Felébredhet még benne az apai ösztön?
Ha a férfi nem akar gyereket
Te szeretnél gyereket, de a párod elzárkózik a témától? Ezt tedd, hogy megoldást találj.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azokban a párkapcsolatokban, amelyekben közösen terveznek a felek, általában eljön az a pillanat, hogy felteszik a kérdést: készen állunk a szülővé válásra?  Bizony ilyenkor mérlegre kerülhet minden, ami addig fontosnak tűnt, és a folytatás lehetősége a tétje annak, vajon egybehangzó választ adnak-e rá.

Babatervek két szólamra hangolva

Míg a nők általában ösztönösen döntenek az anyaságukról, és szeretik úgy kifejezni az érzelmeiket, elköteleződésüket, hogy vágynak egy közös gyerekre, a férfiak általában sokkal pragmatikusabban viszonyulnak a témához.

Most tekintsünk el az ideális kivételektől, hogy minden úgy alakul, mint a mesében. Vagyis mindketten egyszerre jönnek rá arra: a családalapítás az egyik legszebb folytatási módja a szerelemnek.

Minden múlhat akár azon is, a férfi épp melyik fázisában tart a lelki fejlődésének. Vajon még nem vált le teljesen a szüleiről, ezért a kisfiú és férfi minőség között ingadozik? Vagy nagyon is élvezi a felnőtt férfiságát, és éppen a bizonyítási szakaszt éli meg, amikor azt próbálgatja: ki ő valójában, és merre visz majd az útja?

Netán már volt férj, és jelenleg is apa, aki egy új kapcsolatban próbálja helyreállítani a majdnem kisiklott életét, és megtalálni a kis híján elvesztett boldogságát?

Képes leszek-e helytállni úgy, ahogy kell?

Nem árt számításba venni tehát azt is, hogy a férfi inkább ésszel, a nő pedig szinte mindig szívvel köteleződik el a gyerekvállalás mellett. És amikor egy férfi úgy látja, hogy apaként nem bizonyosan nyújthatja majd a maximumot, félelemből, büszkeségből inkább nemet mond.

Ellentétben a nővel, aki jobban megbízik magában, és egy utód kedvéért a lesz valahogy opciót is bevállalja. A férfi a családalapítással kapcsolatban azonnal felteszi magának a kérdést: mindent elő tudok-e teremteni ahhoz, hogy a nő, akit szeretek, elégedett legyen velem? És igen, ez az egyik kulcs.

A férfiak javarésze manapság nagyon is küzd azzal, amit hagyományos családfenntartói posztnak nevezünk. Nem elsősorban az a bajuk ilyenkor, hogy mi, nők, immár nélkülük is életrevalóak vagyunk. Ehhez remekül alkalmazkodtak.
Sokkal inkább az ejti kétségbe őket, hogy váratlanul eljön mégis az a pillanat, amikor a nő pillanatok alatt képes letenni mindent, amiben addig hitt, amiért küzdött, ami addig ő maga volt, és habozás nélkül alárendelődne, hiszen visszaveszi az ősi szerepét, anyává válik.

Akadálypálya nehezítő körülményekkel

Van olyan is, hogy a férfi lelkileg nem alkalmas arra, hogy apává váljon. Valami fogva tartja ugyanis a tudattalanjában, talán egy régi, gyerekkori sérelem - nem akarom, hogy az én fiam, lányom is átélje azt, amit nekem kellett. Netán egy minta, mondjuk épp az apjáé, akadályozza meg abban, hogy bevállalja a szülői szerepet. Nem szeretnék olyanná válni, mint ő. És lehetnek olykor, akár még extrém összefüggések is a háttérben, például valamilyen betegség öröklődik férfiágon a családjában.  - Csak nehogy továbbadjam - akár ez is vezetheti a lelkében. Az elvált apákat pedig bűntudat gyötörheti. Én most boldog vagyok, de azon az áron, hogy benneteket - a gyerekeimet - cserbenhagytalak. Na, még egyszer, nem kockáztatom meg ezt.

A családállítás módszere tárhatja fel a rejtett összefüggéseket. A segítségével valódi döntési helyzet teremtődik: képes vagyok-e ezzel a nővel gyereket vállalni? Kell-e nekem ez a férfi akkor is, ha mellette soha nem lehet anya belőlem?

Mi a családállítás?

Videónkból kiderül, mivel foglalkozik a családállítás és hogyan segít.

Nézz, láss, mondd ki, vállald be

Ha nem szeretnél hibázni, egyetlen esélyed van. Őszintének kell lenned magaddal is, és azzal a férfival is, akit társaddá fogadtál. Mi az, ami neked fontos? Erre válaszolj legelőször is. Minden elhallgatott gondolat és szó csak ront a helyzeten. Mert csodák csakis akkor léteznek, ha teszünk értük. Lehet ugyanis, hogy a számodra fontos férfi valóban eltökélt abban - és ezen még te sem változtathatsz -, hogy nem lesz gyereke. Amennyiben ő a fontos, vele szeretnél élni, ezt is vállalnod kell. Elfogadom, hogy van olyan helyzet, amikor az adott férfi, a hozzá fűződő érzelmeid fontosabbak, mint a családalapítás. A kérdés inkább az, te is képes vagy ezt elfogadni? Ha nem, ugye, tudod, mi a másik lehetőséged?


És persze még lehet az is, hogy egy alapos tisztázás felszabadíthat, és olykor mindent a helyére tesz. Így a közös célnak együtt tudjátok mindazt alárendelni, ami beáldozható érte. A határokat ti jelölitek ki, az a fontos, hogy feltételek nélkül megbízzatok egymásban. 

Ezt is szeretjük