4 anyatípus, akivel nehéz kijönni - Hogyan lehettek mégis jóban?
Nem mindenki mintaanya, de ha a hibáin át is észreveszed a szeretetet, nincs ok a viszályra.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ideális anya az, aki mindig ott terem, ha bajba kerülsz, gyermekként a lehető legtöbb támogatást kaptad tőle, felnőttként pedig barátnőként tekinthetsz rá. Ám, ahogy a tökéletes férfi képe is leginkább a tündérmesék szüleménye, ilyen anyát szintén nehéz találni, ugyanakkor megeshet, hogy úgy érzed, a tiéd pár dologban mégis messzebb esik az ideálistól, mint mások. Bizony, nem mindenkinek kell a pasi családjáig menni, hogy nehezen kezelhető nővel találja szemben magát: meglehet, hogy éppen a saját édesanyád is ilyen típus.

Főleg magára gondol

Anyukádtól dicsérő szót nem igazán hallottál, a vita során pedig nem ismeri a bocsánat kifejezést? Felnőttként is bosszantó, sőt, bántó lehet, ha fogalma sincs a munkádról, mert egyszer nem jutott eszébe megkérdezni, hogy mit is csinálsz pontosan, de még a cég nevét is azonnal elfelejti, amint kimondod.

Sok önző vagy túlságosan önközpontú ember van a világban, de ha történetesen az édesanyád az, nehéz lehet elnézni ezt neki, és sorra megbocsátani a botlásait, azt mondogatva magadban, hogy úgyis tudod, hogy szeret.

Pedig ha leginkább csak a felületességére panaszkodhatsz, valószínűleg semmi rosszindulat nincs a gesztusai mögött, csak éppen hamarabb gondol magára, mint másra. Ha mindezek ellenére szeretnél jól kijönni vele,  nem árt, ha megerősíted a lelkedet, de a bántó figyelmetlenségeken azzal is ritkíthatsz, ha felhívod a figyelmét arra, hogy kezelje kicsit tudatosabban ezeket.

Amennyiben kiderül a számára, hogy hány alkalommal sért meg akaratlanul, valószínűleg jobban oda fog figyelni ő is, azonban kerüld a dacos viselkedést, amikor már csak azért sem szólsz a problémák miatt, hogy megleckéztesd. Valószínű ugyanis, hogy magától nem találja ki, mit rontott el.

Túlságosan ragaszkodó

Ha az édesanyád szeme fénye vagy, nemcsak az önállósodási törekvésedet, de könnyen lehet, hogy még a potenciális pasijaidat is meglehetősen ferde szemmel nézi. Amennyiben legszívesebben a harmincas éveidben járva is főzne, mosna rád, és otthon tartana, nem árt, ha fokozatosan, de határozottan adod az értésére, hogy te úgy érzed, ideje elkezdened az önálló, felnőtt életed.

Mivel azonban számára nincs rosszabb annál, mint amikor távol érez magától, gondoskodj arról, hogy a különköltözés után is rendszeresen halljon felőled, és ne csak egy illedelmes telefon erejéig. Ha továbbra is azt érzi, hogy része az életednek, és rendszeresen meglátogatod személyesen is, könnyebben elfogadja majd az új életed és a választottad.

Következetlen

Ha édesanyádnak meglehetősen hektikus a természete, minden bizonnyal nem egyszerű vele a dolgod. Ugyanakkor ne feledd, hogy a családi kapcsolat szorosabb kötelék, mint hinnéd: ha jobban belegondolsz, valószínűleg számos helyzetben magadra ismersz őt nézve, ezért is tűztök össze olyan könnyen, ha épp mindkettőtöknek rossz napja van.

A következetlen anyával szemben a legjobb orvosság a harmonikus hozzáállás. Még ha magad is hajlamos vagy a szétszórtságra, amikor vele vagy, próbálj kiszámítható, megbízható és kiegyensúlyozott lenni, így sokkal könnyebben enyhítheted a kicsapongásait, mint ha te is hasonlóan reagálsz.

Persze az benne van a pakliban, hogy néha nálad is elszakad a húr, azonban mindig próbálj arra gondolni, milyen inspiráló az édesanyád a jó pillanatokban.

Okoskodó

Az édesanyák részéről gyakori sajátosság, hogy úgy vélik, annak révén, hogy ők vezették be gyermeküket az életbe, még felnőttkorában is jobban értenek bármihez, mint ő. Ezért fordulhat elő, hogy az anyukád szüntelen tanácsokkal lát el nemcsak a karrieredet, de a párkapcsolatodat, a háztartásodat és akár még az öltözködésedet illetően is. Amennyiben neked minderről nagyon is megvan a magad véleménye, kifejezetten bosszantó lehet ez a szülői minden lében kanál magatartás, különösen, ha szinte lehetetlen őt arról meggyőzni, hogy nem feltétlenül csinálsz magadtól mindent rosszul.

Hogyan hat rád a családod?

Ha anyukád minden egyes alkalommal szükségét érzi, hogy megossza veled a tanácsait és az életbölcsességeit, kétségtelenül szükséged lesz egy adag türelemre. Amennyiben nem tudod higgadtan kezelni, és véletlenül a kelleténél durvábban mondod meg neki a véleményed, annak súlyos sértődés lehet a vége. Éppen ezért sokat javíthat a kapcsolatotokon, ha hajlandó vagy egy trükköt alkalmazni, vagyis legalább úgy tenni, mintha megfontolnád a tanácsait - az már nem fogja bántani, ha a gyakorlatban végül a saját belátásod szerint cselekszel.

Ezt is szeretjük