- Az apám az igazi férfi az életemben

Ragaszkodsz a családi mintához?

Van, aki olyan ideált kerget, ami nem létezik. Az erős apakép a párkapcsolatot is meghiúsíthatja.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte mindig csak megbízhatatlan férfiak kerülnek az utadba? Inkább szeretőnek választanak ki, nem társnak? És milyen a viszonyod édesapáddal? Lehet, hogy ez a kulcs annak megértéséhez, miért is nem találsz megfelelő párkapcsolatot magadnak. Képtelen vagy közel kerülni apukádhoz, mert rideg és elutasító, vagy éppen nagyon is szoros a kapcsolatotok, tökéletesen megértitek egymást? Igaznak érzed magadra valamelyik mondatot? Ha az elsőt választod, akkor nagy valószínűséggel olyan férfit keresel magadnak, akitől szülői szeretetet remélsz. Amennyiben a második a tiéd, lehet, hogy apád tökéletes mására vadászol.

Olyan, mint ő, nincs még egy

Liza mindig is a magas, erős, fekete hajú férfiakért volt oda. A kellemes orgánum, udvariasság, műveltség, kiváló tánctudás és a színház szeretete további feltételként szerepelt a listáján. A 30. születésnapján ijedten ismerte aztán be, még egyetlen olyan pasi sem került az útjába, aki megfelelt volna mindennek. Illetve, néha mégis rábukkant álmai lovagjának egy-egy halvány másolatára, ám ezek a férfiak vagy nősek voltak, vagy több száz kilométerre éltek tőle.

A lány ezért egyre csalódottabban gyártott teóriákat a mai férfiak hitványságáról, a munkájába temetkezett, és olykor már azt is kimondta a barátnőinek, lehet, hogy soha nem megy majd férjhez.

Az apja az egyetlen reménysugár az életében. Magas, erős, őszbe hajló fekete hajú, vele szívesen jár színházba, táncol a családi mulatságokon, beszélget könyvekről és az élet nagy dolgairól. Miért van az, hogy nem találok hozzá hasonlót magamnak? - töprengett Liza.

Tudattalan családi helycsere

Amikor egy házasságban komoly konfliktusok vannak, előfordulhat, hogy a gyerek beleavatkozik a szülei dolgába: szeretetből próbálja meg összetartani őket. Ha például az anya nem tud 100%-os társa lenni az apának, mert a lelkét valami lefoglalja, a lánya állhat be a helyére. Így tehermentesíti az anyját, illetve kisegíti, és a családban tartja az apját.
Lélekszinten zajló folyamatokról van szó, nagyon közeli apa-lánya viszonyról, ami azt eredményezi, hogy az apa férfiidollá válik a lánya szemében. Minden udvarlóját hozzá méri majd. Olyan, mint az apja, persze nincs még egy a világon, így nem csoda, ha nehezen talál párt magának. A lány a lelkében eközben akár örökre is megmaradhat gyereknek, más férfiakat tekintve pedig legfeljebb szerető lesz belőle, nem társ.

Miért nem vagyok jó neked?

Ha a szülei dolgába beavatkozó lány éppen serdülőkorba lép, a társnak vett szülőben, azaz az apában könnyen összekeveredhet a lánya és egy nő képe. Ösztönösen úgy védekezik tehát, hogy hátrébb lép, vagyis elutasító és rideg lesz vele. De minél jobban hátrál, a lánya annál határozottabban nyomul a szeretetéért - a végeredmény valójában ugyanaz, mint az előbbi esetben, az apja lesz a minta, az ugyan elérhetetlen, de mégiscsak ideális férfi az életében, a többieknek pedig nem nagyon ad esélyt arra, hogy a helyébe lépjenek.

A lányt ez vezeti ilyenkor a tudattalanjában: neked papa valamiért nem voltam elég jó, de hátha találok valaki hasonlót, akinek majd az leszek. A sors fintora, hogy a kiszemelt férfiaktól olyan szülői érzéseket remél, melyeket az apjától az érzelmi összekavarodás miatt nem kaphatott meg. A férfiak azonban nem apaként közelítenek hozzá.

A rendet kell helyreállítani

A családállítás módszerének egyik alaptörvénye, hogy az adott rendszerben, esetünkben egy családon belül mindenki csak az őt megillető helyen élhet teljes életet. Ezért a felállítás során - az egyes szereplőket képviselők segítségével térben jelenítjük meg - azt kell elérni, hogy kialakuljon, helyreálljon a családi rend. Lizának például el kellett fogadnia, hogy a szülei házasságába nincs beleszólása, ami az anyja és az apja között történik, az az ő dolguk, neki semmi köze hozzá. Az apját pedig csakis szülőként tisztelheti, másra nincs joga, ha tudattalanul rávetített érzelmekről van is szó. Kettőjük viszonylatában ő tehát a gyerek, az apja pedig a felnőtt. 

A férfiminőséget pedig nem az apjától, hanem egy idegen férfitól kell befogadnia. A családfelállítás után néhány hónappal váratlanul randevúra hívta egy kollégája, akit addig észre sem vett.

Legnagyobb meglepetésére nagyon jól érezte magát vele, és, bár a szőkésbarna, vékony fiú több ponton is jelentősen eltér a korábban határozottan leírt, lehetséges párjától, most már valahogy nem ragaszkodik csökönyösen a korábbi elképzeléseihez.

OLVASD EL EZT IS!

no ag
  • párkapcsolati probléma
  • családállítás

Az agresszív szülők nehezítik a pártalálást?

Ezt is szeretjük