3 árulkodó jel, hogy sosem veheted fel a versenyt az anyóssal

Milyen viszonyban van a párod az édesanyjával? Sokat elárulhat a kapcsolatotok lehetőségeiről.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az anyós véleménye rólad, illetve a kettőtök dolgáról, gyakran fontos tényező. Nem árt viszont szembenézned azzal, ha legfeljebb átmenetileg nyerhetsz csatákat ellene, a háborút, ha netán intenzív hadviselésbe kezdesz a pasid kizárólagos birtoklásáért, sajnos az ő javára dönti el majd a fia.

Anyuci pici fiát fogtad ki?

Az első figyelmeztető jel, hogy az anyósod túl intenzíven van jelen a párod életében. Naponta többször hívják egymást, és kulcsot kapott a lakásához, illetve szabad bejárással bír a közös otthonotokba is. A vártalan felbukkanásait természetesen praktikus szempontokkal, segíteni akarással indokolja. - Én jobban ráérek kivasalni, takarítani, bevásárolni, főzni.

Vigyázz, mert ez a kényelmes kiszolgálás elsősorban a fiának szól, és azt bizonyítja vele, te nem tudod úgy ellátni őt, ahogy szerinte kellene. Ezért még időben jelöljétek ki a határokat. Az a jó, ha az anyósod csakis akkor és abban segít nektek, amikor és amire közösen megkéritek őt. Figyelj fel tehát arra, ha a párod úgy vélekedik: a mama főztje mégiscsak a mama főztje. Azaz szívesen veszi a szoros kapcsolatot az anyjával. Nagy valószínűséggel nem tudott még leválni róla, és felnőni a lelkében.

A férfi, akinek feladata van

Dicséretes, ha párod érzelmileg és netán anyagilag is támogatja az édesanyját. Viszont egyben arra is figyelmezethet, ő vette át, töltötte be a családfő szerepét az anyósod életében, valamiért bevállalta tehát az apja helyettesítését. Amennyiben az anyja ezt megengedte neki és elfogadta tőle, nem fogja túl könnyen elengedni maga mellől.

Bármilyen döntésetekbe bele kell kombinálni tehát őt is, minden igénye megelőzheti azt, amire te vágynál. Nincs fogásod egy ilyen helyzeten sem. Nem jó taktika abban reménykedned, hogy a párod majd magától megváltozik, és téged tesz az első helyre.

Mert persze lehet, hogy változtat ezen vagy azon, ám erre sajnos nincs garancia. Illetve az édesanyja halála után már leteheti a feladatát is, viszont addig még több évtized telik majd el. Amennyiben pedig kiállsz magadért meg a kapcsolatotokért, a párodnak választania kell. Sosem bocsátja meg neked, ha miattad kell elhagynia az anyját.

Nálunk ez így szokás

Mindig meghatározó, ki mit hoz magával a szülői házból. Viszont felnőttként, pláne, ha párkapcsolatban él az illető, képesnek és hajlandónak kell lennie önálló, a másik fél igényeivel, elképzeléseivel - kompromisszumokra is készen - összehangolt életszabályok lefektetésére. Az a férfi, aki a gyerekkorát a szülei mintájával szeretné újra megteremteni a felnőtt párkapcsolatában - talán mert minden annyira idillikus volt, vagy épp ellenkezőleg, hiányérzete van, illetve javítani akar a történteken - nem figyel oda arra, mit szeretne a másik.

Kinyilatkoztat, és olyan saját szabályokat követ, amelyekhez legfeljebb szó nélkül alkalmazkodhatsz. Vagyis ez egy előre megírt szerep, az anyósodról mintázva. A kérdés ilyenkor tehát az, akarsz-e, tudsz-e épp olyanná válni, mint a férjed édesanyja. Hajlandó vagy-e átvenni a másik család szokásait, megfelelni az elvárásaiknak. A nemleges válasz kenyértöréssel egyenlő. Az átmenetileg bevállalt igennek pedig nagyon nagy ára lehet, hiszen a saját értékrendedet kell beáldoznod érte.

A családállítás

Gyakran előfordul, hogy valaki egy felmenője sorsát cipeli a lelke mélyén. Ezt segít feltárni a családállítás.

Mindig nézd meg az anyját!

Amikor beleszeretsz egy férfiba, és közös életet terveztek, ne feledkezz meg arról, hogy vele együtt vállalnod kell a családját is. Bizonyosnak kell lenned abban, hogy a párod valóban felnőtt a lelkében, és levált a szülői házról. Ami pedig az anyóst illeti, fontos szempont: van-e önálló élete, amelyben a helyén van, és - a napi gondokat leszámítva - alapvetően jól érzi magát?

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A családállítás módszerével feltérképezheted, mennyire befolyásolhatja kettőtök kapcsolatát mindaz, amit magatokkal hoztatok. Jó esetben sikerül összehangolni mindezt. De nem várhatod el a társadtól, hogy úgy változzon, ahogy az neked jó lenne. Csupán abban dönthetsz: maradsz és bevállalod, olyannak, amilyen, avagy mész, és keresel magad mellé egy számodra valóban megfelelő férfit. Ám ahhoz, hogy legközelebb ne az anyósod legyen a boldogságod fő ellenlábasa, nem árt kiderítened és megértened azt is: vajon mi lehetett a rejtett hasznod abból, hogy épp egy ilyen helyzetbe kerültél bele?

Ezt is szeretjük