Tört-zúzott az ifjú feleség az esküvőn
Még a tányérok sem maradtak egyben
A Fátylat rá! elmúlt adásában repültek a tányérok.

A Fátylat rá! tegnapi részében egy autentikus görög lagzi és egy húszas évekbeli gengszterrománcot idéző kézfogó állt szemben egymással.

Koszti és Kata görög stílusban képzelték el a nagy napot, míg Zsolti és Hajni gengszteres megvilágításban

Bár ígértek spártai harcmodort és megingathatatlan határozottságot is, mégis egy viszonylag barátságos mérkőzésnek lehettünk szemtanúi.

Görög lagzi vagy gengszter módi?

Kata és Koszti három évvel ezelőtt ismerkedtek meg egymással. Mivel Koszti görög származású, a lánykérés után egyértelmű volt, hogy görög esküvőt szeretnének. Ezt Kata sem ellenezte, hiszen ő is átvette Koszti temperamentumát.

A lány azt vallja, hogy aki ebbe az életstílusba belekóstol, azt annyira magával ragadja, hogy másra már nem is vágyik. Koszti családja megőrizte a görög hagyományokat, így az esküvőre tányértörést is álmodtak.

Hajni és Zsolti, a budapesti pár szintén három évvel ezelőtt, a munka kapcsán találkozott először. Zsolti rögtön az elején kiszúrta magának Hajnit, aki hosszú, szőke hajával külsőleg is pont az ideálja. Hajninak viszont elsőre nem volt szimpatikus Zsolti, de az érzései végül egyik pillanatról a másikra megváltoztak. Nagyon bevállalós párnak tartják magukat, minden újdonságra kaphatóak, amiről azt gondolják, hogy jó buli lehet. Mindketten erős egyéniségek, akik esküvőjüket a gengszterromantika jegyében képzelték el.

Alvilági romantika

A párok először az esküvői helyszíneket derítették fel. Elsőként Kata és Koszti mutatták meg, hová képzelik mindent elsöprő görög lagzijukat. A bálteremnek is beillő hely tetszett Hajninak és Zsoltinak is, főleg, amikor megtudták, hogy a helyiség tovább bővíthető. De ahogyan elmondták, ők egy ennél exkluzívabb helyszínt képzeltek el, egy szállodában, ami abszolút belepasszolt a gengszterromantika jegyében eltervezett esküvőbe. Mivel mindkét helyszín hasonló stílust képviselt, Kata és Koszti úgy ítélték meg, számukra utóbbi terem is megfelelő, ezért boldogan egyeztek bele, hogy a másik pár akarata érvényesüljön ebben a pontban.

Ezt követte a menü kiválasztása, mely mindkét fél számára okozott meglepetéseket. Kata és Koszti görög menüje, valamint a nemzet szellemiségének kagylókkal való megidézése a terítésnél nem nyerte el Hajniék tetszését. Ugyanakkor Hajni és Zsolti kicsit magyaros, kicsit nemzeti fogásaiban Katáék azt kifogásolták, hogy nem képviseli kellően az amerikai-olasz gengszterstílust. Végül azonban - a násznép ízlését figyelembe véve - Kosztiék engedtek a másik párnak, hiszen elsősorban azt tartották fontosnak, hogy a meghívott vendégek egészen biztosan jóllakjanak. Márpedig a tradicionális görög menüsor ehhez nem biztos, hogy megfelelő alapot nyújtana.

Melyik a legfontosabb?

A ceremónia helyszínének kiválasztása Koszti és Kata számára nagyon fontos volt, hiszen görögkeleti vallásuk miatt mindenképpen egy ilyen templomban szerették volna kimondani a boldogító igent. Csakhogy ez egyben azt is jelentette, hogy Hajni és Zsolti a templom kertjébe szorul ki a szertartás idejére, mert akik nem ilyen vallásúak, nem esküdhetnek ortodox templomban. Hajniék azonban nem is ragaszkodtak a formális templomi esküvőhöz, ők a Duna partján szerették volna megtartani a szertartást, közel a vízhez. Mindkét helyszín csodaszép volt a maga nemében, de Zsoltiék érezték, mennyire fontos a másik pár számára a helyszín, így örömmel vállalták, hogy a kertben állnak az anyakönyvvezető színe elé.

Ekkor már csak két pont volt hátra, a menyasszonyi ruha kiválasztása, illetve a zene. A két műsorvezető azonban meglepte a párokat egy-egy borítékkal. Az arany színű tasak két papírlapot rejtett magában, ruha, illetve zene felirattal, és a párok egy percet kaptak, hogy kiválasszák, melyik számukra a fontosabb, és azt tegyék vissza a borítékba. Csak ezután indulhattak útnak, hogy egyszerre döntsenek a fennmaradt pontokról.

Feszült pillanatok és ellentétek

Elsőként egymás ruháját tekintették meg a menyasszonyok. Kata egy klasszikusabb vonalú, csipkés fazont választott, míg Hajni egy kevésbé visszafogott, nyakba akasztható, habos verzió ellett döntött. Az eddigi sima mentek után itt már kijött a menyasszonyokból mindaz, amit addig elfojtottak, egyikük sem rejtette véka alá, hogy nem tetszik neki a másik ruhája, és nem hajlandó lemondani a saját választásáról.

Kata egy csipkés fazont választott
Hajni egy fűzős, terebélyesebb stílusban gondolkodott

Zene tekintetében Hajniék funky műfajban és DJ-ben gondolkodtak, ami megosztotta a másik párt. Katának tetszett a muzsika, de Kosztinak egyáltalán nem.

- Hétvégi bulin vagy kerti partin még el tudom képzelni, de egy esküvőn nem - mondta. Mindez teljesen érthető, hiszen a görög tradíciók autentikus nemzeti zenét kívánnak meg. Ebben szellemben választották ki Kosztiék azt a zenekart, amelyik ebben a műfajban itthon a legnevesebbnek számít.

Várható volt, hogy ebben aztán nem sikerül majd olyan könnyen dűlőre jutni, mint a korábbi pontokban, csakhogy a borítékban lévő papírok leegyszerűsítették a helyzetet. Mindkét pár a zenét választotta, így a műsorvezetők örömmel jelentették, hogy a jövendőbeli házasok esküvőjén mindkét dallam felcsendül majd.

A nagy kérdés

Mivel a ruha sorsa még tisztázatlan volt, ezért a vőlegényeknek öt kérdésből álló tesztet kellett kitölteniük arájukról. A tét a ruha volt - amelyik vőlegény több kérdést eltalált a válaszadás során, annak a menyasszonyáé lesz az végső választás. Három-kettő arányban Zsoltinak sikerült jobban teljesítenie, ami azt jelentette, hogy Hajni ruhája került a menyasszonyokra. Ennek Kata nem annyira örült, el is pityeredett, de végül a nagy napra már boldogan és magabiztosan érkezett.

A zorbának nagy sikere volt

A két, egymástól néhány méterre eső ceremónia sikeresen lezajlott, és a vacsora során is egészen jól összekovácsolódott a násznép, főleg akkor, mikor a görög tradíciók szellemében a Zorbára és a tányértörésre került a sor. Az újdonsült feleségek ezután azt is megmutatták, hogy tűzrőlpattant menyecskék, kifulladásig táncoltak, hogy minél nagyobb összeg gyűljön össze a menyasszonytánc dobozában. Ennek összege végül Hajnihoz és Zsoltihoz vándorolt, míg Kosztiék a meglepetés ajándékot rejtő borítékkal és egyúttal egy egyiptomi nyaralással lettek gazdagabbak. Mindkét pár nagyon örült a végkifejletnek.

Ezt is szeretjük