4 dolog, ami hazugságra kényszerítheti a férfit

Tisztában vagy velük?

A hazugsággal az embernek több célja is lehet. De van olyan, mely a legtöbb férfinál közös.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Aligha van olyan ember, aki őszintén mondhatná, akár csak magának, hogy soha nem hazudik. - Nem gond - mondja, pedig dehogynem. - Holnap megcsinálom - és mégsem. - Nem, nincs semmi bajom - pedig van. Bizonyos szempontból ezek is hazugságok, de az ártatlanabb fajtából.

Ugyanakkor a hazugságok között is vannak súlyosabbak és tolerálhatóak, és nem minden hazugság ugyanazt a cél szolgálja. Érdemes különbséget tenni néhány fajtája között.

Persze, nem érdemes mindenhol megtévesztést sejteni, hiszen az ember sokszor gyanakszik hazugságra akkor is, amikor épp nem az van. Előfordul, hogy a nő megkérdezi a férfit, hogy mire gondol, mire ő azt válaszolja: semmire. Ilyenkor gyakran ez maga a színtiszta igazság.

Az ego

Ha valaki a pozícióját, pénzügyi helyzetét vagy a képességeit nagyítja fel, esetleg az elért eredményeivel kapcsolatban hazudik, akkor csúsztatásaiért elsősorban az ego felelős, mely azt akarja, hogy az illető okosabbnak, gazdagabbnak vagy egyszerűen csak fontosabbnak látsszon, mint amilyen valójában - legalábbis, mint amilyennek valójában gondolja magát.

Ennek ártatlanabb formája, ha valaki kiszínezi a történeteit, netán hatásosan adja elő magát, ám súlyosabb eset, ha az illető a hazugságok gubancos hálózatára építi az életét. Emögött a legtöbb esetben önértékelési problémák, esetleg személyiségzavarok állnak, és az illetőnek először ezeknek kell nyomára bukkannia, mielőtt le tud számolni a hazugságokkal.

A hazugság 12 leggyakoribb jele

Nézegess képeket!

Elolvasom

A játszma fenntartása

Az iménti hazugságok gyakran az érzelmi manipuláció eszközei, vagyis az illető azt akarja elérni velük, hogy mások is higgyenek illuzórikus világában. Ám nemcsak azzal manipulálhat valaki másokat, hogy hatalmasabbnak tünteti fel magát, mint amilyen valójában, hanem azzal is, hogy épp ellenkezőleg, sajnálnivalónak tűnik, hogy ezzel vívja ki mások figyelmét. Ez a fajta megtévesztés ugyanúgy az önbecsülés sérüléséről árulkodik, mint az előzőek, mert az illető úgy érzi, ha megmutatkozna a maga valójában, nem tarthatna számot érdeklődésre, vagy legalábbis nem annyira, mint ha eltorzítja a valódi helyzetét. Érdekes módon ebbe a helyzetbe tudattalanul egy másik ember is beleegyezhet, aki élvezi a megmentő szerepét.

Konfliktuskerülés

Emellett vannak jellemzően férfihazugságok is, melyekkel a férfi azt mondja a nőnek, amit az hallani akar, annak érdekében, hogy elkerülje a konfliktust. A szexről és a szerelemről gyakran azért nem mond igazat, mert úgy sejti, a nőket elkeserítené, ha őszintén válaszolna. Ez pedig gyakran így is van. A férfi szempontjából így általában biztosabb megoldásnak tűnik egy ártatlannak gondolt hazugság vagy valami hihető falduma. Például, ha azt mondja, hogy soha többé nem akar szeretkezni mással, vagy letagadja, hogy más nőre meresztgeti a szemét.

A szex

A férfiak leggyakoribb hazugságai közé a szexszel kapcsolatosak tartoznak. A férfi gyakran csúsztat vagy túloz azért, hogy a nőt rávegye a szexre. Ilyenkor talán eltúlozza a nő fontosságát vagy az érzelmei nagyságát, esetleg olyasmit mond, amit nem is érez, mert arra számít, hogy így rövidebb út vezet a nő ágyába. Persze, van, aki nem akarja megspórolni az utat. Ám minél nagyobbak valakinek a bókjai, annál valószínűbb, hogy siet. Ugyanakkor érdekes adat, hogy míg egy kérdőívben a férfiak 71%-a elismerte, hogy hazudott már nőnek ebből a célból, a nők 93%-a azt állította, hogy átlát ezeken a hazugságokon.

7 hétköznapi gesztus, mely hazugságról árulkodik

Nézegess képeket!

Elolvasom

Összességében úgy tűnik, a férfiak többsége sok mindent megtesz és összehord, ami ahhoz kell, hogy a barátnője örüljön, békén hagyja, illetve hajlandó legyen többet szexelni.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Míg a nők mindezt gyakran álnoknak látják, a férfiak számára önvédelem lehet. Míg bizonyos hazugságok valóban alááshatják a kapcsolatot, mások miatt nem kell rögtön a vészharangot kongatni, ha egyébként kiegyensúlyozott a kapcsolat.

Te miről ismered fel a hazugságot?

Cikkünk megírásában Allan és Barbara Pease A férfinak szex kell, a nőnek szerelem című könyve segített.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük