4 kreatív, természetes tojásfestő módszer

Miért költenél készen kapható hímes tojásokra, ha te magad is elkészítheted őket? Szedd össze az alapanyagokat a konyhában!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Számtalan módszer létezik, mellyel gyönyörű tojásokat készíthetsz. Ezúttal azokat ismerheted meg, amelyekhez kizárólag természetes anyagok szükségesek, és amelyekkel felidézheted a régi idők hagyományait.

A szivárvány színeiben - zöldségfestékkel

Ha a legegyszerűbb és leggyorsabb módját választanád a hímes tojások készítésének, akkor a következő praktikát érdemes kipróbálnod. Először is, főzd meg a tojásokat.

Minél hosszabb ideig főzöd, annál valószínűbb, hogy nem fognak megromlani - ha esetleg szeretnétek később megenni, akkor hagyományos módon, körülbelül 20 percig főzd. Ezt követi a festés művelete, amihez valójában csak néhány befőttes üvegre van szükség, és a kívánt színektől függően néhány zöldségre.

A lilakáposztával kékre, a vöröshagyma héjával vörösesre-barnásra, a spenóttal pedig zöldre festheted a tojásokat. Adj az összevágott hozzávalókhoz vizet, körülbelül fél órán át főzd őket, majd a kihűlt lébe helyezd a korábban megfőzött tojásokat - minél élénkebb színt szeretnél, annál tovább hagyd őket a vízben. Egy kis hozzáadott ecet fokozhatja a hatást.

Tipp
Ha mégsem elégszel meg az egyszínű tojásokkal, ez az alapszín jó kiindulópontot jelenthet a további alkotáshoz is. Egy kihegyezett és ecetbe mártogatott hurkapálcával izgalmas mintákat varázsolhatsz a tojásra, vagy egyszerű temperával is rajzolhatsz rá.

Szerelmes üzenet a tojáson

Természetes, hogy a szerelmednek valami különlegeset szeretnél készíteni ebből az alkalomból. Hogyan tehetsz egy tojást személyessé, úgy, hogy igazi meglepetést okozz a számodra legkedvesebb locsolónak?

A következőképpen. Az alapoknál több választásod is van: vagy felkutatod a piacon azt a nénit, aki igazán szép, fehér héjú tojásokat árul, és ebből beszerzel néhányat, vagy a korábban már megismert módszerrel megszínezed a tojásokat, de ezúttal ne főzd meg előtte.

A fehér héjú tojásokat fújd ki, ugyanezt megteheted a színesekkel is, de ezeket csak az alapszín megfestése után fújd ki. Ezt követően egy hurkapálcára húzd fel, és egy előzőleg gondosan kiválasztott szerelmes versrészletet körkörösen írj rá az ecset és némi festék segítségével.

Nem kell feltétlenül verset választanod, bármilyen személyes üzenet is megteszi, a hatás ez esetben sem marad el.

Viasz, hagymalé, szalonnabőr és gyertya

Ki hinné, hogy a címben felsorolt dolgok segítségével fantasztikus, egyedi tojásokat készíthetsz? Pedig így van: ezek mellett csupán egy írókára lesz szükséged, amit akár magad is elkészíthetsz egy faágból és egy fém tubusból, de bármelyik dekorboltban is megvásárolhatod.

A tojásokat főzd meg, majd a felületükre a megolvasztott viasz és az íróka segítségével rajzolj motívumot. Amikor a viasz teljesen megkötött, tedd félre a tojásokat, és készítsd el a hagymalevet: a vörös- és lilahagyma héját főzd 30 percig, hűtsd le a levet, majd helyezd bele a tojásokat. Amikor elnyerték a megfelelő színt, vedd ki őket, és egy gyertya lángjának oldalánál - semmiképp se a tetejénél, mert az bekormozza a tojást - olvaszd le a viaszt. Ezt követően szalonnabőrrel dörzsöld be, majd egy száraz anyaggal töröld át.

Harisnyába bújtatott petrezselyemlevél

Igazán természetes és gyönyörű tojásokat készíthetsz egy igen egyszerű módszerrel. Mindössze néhány szép formájú levélre lesz szükséged - a petrezselyem, a lóhere vagy néhány kisebb méretű falevél tökéletes erre a célra -, egy kevés cérnára, valamint egy nejlonharisnyára, amiről szívesen lemondasz. A tojásokat főzd meg, majd a leveleket egyesével simítsd a tojásokra, és kösd át óvatosan cérnával. A harisnyát vágd fel körülbelül négy ujjnyi darabra, és húzd rá a korábban előkészített tojásokra úgy, hogy teljesen rájuk feszüljön.

Bátran húzd meg mindkét végét, és rögzítsd egy befőttes gumival, vagy egyszerűen köss rá csomót, de jó erőset. A harisnya nem hagyja majd a levelet elmozdulni a tojás felületéről. Így helyezd bele a színezőlébe, ezáltal a levél alatti rész fehér marad, a festék csak a többit fogja majd be.

Érdemes sötétbarna színárnyalatú tojást festened ezzel a technikával, a sötétebb tónuson ugyanis jobban mutatnak a levéllenyomatok is. A legszebb barna színt kávé segítségével érheted el - néhány adag kihűlt erős feketével utánozhatatlan színt adhatsz a tojásoknak.

Ezt is szeretjük