Ha nem enged az ex

Így lépj ki a régi kapcsolat körforgásából

Úgy érzed, szerelmi mókuskerékbe kerültél, amely egyre csak forog? Szakértőnk segít kilépni belőle!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Se vele, se nélküle? Hiába szakítottál, képtelen vagy továbblépni? Mintha egy láthatatlan szál kötne össze benneteket? Ezt tedd, ha meg akarsz szabadulni a lejárt szerelemtől.

Veszélyes csak a másikat okolni

Liza három hónap elteltével sem tudta kimondani azt, hogy "Zsolt a volt barátom". Noha a fiú immár teljesen új életet kezdett, egy másik lánnyal élt együtt, és ezt Lizának is elmondta. Ő természetesen tudomásul vette, sőt, jobb napjain a barátnőinek is úgy mesélte, kettőjük kapcsolata valójában már sokkal korábban kihűlt. Az utolsó évben szinte úgy éltek egymással, mintha testvérek lettek volna. Valami a lelke legmélyén mégsem engedte szabadulni.

Liza tehát estéről estére szomorúan kornyadozott otthon, "ez volt a kedvenc sorozatunk", "ilyenkor szoktunk vacsorázni", mindenről csak Zsolt jutott eszébe, így lépten-nyomon sírva fakadt. Magát sajnálta a legjobban: - Miért nem tudott várni Zsolt egy kicsit? Az új boldogságával is csak engem bánt, hogy lehetek ilyen könnyen csereszabatos?

A felelősséget tisztázni kell

Ez a téma vitte el aztán a harmincas éveit kezdő lányt egy családállítási csoportba, ahol azt a kérdést tette fel: - Hogyan tudnék kilépni ebből a csapdahelyzetből?

A csoportvezető arra kérte, válasszon ki magának és Zsoltnak is egy-egy képviselőt. Ők aztán egymással szemben álltak fel, és megvizsgálták, milyen új érzéseik, testi érzeteik támadnak, ha a másikra néznek. Ezzel tudták megmutatni ugyanis a Lizában és Zsoltban lélekszinten zajló folyamatokat, azokat a tudattalan kötődéseket, amelyekhez tudatosan nehéz, olykor lehetetlen hozzáférni.

A családfelállítás ezzel azonban még nem ért véget, hiszen a képviselők beszélgettek is egymással - olyan oldó mondatokat ismételtek meg az állításvezető kérésére, amelyek segítenek a két ember kapcsolatának rendezésében. Egy párkapcsolat végleges lezárásához például elengedhetetlen ugyanis, hogy ki-ki vállalja a maga felelősségét abból, ami történt. Nagyon ritka, hogy csakis az egyik fél hibás a viszony megromlásáért. A "benne voltam én is" kimondása enyhíti a haragot. Erre azért is szükség van, mert az indulatok kötnek, néha tudtunkon kívül, akár nagyon hosszú ideig dolgoznak a lelkünk legmélyén.

15 jel, hogy elmúlt a szerelem

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ki voltál te valójában?

Aki pedig - talán épp a gyűlöletével - le van kötve valahova, valakihez, az bizony nem képes új párkapcsolatra, mivel nincsenek szabad vegyértékei, nem alkalmas beteljesülő, boldog szerelemre. Így az extől a megbocsátás, elismerés, köszönet és a felelősségvállalás választ el végleg. Mindez fájdalommal jár együtt, a gyászon azonban nem érdemes spórolni, a léleknek időre van szüksége az elengedéshez. Így a kutyaharapást szőrével elv ilyenkor nem igazán jön be. Vagyis a fájdalmas szakítás utáni első próbálkozások általában gyorsan véget érnek. A nagy Ő nagy valószínűséggel nem ilyenkor toppan be az életedbe.

Liza esetében egyébként az is kiderült még a családállításból, hogy Zsolt az apja teljes ellentéte, a lány választása tehát nem volt véletlen. Liza azt próbálta megkapni érzelmileg a volt párjától, amit a gyerekkorából hiányolt. Erre azonban egy társ soha nem képes. A beteljesületlen vágyak viszont szintúgy szorosan kötnek, tudatosan eltéphetetlenül.

Olykor éppen az szed szét párokat, hogy egyik is, másik is elvárásokat vetít rá a másikra, például: - Ha neked nem voltam elég jó, apám, majd jó leszek egy másik férfinak. Vagy: - Ha te nem szerettél úgy, anyám, ahogy arra én vágytam volna, majd pótolom ezeket az érzéseket egy másik nőnél. Ezeket a tévedéseket is helyre tudja tenni ez a módszer.

Lehet, hogy mégis ő az igazi?

Az is előfordulhat, hogy azért nem tud valaki megszabadulni egy korábbi kapcsolatától, mert valójában az a férfi volt számára a tényleg megfelelő, a nagy szerelem. Lehet, hogy a körülmények közbeszóltak, egy külföldi utazás, szülői tiltás, valamilyen félreértés, netán baleset, hirtelen halál formájában. A lelke azonban nem enged, akár évtizedeken át sem szűnik meg éppen őt szeretni.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Ez esetben egyetlen esélye marad: ha van rá módja, megkeresi az illetőt, és tisztázza, amit lehet, vállalja és kimondja az érzéseit. Mindegy is, mi történik ezt követően, boldog vég lesz a folytatás, vagy végső búcsúzás - mindkettő felér egy feloldozással.

Ezt is szeretjük