Miért éri el előbb a férfi az orgazmust? Ez a tudományos válasz
A férfiak általában sokkal hamarabb érik el a gyönyört. Vajon mi az oka a természet igazságtalanságának?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A nemi izgalom és az orgazmus a férfiaknál viszonylag egyszerűen végbemegy, kis túlzással csupán hidraulika az egész. Elég hozzá annyi, hogy vér toluljon abba a bizonyos kis kitüremkedésbe. A nők számára viszont ahhoz, hogy agyuk aggodalmaskodó részét kikapcsolják, a neurokémiai csillagoknak is együtt kell állniuk.

Egy nőnek sokkal több kell annak érdekében, hogy hangulatba jöjjön, ellazuljon és kikapcsolja az amigdala nevű agyi területet.

Ez még csak az előjáték?

Ezért mondják azt a szexológus terapeuták, hogy egy nőnél előjátéknak számít minden, ami 24 órával az aktus előtt lezajlott, egy férfinál viszont az előjáték három perccel a behatolás előtt kezdődik.

Ugyanakkor a nemek közötti eltérések száma már igen csekély, amíg tart az izgalmi állapot - a vizsgálatok során a kutatók vagy egyáltalán nem, vagy csak alig találtak agybéli eltéréseket orgazmus közben.

Hormontánc

A férfi testét és agytekervényeit orgazmus közben norepinefrin, dopamin és oxitocin önti el, ami fokozza az eksztázisélményt. Viszont amíg egy férfi nem tanulja meg, hogyan kell a szexuális izgalomért felelős központjait blokkolnia, addig a farok csóválja a kutyát.

Sokkal előbb fog eljutni az orgazmushoz, mint ahogy a párjának erre egyáltalán esélye lenne, mert egy nő tipikusan 7-18 perc után éri el a gyönyört.

A tudósok felfedezték, hogy a férfiak gerincvelejében létezik egy gerincagyi ejakulációgenerátornak nevezett idegsejtcsoport, melyet az agy képes ki- és bekapcsolni. Az öv alatti agy feletti önuralom elsajátításához egy férfinak meg kell tanulnia a figyelmét az agya szexuális központjairól egy szexmentes témára összpontosítania, mint például egy bonyolult matematikai képlet fejben történő megoldása, ami viszont nem annyira illik a szenvedélyes pillanatok hevéhez.

Viszont alapesetben, amikor a normál vérmennyiség tízszerese tolul a férfi péniszébe, az orgazmus visszatartása körülbelül akkora kihívás számára, mint ha megpróbálna feltartóztatni egy száguldó vonatot. Talán ezért van az, hogy a férfiak igencsak hamar elérik az orgazmust. Némi gyakorlással azonban 7-13 percig vagy még tovább képesek magukat visszafogni.

Cikkünk Louann Brizendine A férfi agy című könyvének segítségével készült.

A hihetetlen sikerű A női agy izgalmas folytatásában a Harvard neurobiológia és pszichiátria professzora, Louann Brizendine a férfi agy különböző életciklusaival ismerteti meg az olvasót.

Életszerű példái és személyes élményei a tudományos értekezést egy mindenki számára érthető és átélhető kalanddá változtatják. Közérthető magyarázatokkal szolgál a nemek közti különbségekről az agresszió levezetésében, a térbeli tájékozódásban vagy az arckifejezések értelmezésében.

Kiadja a Libri Kiadó.
Ára 2980 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
 
Ezt is szeretjük