A tökéletes, foszlós húsvéti kalács receptje
Ha biztosra akarsz menni
Süss otthon kalácsot húsvétra, az illata betölti majd a lakást, és biztos, hogy melegen teheted az asztalra.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Húsvétkor azokban az otthonokban is kerül kalács az asztalra, ahol máskor amúgy nem jellemző. Ezért ilyenkor érdemes megadni a módját, és házilag készíteni, hogy friss, omlós és meleg legyen, amikor a család körbeüli az asztalt.

Elkészítése pedig egyszerűbb, mint gondolnád, csak az időtényezővel kell úgy kalkulálnod, hogy a tésztát még keleszteni is kell. A többi azonban gyakorlatilag gyerekjáték.

Foszlós húsvéti kalács

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg mazsola - opcionális, de finomabb lesz tőle
  • 3 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál kristálycukor

Elkészítés ideje:

20 perc előkészület + kelesztés + 30-40 perc sütés.

Elkészítés menete:

Ha szereted a süteményekben a mazsolát, akkor tegyél a kalácsba is. Ehhez azonban a sütés előtt áztasd be fél órára a mazsolát gyengére főzött fekete teában. Az élesztőt morzsold el fél deci tejben, és tedd fel melegíteni, hogy szépen elolvadjon benne az élesztő.

Vegyél elő egy keverőtálat, öntsd bele a lisztet, és add hozzá az élesztős tejet, a maradék langyos tejet, a cukrot, a vajat, egy tojást és egy csipetnyi sót. Majd add hozzá a mazsolát is, és gyúrd alaposan össze. Szórd meg a tetejét vékonyan liszttel, takard le konyharuhával, és tedd az edényt jó meleg helyre, hogy a tészta megkelhessen.

Ha duplájára kelt a tészta, akkor egy lisztezett deszkán oszd három egyenlő részre, sodorj belőlük hengereket - körülbelül a tepsi hosszára -, és fond össze őket, mintha csak egy fonott copfot készítenél. Helyezd a tepsibe, kend be a maradék, felvert tojással, hagyd pihenni 20 percet, hogy újra megkelhessen kicsit. Ezután még egyszer kend át a tojással, és tedd be a150-180 fokra előmelegített sütőbe sülni.

Ezt is szeretjük