Sonkatekercs háromféle töltelékkel: tormás, tojásos, körözöttes
Sonkatekercset készíteni nem nagy kunszt, még akkor sem, ha különböző töltelékekkel csinálod.
Ha sok locsolkodót vársz, akiket szeretnél valami komolyabbal is megkínálni, vagy ha egész egyszerűen nincs sok időd főzni a rokonlátogatások miatt, akkor nem árt, ha tudod, hogyan kell sonkatekercset készíteni.
Mindez nem bonyolult, ráadásul ha különféle töltelékekkel készíted, unalmassá sem fog válni. Segítünk!
Sonkatekercs
Hozzávalók:
- annyi szelet pulykasonka, ahány tekercset készítenél
Az alábbi mennyiségek körülbelül 6-6 tekercsre elegendőek.
Hozzávalók a tormás tekercshez:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg ecetes torma
- 2,5 dkg liszt
- 1,5 dl főzőtejszín
- 1 dl tej
- só, bors ízlés szerint
Hozzávalók a tojásos tekercshez:
- 10 dkg tejszínes krémsajt
- 2 főtt tojás
- borsónyi mustár
- csipetnyi porcukor
- pár csepp citromlé
- só, bors ízlés szerint
Hozzávalók a körözöttes tekercshez:
- 15 dkg tehéntúró
- 2 dkg vaj
- 2 szál petrezselyem
- 1 evőkanál tejföl
- 1 apró fej vöröshagyma
- kevés pirospaprika
- csipetnyi köménymag
Elkészítés ideje:
Egy óra.
Elkészítés menete:
Csomagold ki a pulykasonkát, és helyezd a szeleteket egy tányérra, hogy kéznél legyenek.
A tormás tekercshez a vajat felezd meg, egyik részét egy lábasban olvaszd meg. Keverd bele a lisztet, add hozzá a tejet és a tejszínt, de mindezt apránként, hogy ne váljon csomóssá. Sóval, borssal ízesítsd, majd tedd félre, hogy kihűljön. A vaj másik felét a tormával keverd össze, majd az egészet dolgozd bele a vajas masszába.
A tojásos töltelékhez a megfőtt tojásokat törd össze egy villa segítségével. Keverd hozzá a krémsajtot, a mustárt, a porcukrot, illetve a citromlevet, ezután pedig sóval, borssal is szórd meg, a szájízednek megfelelően.
Elektromos habverővel keverd össze a masszát - ha száraznak ítéled, akkor még egy kicsi krémsajttal vagy akár egy kis tejföllel is rásegíthetsz.
A körözöttes töltelék elkészítéséhez a túrót törd össze alaposan egy villágval. Add hozzá a szobahőmérsékletű vajat, a tejfölt, a felaprított hagymát és petrezselymet, majd keverd össze. Ízlés szerint sózd, borsozd és szórd bele a pirospaprikát, valamint a köményt.
A tekercsek elkészítése nagyon könnyű. Fogj egy szelet sonkát, fektesd le egy tányérra, majd kanállal adagold a szélére az adott masszát. Szorosan tekerd fel, és úgy rakd le, hogy ne tudjon szétnyílni. Célszerű fogyasztás előtt egy-két órára hűtőbe tenni, hogy a megszilárdult töltelék összetartsa a finomságot.
Vendégváró sütemények
A vendégvárás során érdemes süteményekkel is készülnöd, mutatunk pár egyszerű és finom receptet.
OLVASD EL EZT IS!
- tojás
- húsvéti receptek
Tudod, hány perc kell a főtt tojásnak?
- pogácsa
- húsvéti receptek