Hány férfi barátod van? Így hat a kapcsolatodra egy kutatás szerint
Nincs, egy-kettő van, vagy szinte csak férfiakkal barátkozol? Tudd meg, mit eredményez!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A barátság az egyik legszebb és legfontosabb emberi kapcsolat az életben, és ha valakinek legalább egy igazán jó barátja van, az gazdagnak mondhatja magát.

A barátság ugyanakkor hozhat magával kisebb-nagyobb gondokat is a mindennapokba: ha ugyanis ellenkező nemű emberek közt alakul ki, a párkapcsolatban élők bizony számíthatnak némi féltékenykedésre.

Jogos?

Persze felmerül a kérdés, mennyire jogos a féltékenykedés egy vagy több barát miatt, hiszen nem véletlen, hogy az illetők, akik közt férfi és nő létükre csupán barátság szövődött, nem lettek egy pár.

Ugyanakkor valahol érthető is a méltatlankodó partner, hiszen az ellenkező nemű barát sok időt tölt a kedvesével, jól megértik egymást, nevetnek és beszélgetnek, és ez konkurencia látszatát keltheti.

Van jó oldala is

Annak azonban, ha van legalább egy férfi barátod, vagy akár több is, jó hatása is lehet a kapcsolatodra. A Journal of Comparative Psychology cikke szerint arra mutattak ugyanis rá kutatók, hogy azokban a párkapcsolatokban, ahol a nő hímnemű barátai miatt féltékenységet érez a férfi, növekszik a szeretkezések száma.

A kutatás 393 heteroszexuális, átlagosan három éve kapcsolatban élő férfit vont be a vizsgálatba. Kérdéseket tettek fel nekik a párjuk társasági életéről, arról, mennyire féltékenyek, illetve milyen gyakran szexelnek a párjukkal.

Az eredmények szerint ha a nőnek több férfi barátja és férfi kollégája van, a pár többet bújik ágyba, de csak akkor, ha a férfi úgy érzi, ezek az ismerősök jobban néznek ki, mint ő. Ez a féltékenység sarkallja a férfiakat a gyakoribb szexre.

Arcforma és kapcsolati viselkedés

Domináns, féltékeny típus, vagy szenvedélyes? A férfi arcformája elárulja, milyen lesz a kapcsolatban.

Ez lehet a magyarázat

A kutatók szerint annak a hátterében, hogy a nőt körülvevő attraktív férfiak szexre ösztönzik a partnerét, evolúciós okok húzódnak meg. Szaknyelven "spermaversenyként" nevezték meg a jelenséget: két vagy több hímnemű egyed a nő megtermékenyítésének jogáért verseng - ez az állat- és növényvilágban nem ritka jelenség.

Az is érdekes kérdés lehetett volna, vajon mindebben mi a nők szerepe: náluk változik az igény a szex gyakoriságára annak függvényében, hány férfi barátjuk van? Talán egy későbbi kutatás erre is fényt derít majd.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük