A legaljasabb húzás, és ami mögötte van - Miért lép le a barátnőddel a párod?

Nagyon fáj szembesülni azzal, hogy mindketten felültettek.

asztalnal

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szeretett társ hűtlensége önmagában is rémálom, porba tipró hadjárat az önbizalom ellen, ha pedig ebben a kegyetlen cserbenhagyásban a legjobbnak hitt barátnődnek is fontos szerepe van, szinte elviselhetetlen fájdalommal jár, amit már nincs is kinek elsírni.

Akár a kapcsolatotok alatt, akár annak lezárultával történik meg részükről a nagy coming out, megalázottnak érezheted magad, miközben megválaszolatlan miértek tömkelege nem hagy nyugton.

Miért is csal meg?

A hűtlenség lelki hátterével egy sor pszichológiai kutatás és tanulmány foglalkozik, bár az okokat csak nagy általánosságban tudják megfogalmazni. Az egyik leggyakoribb a konfliktusok szőnyeg alá söpréséből adódik: a kibeszéletlen problémák hiányérzettel kezdik eltölteni a feleket, a hiánypótlást pedig egy harmadik félnél találják meg legkönnyebben. 

A pszichológusok szerint a félrelépés kisebbrendűségi komplexusból is eredhet: ha a társ sokkal jobban teljesít az élet bármely területén, jobban keres, sikeresebb, szebb, esetleg mindennek hangot is ad, szüksége lehet valakire, aki megbecsüli őt. Ezek szerint a megcsalást nem közvetlenül az unalom, sokkal inkább a figyelem és a megerősítés hiánya okozza.

De miért pont a barátnővel?

Bár a forgatókönyv nem alakul törvényszerűen így, ezért a felesleges gyanakvástól óva intünk, egy szingli barátnő nyilvánvaló és kényelmes lehetőség a gyenge jellemű férfi számára. Ha a magabiztos és sikeres nő mellett a férfi kevésbé érzi magát eredményesnek, egy megértőnek tűnő, háttérbe húzódó barátnő vigaszt nyújthat számára, ahogy a ráeső figyelem hiányát is orvosolhatja.

Ezzel a bizalmassal ráadásul a kapcsolat alatt is kutya kötelességük volt jól ismerni egymást, hiszen a két legszorosabb partnernek számítanak. A barátnő látja, amikor ok nélkül veszekszik az álompár, tanúja, sőt, olykor bírája olyan eseteknek, amikor a férfi és a nő mondvacsinált ürüggyel egymásnak esik. Tudja azt, ha a nő nem becsüli a férfit, és azt is látja, amikor a kapcsolat hullámvölgybe ér, sebezhetővé válik - bár a túlnyomó többségnek szerencsére még ekkor is tabu a házinyúl.

Mi a határ?

Gyakori, ám sajnos fenyegető hiba lehet, amikor a legszorosabb baráti kapcsolatok kontrollálatlanul elsőbbséget élveznek - a párkapcsolat rovására. Bár tévút elvágni minden baráti köteléket, a párkapcsolatnak minőségi együttlét kell: kettesben töltött idő, amikor a felek csak egymásra koncentrálnak.

Bár néha jól szórakozhattok egy nagy társaságban, rossz ötlet rendszeresen hármasban vagy négyesben szervezni a randevúkat. Bármilyen fontosak is számodra a barátaid, ha képtelen vagy őket a második helyre tenni, abból hosszú távon semmi jó nem sülhet ki. Egy összefonódó társaságban pedig nem meglepő, ha szakítás után az a csinos nő már nem a te barátnőd, hanem az ő barátja is, aki így már nem is feltétlenül szerepel a tiltólistán. 

Intő jel, amikor közös elfoglaltságokra hivatkozva egyre többször kettesben találkoznak: együtt járnak futni, egyforma filmekre szeretnének beülni, egy üzletbe mennek vásárolni. Féltékenységi rohamok helyett ilyenkor józanul tudatosítanod kell bennük, hogy ezzel egy olyan határra értek, ami neked már rosszulesik, ezt tiszteletben kell tartaniuk.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ha már megtörtént a félrelépés

Előfordulhat, hogy a jeleket már későn veszi észre a társ, a félrelépés visszafordíthatatlanul megtörtént. A megcsalt fél teljesen magára marad, egy összeesküvés áldozatának érzi magát, miközben zavaros gondolatok nem hagyják nyugodni: mióta tarthat a románc, miért pont vele lépett le, hogy tehetett ilyet egy barátnő, mit használhattak fel ellene, vajon valaha megbízhat-e még valakiben? 

Az idő gyógyító hatása hihetetlennek tűnik, pedig csak ez segíthet: ezt az időszakot túl kell élni valahogy. Az eljátszott bizalom lassan, nagy munkával újraépül, a döntés pedig rajtad áll, hogy kinek bocsájtasz meg: választott társnak, akiben az erkölcsi gát sajnos nem volt elég erős, vagy a bizalmasnak, aki a helyedre lépett.

Ezt is szeretjük