Meg lehet enni a festett tojást? A héját is figyelni kell, hogy eldönthesd

Ezek a legfontosabb élelmiszer-biztonsági tanácsok húsvétkor.

Meg lehet enni a festett tojást?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tojásvásárláskor már a boltban sem árt résen lenni, és ügyelni arra, hogy ne vegyél nagyon közeli lejáratút, sem pedig olyat, aminek a héja nagyon szennyezett, vagy ha csak enyhén is, de repedés látható rajta.

Ha dekorációs célokra használsz fel ilyen tojást, természetesen nem kell ilyen elővigyázatosnak lenned, ha viszont el is fogyasztanád, és megbetegedések nélkül szeretnéd átvészelni az ünnepet, az alapvető élelmiszer-biztonsági tanácsokat be kell tartanod.

piros tojas kosarban
Fotó: Ðð²Ð³Ðµð½Ðñ Ðœðñð²Ðµðµñ / Getty Images Hungary

A festett tojás ehető?

A festett tojás alapvetően fogyasztható élelmiszerként, persze egyáltalán nem mindegy, milyen anyagokkal történt a színezés. A bevizsgált, hivatalos helyről származó tojásfestékek ételfestéket tartalmaznak, ami fogyasztható, persze vannak, akik ettől is ódzkodnak. Olvasd el a tojásfesték tájékoztatóját, és dönts belátásod szerint, ha viszont csakis a természetes anyagokban bízol, csak olyan festett tojást egyél meg, melyet olyan hagyományos anyaggal színeztek, mint például a hagymahéj, a kurkuma vagy épp a tea. 

Olyan tojást fogyassz csak el, amiről tudod, hogy elég ideig főzték, és nemcsak színezték a nyers tojást, aminek esetében a festék hivatalos árusítóhelyről származik, és a tojás héja nem volt megrepedve. Ha a tojásról például tudod, hogy textilfestékkel vagy épp akrilfestékkel színezték, tekints rá inkább dekorációként.

A Nébih információi szerint pedig az sem mindegy, az adott festett tojást miként tárolták, fogyasztásra ugyanis csak akkor alkalmas, ha 5 Celsius-fokon vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten tartották, és nem tovább egy hétnél.

A kétórás szabály

Szintén alapvető szabály, hogy a festett tojást legfeljebb két órán keresztül szabad szobahőmérsékleten tárolni, vagyis az ünnepi asztalon hagyni, hűtés nélkül. Ha ennél tovább volt ott, a Nébih szerint már nem tanácsos élelmiszernek tekinteni, ami ugyanúgy igaz akkor is, ha azért festetted, hogy elrejtsd a tojáskeresés során. Ebben az esetben arra is ügyelj, hogy ne tedd olyan helyre, ahol beszennyeződhet, például földes, sáros lesz.

Cuki és nagyon egyszerű: imádni fogják a gyerekek ezt a tojásfestést

Elolvasom

A kétórás szabály más ünnepi ételekre is igaz, az olyan hagyományos húsvéti fogások ugyanis, mint a sonka, a tojássaláta, a tojásos krémek, a sárgatúró, a krémes sütemények vagy a sült húsok, kifejezetten romlandó, kockázatos ételek élelmiszer-biztonsági szempontból. Lehetőleg minél rövidebb ideig tárold őket hűtés nélkül, például egyszerre csak kis adagokat tálalj. 

A maradékokat felhasználás előtt lehetőleg forrósítsd fel, a tojással érintkező eszközöket pedig mosogasd el, mielőtt máshoz használnád. Az ünnepi időszak alatt fokozottan figyelj a hűtő megfelelő beállítására is, működjön 0 és 5 Celsius-fok között. Ha a megmaradt ünnepi ételt nem szeretnéd kidobni, de túl sok ahhoz, hogy elfogyaszd, inkább fagyaszd le, ne tárold túl sokáig a hűtőben sem.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük