is ismerték az illetőt, szinte ugyanúgy élnek, éreznek, viselkednek, mintha az a rossz dolog velük történt volna meg. Vagyis furcsa, megmagyarázhatatlan tünetekkel figyelmeztetnek arra, hogy ki kellene javítani a családi rendszer hibáját.

Generációkon át öröklődő minták

Saci elmesélte a családállítási csoportban, hogy az édesanyja négy hónapos terhes volt vele, amikor az apja lelépett. Arra a kérdésre pedig, hogy vajon milyen volt az anyai nagyszülei házassága, a lány így felelt:
- Nem ismertem a nagyapámat, mivel még édesanyám megszületése előtt az ország másik végébe költözött egy idegen nővel. Nagymamám mindig azt mesélte, hogy ugyanolyan volt, mint az ő apja, aki állandóan nőzött, mulatott.

A családfelállításban kiderült, hogy a nagymama nagyon haragudott a saját apjára - Saci dédszüleiről van szó - azért, ahogy az édesanyjával viselkedett. Azt gondolta, hogy az anyja nagyon szenvedhet, így amikor serdülő lány lett, megpróbált besegíteni neki, hogy enyhítse a fájdalmát.
Így az anyja nevében, helyette is folyton támadta, hibáztatta az apját, azt hangoztatva, hogy a férfiak csak megvetést érdemelnek, mert nem lehet megbízni bennük.

Ezzel azonban megsértette a hellingeri törvények közül az érkezési sorrend hierarchiáját, ami azt mondja ki: minden egyes tagnak megvan a maga helye a családban, akik pedig előbb születtek, bizonyos előjogokkal rendelkeznek. Egy gyerek például nem avatkozhat bele a szülei sorsába. Mindenki csak a saját, őt megillető helyen élhet teljes értékű életet.
A nagymama ráadásul tévedett, hiszen az anyjának nem volt szüksége a segítségére. Saci dédnagymamája a nőügyei ellenére is nagyon szerette a dédnagypapát.

A nagymamát viszont gúzsba kötötte a saját gyűlölete, és ehhez a hitmondathoz vonzott be aztán egy férjet magának, sőt, a lélekszintű fogadalma a lányára és unokájára is hatott, akiket szolidaritásból az vezetett a férfiak kiválasztásánál: ha a nagymamának nem sikerült megbízható társat találni, akkor nekünk sem fog.

Képviselők jelenítik meg a családtagokat

Az ilyen, tudattalanul ható fogadalmakat úgy hozzuk tudatos szintre a családállítás segítségével, hogy képviselőkkel megjelenítjük azokat a családtagokat, akik az adott történetben fontos szerepet játszottak. Innen a módszer elnevezése, hiszen a csoport által alkotott körben felállítjuk őket.

A csoportok tagjai általában nem ismerik egymást, továbbá kevés információt kapnak attól a személytől, akinek a problémájával dolgoznak, kizárható tehát, hogy a képviselők eljátsszák mások élettörténetét. Csakis pillanatnyi érzéseikről beszélhetnek, agyalni, spekulálni, helyzetet elemezni tilos, a zsigeri érzések fontosak.
A megszemélyesített családtagok viszonyáról az árulkodik, ha a megszemélyesítő például fázik, borzong, melege lesz, zsibbad az egyik karja, vonzza, taszítja valaki személye.

Az állításvezető a szereplők mozgatásával és új elemek beállításával folyamatosan változtatja a kezdő képet, olyan állapot elérésére törekszik, melyben a feltett kérdésre megoldás mutatkozik. A végső fázisban a kérdező maga is beállhat a képviselője helyére, hogy belülről is megtapasztalhassa a kialakult helyzetet.

Megmutatni, ami van, ami köt, és ami hat

Néha szépen követhető családi dinamikák bontakoznak ki, ahogy az Saci esetében is látható volt. Máskor meg egészen váratlan, meghökkentő összefüggésekre derül fény, például a témahozó problémája valamelyik szülője előző fontos kapcsolatával függ össze, azaz mondjuk tudattalanul annak a nőnek az érzéseit képviseli, akit apja fiatalon eljegyzett, aztán valamilyen ok miatt elhagyott. A családállítás sokszor frenetikus hatású, hiszen olyan lélekszintű folyamatok férhetőek hozzá a segítségével, melyek hatásáról sejtésünk sincs, noha befolyásolhatják egész életünk alakulását.

Ha téged is érdekel a családállítás módszere, akkor március 20-án és 21-én te is részt vehetsz egy felállításon. Részletekért kattints a Rendszerakadémia honlapjára.

Saci a felállítás után egy héttel azon kapta magát, hogy már nem pityereg a volt barátja miatt. Azt pedig, hogy a módszerrel sikerült megszakítani a több generáción keresztül ható téves sorsátvételt, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy egy évvel később eljegyezte őt egy másik fiú, aki valóban valóra váltotta az álmait.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük