4 szakításhoz vezető tévhit a párkapcsolatról

Amit a legtöbben bevesznek

Vannak olyan jó tanácsok, amelyek inkább ártanak, mint használnak a kapcsolatnak.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A média és a rokonság gyakran közvetítenek olyan elvárásokat az ideális párkapcsolatot illetően, melyeknek ugyan nincs tényszerű alapjuk, mégis irányadó előfeltevéseket táplálhatnak.

Ilyenkor masszív előítéleteid alakulhatnak ki a boldog kapcsolatról és a működő házasságról, melyek aztán irreális igényeket ébreszthetek benned, és pusztán frusztrációhoz, haraghoz és szomorúsághoz vezet, ha ezeknek akarsz megfelelni.

Ha közelebbről megvizsgálsz néhány közkeletű mítoszt, tisztábban láthatsz, és leszámolhatsz a sztereotípiákkal.

Az ellentétek vonzzák egymást

A párkapcsolati szakértők sokat vitatkoznak arról, hogy az ellentétek valóban vonzzák-e egymást, és a tapasztalatok is sokszor ellentmondóak. Bizonyos megszorításokkal igaz ugyan, hogy az ellentétek kiegészítik egymást, és ami az egyik embernek a gyengéje, az a másiknak az erőssége. Ám az ellentétes értékrend, életmód, biológiai óra gyakran vezet olyan konfliktusokhoz, melyek aláássák a kapcsolatot.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a hasonlóság sokkal inkább összetartja a párokat, mint a különbözőség. Lehet, hogy a pár tagjainak különbözik a zenei ízlése, más és más szociális háttérrel rendelkeznek, akár még a vallásos nézeteik is eltérnek, de ha hosszú ideig együtt akarnak maradni, fontos, hogy az alapvető értékrendjük és életszemléletük megegyezzen.

A tökéletes kapcsolat konfliktusmentes

Előfordul, hogy valaki inkább megőrzi az ideális kapcsolat látszatát, mint hogy szembenézzen a problémákkal, és ez legtöbbször többet árt, mint használ. Ha mindig, minden zökkenőmentesen megy a kapcsolatban, az gyakran azt jelenti, hogy a felek nem foglalkoznak az igazán égető kérdésekkel. A konfliktus hiánya nem annyira a kapcsolat működőképességének a jele, ellenkezőleg: arra figyelmeztethet, hogy kimondatlanul maradnak dolgok. Egy kutatás során azok a házastársak, akik között nem volt nézeteltérés a pénzügyek, a család vagy a szabadidő kapcsán, kevésbé vallották boldognak magukat, mint azok, akik között időről időre felmerültek ezek az ellentétek. A vita lenne a kapcsolat sava-borsa?

A problémákról gyakran kell beszélni

A vita is lehet a figyelem megszerzésének egy eszköze, ám nem érdemes a ló túloldalára esnetek sem. Nem mindegy, hogy mennyit problémáztok. Persze, a konfliktusokat meg kell beszélni, de azért légy óvatos azzal, hogy mennyi időt töltesz a kapcsolat analizálásával. A férfiak és a nők egészen más ingerküszöbbel állnak a kettőjüket érintő megbeszélések elé. Míg a nők szerint egy-egy ilyen alkalom inkább pozitív asszociációkat hív elő, és az intimitásról szól, a férfiak ugyanezt nem élvezik túlzottan, aggodalmat kelt bennük, és gyakran a hibázással és hibáztatással kapcsolódik össze a fejükben.

Fontos, hogy megőrizd az függetlenségedet

Egy nézet szerint a hosszú távú kapcsolat kulcsa, ha az ember nem adja fel a párjától független életét. Persze, bizonyos fokú önállóság és döntésképesség nem árt, és fontos, hogy megőrizd a saját érdeklődésedet, hobbidat, és a barátaidat se zárd ki az életedből.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ugyanakkor a kölcsönös függőség az egészséges határokon belül - érzelmi, szociális, akár anyagi téren - megerősíti a párokat abban, hogy együtt maradjanak. Az, ha a két ember párhuzamos életet él, és nem egészen engedik be a párjukat a saját világukba, az eltávolodás jele, és az intimitástól való menekülésre is figyelmeztethet.

Ezt is szeretjük