4 biztos hazugságpróba, mely leleplezi a füllentőt
Legyen az a párod vagy a kollégád
Bizonyos technikák könnyebben lebuktatják azt, aki nem őszinte.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A profi füllentők jól tudják, hogy a testbeszédjük elárulhatja őket, ezért igyekeznek kontroll alatt tartani az árulkodó gesztusokat és minden mást, ami a kommunikáció kísérője. Ám a mondataik ellenőrzésére gyakran nem marad energiájuk a hazugság felépítése mellett.

Ha rákérdezel a párodnál, hogy viszonya van-e valakivel, és ő azt mondja, természetesen nincs, jobban hihetsz neki, mint ha magyarázkodni, vádolni kezd, vagy visszakérdez: - Hogy kérdezhetsz ilyet? Őszintén meg vagyok döbbenve, hogy ilyet feltételezel.

A hamis állításokat tehát nem is olyan egyszerű hitelessé tenni, főleg, ha a másik fél tudja, hogyan csípje el a jeleket. Íme, néhány hazugságpróba, mely segít tetten érni azt, akinek vaj van a füle mögött.

Figyelj a hangmagasságra!

Amikor valaki hazudik, egy kicsit megemelkedik a hangmagassága. Ez egy megbízható nyomravezető lehet, mely lebuktatja a hamis tényeket, ám nem könnyű kiszúrni. Ha nagyon odafigyelsz, azért tetten érheted, főleg összehasonlítva a megszokott hangfekvésével. Árulkodó lehet, hogy amikor az illető zavarba ejtő kérdésedre válaszol, kissé magasabbra kúszik a hangja, mint amikor semleges kérdésekre válaszol.

Bombázd kérdésekkel!

Ennek megállapításához érdemes kérdésekkel bombáznod, de ebből más is kiderülhet. Amikor valaki hazudik, nagyon kell koncentrálnia a mondanivalójára, ezért a válaszai egyszerűbbek lesznek, mind mondataikban, mind az őket kísérő gesztusokban.

Ha rajta akarod kapni a hazudót, tegyél fel neki sok, bonyolult kérdést. A válaszadás közben lesz időd megfigyelni a reakcióit. A válaszai bizonytalanok és kaotikusak lesznek, és a szószaporítás is a hazugság árulkodó jele lehet - ha az ember nem természettől fogva bőbeszédű. Ezenkívül a válasz előtti hezitálás ideje is leleplező lehet, méghozzá annál inkább, minél többet vár valaki.

Botladozó érzelmi gesztusok

Emellett szinte biztos, hogy csúsztatással van dolgod, ha a mondanivalót kísérő érzelmi gesztusok eltúlzottak, késnek vagy hiányoznak. Ezt a legapróbb füllentéseknél is felmérheted, ha mondjuk ajándékkal készülsz a párod számára, de nem tudod eldönteni, mennyire őszinte az öröme, amikor kibontja a csomagot. Csak figyeld a reakcióját: ha a megszokottnál erősebb az öröm kifejezése, ám az úgy ér véget, mintha elvágták volna, vagy kézbe véve azt mondja, nagyon tetszik, és rá pár másodpercre kezd el csak mosolyogni, akkor aligha volt kellemes a meglepetés. Az őszinte közlést szimultán kíséri az érzelmi megnyilvánulás, az erőltetett mosoly lassabban alakul ki és nem szimmetrikus, ráadásul, ha valakinek csupán a szája görbül, de a többi arcizma meg sem rándul, biztosan nem szívéből nevet.

Mondja el visszafelé!

A fordított történetmesélés első hallásra furcsának tűnhet, pedig ezt a technikát előszeretettel alkalmazza a rendőrség is. Ha nem hiszed el az elhangzó történetet, kérd meg a mesélőt, hogy mondja el visszafelé is az eseményeket. Ha meghallja, valószínűleg furcsállni fogja, és minél inkább furcsállja, persze annál gyanúsabb lehet. Ha az egészet csak kitalálta, több a tévedési lehetőség, és valószínűleg hibázni fog, vagy belezavarodik.

Kérdezz vissza, válts hirtelen!

Ha a válaszban kimerítően beszámol a legapróbb részletekről is, amelyek valójában lényegtelenek, és közben alig tart szünetet, az sokat sejtető. A pontatlan, homályos kifejezésmód is jellemző lehet - az őszinte válasz rövid és egyértelmű, míg a csúsztatás bonyodalmas és terelő.

Ha egyenesen rákérdezel, hogy viszonya van-e valakivel, a hazug partner valószínűleg beleköt abba, hogyan fordulhat meg ilyen a fejedben, de a konkrét választ megkerüli. Akkor is erősen sántít a dolog, ha a válaszban szóról szóra megismétli a szavaidat: - Feladtad a postán a csekket? - Igen, feladtam a postán a csekket. Próbáld ki, hogy témát váltasz, a füllentő fél minden bizonnyal megkönnyebbülten veszi tudomásul, hogy megúszta a dolgot, és eszében sincs újra szóba hozni az eredeti ügyet, ha viszont mégis ártatlan, zavarni fogja őt a hirtelen váltás, és önkéntelenül visszatér a témához.

Ezt is szeretjük