Vidám, festhető tojásdíszek só-liszt gyurmából
Biztos sikerélmény a kicsinek
A kicsik élvezni fogják, a lakás pedig dekorációval gazdagodik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Remek program a kicsikkel egy kis kreatív tevékenység. Egyfelől a gyerekek a sok rohangálás után végre pihennek egy kicsit, amíg a gyurma összeállításával, majd a tojások kiszaggatásával és megfestésével foglalatoskodnak. Másrészt pedig a játékos foglalkozás végére vidám, színes húsvéti díszekkel ékesíthetitek a lakást.

A díszek elkészítése nagyon egyszerű, ám az eredmény kellően látványos, így a gyerekeknek biztos sikerélményt fog nyújtani!

Amire szükséged lesz a gyerekbarát dekoráció elkészítéséhez:

  • só-liszt gyurma
  • gyúródeszka és nyújtófa
  • tojás alakú szaggató forma
  • festékspray vagy akrilfesték
  • ecsetek
  • madzag vagy szalagok
  • barka- vagy gyümölcsfaágak vázába állítva

A tojások előkészítése

Az első és legfontosabb egy jó adag só-liszt gyurma elkészítése. Ha van bevált recepted, akkor használd nyugodtan azt. Ha nincs, akkor kövesd az alábbi útmutatót, már az összetevők kimérését is a gyerekekre bízhatod.

Hozzávalók:

  • 1 bögre liszt
  • 1/2 bögre só
  • 1/2 bögre víz

Elkészítés menete:

A lisztet és a sót öntsd egy nagy keverőtálba, jó alaposan keverd össze, majd öntsd hozzá a vizet. Gyúrd addig, amíg homogén, jól formázható tésztát kapsz.

Ezután a gyúródeszkán nyújtsd ki a tésztát, ellenőrizd, hogy a gyurma a tésztához hasonlóan szép egyenletes vastagságúra van-e nyújtva, hiszen ki is kell majd sütni, és nem jó, ha itt-ott vastagabb, mert akkor azokon a részeken nem tud teljesen szárazra sülni. Ez azonban fontos szempont, mert ha helyenként nedves marad a gyurma, akkor megpenészedhet.

Ha megvagy a nyújtással, jöhet a szaggatás. Ez egy nagyon izgalmas munkafolyamat a kicsiknek, így ha már elég ügyesek, akkor add át nekik a szaggatás lehetőségét. A tojás formájú lapokat ezután helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, és fogpiszkáló vagy hurkapálcika segítségével lyukasztgasd ki mindegyiket, hogy később fel lehessen akasztani őket. Majd 200°C-ra előmelegített sütőben süsd teljesen szárazra a gyurmát.

Tojásfestés

Ha szárazra sültek a tojások, jöhet a festés! Készítsd elő az étkezőasztalt, hogy a gyerekek odaférjenek, és a festés biztosan ne okozzon kárt a bútorokon, textíliákon. A legjobb, ha egy lemosható, nagy terítőt le tudsz teríteni, de ha nincs ilyened, akkor műanyag tányéralátét vagy jó sok újságpapír is megteszi.

Azokra a gyerekekre, akik hosszan is szeretnek elfestegetni, nyugodtan rábízhatod az alapszín felvitelét is, de ha a te gyerekeid türelmetlenebb, izgágább típusok, akkor jó ötlet lehet a tojások nagy részét festékszóró spray-vel gyorsan lefújni, hogy a díszítéssel kezdhessék egyből a kicsik. A munka után már csak a szárítás és az ágakra való felakasztás maradt a kész dekorációig!

Képek forrása: www.pinterest.com/applevalleygirl

Ezt is szeretjük