3 ok, amiért a pasi nem vesz feleségül
A házasságot gyakran mindkét oldalról előítéletek övezik. Nézd meg, melyek a pasi legszorongatóbb rémképei a holtodiglannal kapcsolatban!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Létezik olyan nézet, mely szerint a házasság női találmány, a férfi pedig jól teszi, ha legalábbis gyanakvással tekint az elköteleződésre. A nők általában elhivatottabbak a házasság kérdésében, a ritka kivételektől eltekintve ők szeretnék jobban az esküvőt. A férfiak gyakran inkább halogatnak, nehezen, vagy egyáltalán nem adják be a derekukat. Ezzel pedig akarva-akaratlanul azt sugallják, hogy fenntartják a lehetőséget a továbblépésre.

Van, aki szerint a házassággal kezdődik az igazi párkapcsolat, de többek szerint a házasság idejétmúlt intézmény. Van olyan vélemény is, mely szerint a kapcsolat íratlan szerződését is célszerűbb lenne minden egyes nap megújítani, mert sosem lehet tudni, hogy az ember mikor gondolja meg magát.

Mert ha nincs visszaút, az csak konfliktust és csapdahelyzetet eredményez. Egyesek számára a házasság sokkal inkább racionális, mint érzelmi döntés, míg más azért nem hajlandó az oltár elé járulni, mert várja az igazi lángolást.

Bár a rossz házasság elképzelt jellemzői gyakran megfelelnek egy nem túl jól sikerült, hosszú kapcsolatéinak, az előbbi esetben súlyosbító körülmény, hogy a végérvényesség érzése társul hozzá, és a kötelezettség, hogy a felek kitartsanak jóban-rosszban. A válás lehetősége ellenére aligha akad olyan ember, aki ne érezné az eskü súlyát. Ez pedig ijesztő lehet. Nézzük, melyek a leggyakoribb baljóslatok és szorongások, melyek megakadályozzák a férfit abban, hogy megvásárolja azt a jegygyűrűt!

Legenda a házisárkányról

A nők házisárkánnyá válásáról szóló legendák sajnos nem teljesen alaptalanok. Lehet, hogy te is találkoztál olyan példával, amikor a szeretetre méltó hajadon követelőző, rigolyás és elégedetlen perszónává vált a házasságban. A pasi azonban biztosan hallott ilyesmiről.

Persze, általában a férfinak is tennie kell valamit azért, hogy kivívja párja haragját, ám a konfliktuskezelésnek más módjai is vannak, mint az állandó szurkapiszka és az apró zsarolások. A hasonló rémmesebeli átalakulás viszont általában nem előzmények nélkül való.

A jelenséget öbbek közt az válthatja ki, hogy néhány nő nhajlamos házasság adta a biztonságot arra használni, hogy az addig szőnyeg alá söpört elégedetlenségének nem túl kompromisszumkész formában adjon hangot. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne fordított helyzetben a nő kiszolgáltatott egy hatalmaskodó férfi mellett, de ez egy másik rémtörténet. Mindez megelőzhető úgy, ha egyik fél sem gyűjtögeti magában évekig a haragját, hogy megőrizze a látszatharmóniát, hanem szóba hozza az elégedetlenségét, ami alapot ad a bizalom kialakulásának is.

Félelem az unalomtól

A férfi számára nem mindig inspiráló a biztonság, amit a házasság jelent. Persze, van olyan pasi, aki épp erre vágyik, de másoknak ez majdnem a férfiasság elvesztésével egyenlő. Nemcsak arról van szó, hogy a férfi vadászösztönén esik csorba, hanem az a veszély is fennáll, hogy a felek elkényelmesednek, és ez külső és belső változásokat okoz, már nem jellemző rájuk a korábbi igényesség.

Tehát nem elég, hogy a férfi úgy érezheti, változatosság iránti vágyának nem nyílik túl nagy tér, és a házasságot a lehetőségektől való elzártságnak értékeli. Még attól is tartania kell, hogy az egyetlen nő, akinek mindezért kárpótolnia kellene, nem lesz alkalmas erre a szerepre.

Elvárások, kötelességek

Úgy tűnik, a férfiakat inkább nyomasztják a házasságbeli kötelezettségek, mint a nőket. Pontosabban: több dologgal kapcsolatban gyanakszanak elvárásra, az irányukba táplált elvárásokat pedig gyakran bilincsnek látják, mely megfosztja őket a szabadságuktól. Ez a feltételezés olyan dolgokat is kellemetlen színben tüntethet fel, melyeket egyébként önként és dalolva megtennének - a klasszikus paradoxon a tanulóval és a házi feladattal.

Az is előfordulhat, hogy a jó szándék vezeti őket csapdába. Amikor előzékenyen próbálják kideríteni, hogy mit szeretne a nő, amikor nem mondja el, lehet, hogy olyasmit is belelátnak az elvárások tömkelegébe, ami nincs ott. Ugyanakkor tényleg vannak kötelezettségek és egyezmények egy házasságban, és ha valakit ez menekülésre késztet, valószínűleg nem neki való ez a fajta kötelék.

Legalábbis egyelőre. Mert azért nem kevesen vannak azok, akik a rémhírek és a racionális érvek ellenére önként vetik alá magukat ennek a szörnyű-csodálatos szövetségnek.

Ezt is szeretjük