Így főzd meg a tökéletes húsvéti sonkát

Nem múlhat el a húsvét sonka nélkül. Ha nincs még tapasztalatod az elkészítésében, mindenképpen olvasd el receptünket!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahány ház, annyi szokás létezik a húsvéti sonka elkészítésére, mindenkinek van egy tuti receptje, amelynél finomabbat még nem kóstolt.

Most mi is ajánlunk egyet: ha nem bánod, hogy el kell rugaszkodni a megszokottól, érdemes kipróbálni. Ha pedig egyébként sincs tapasztalatod a sonkafőzést illetően, akkor hasznos lesz megismerni egy részletes receptet.

Húsvéti sonka

Hozzávalók:

  • 2,5 kg kötözött sonka
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2-3 egész kömény
  • 2 vöröshagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 kávéskanál egész bors
  • ízlés szerint pici - 1-2 dl - száraz fehérbor

Elkészítés ideje:

Két és fél óra.

Elkészítés menete:

A sonkát a főzés előtti napon áztasd hideg vízbe. Másnap öntsd le róla ezt a vizet, és engedj rá frisset, annyit, hogy pont ellepje, ezután tedd fel főni.

Egy teatojásba tedd bele a borsot és a köményt, zárd le, és ezt is tedd a sonkához. A fokhagymát és a vöröshagymát pucold meg, utóbbit vágd is félbe, és tedd őket szintén a vízbe. Végül a babérlevelet is szórd bele.

A sonka főzési ideje a nagykönyv szerint mindig annyi időt ölel fel, ahány kilós húsról van szó. A recept szerint egy két és fél kilósról beszélünk, ebben az esetben két és fél óra főzésre van szükség. Ha letelt az idő, akkor egy hústűvel megszurkálhatod, ténylegesen megfőtt-e. Ha nem, még adj neki 15-20 percet, de ennél többet semmiképpen, mert könnyen kiszáradhat a belseje.

Amikor elkészült hagyd, hogy kihűljön a saját vízében - ez a titka annak, hogy puha és omlós maradjon a hús. Ha megtörtént, tedd hűtőbe egészen a tálalásig, csak a húsvéti reggelinél vedd le róla a kötözőt, és a szeletelésnek is ekkor kezdj neki.

Ha gondolod, a főzővízhez adhatsz egy kevés száraz fehérbort, ettől picit pikánsabb ízvilágot kap a hús, bár számottevően nem változtat rajta. Illetve némileg puhább is lesz.

Takarékossági szempontból érdemes a főzővizet a mélyhűtőbe eltenni, nagyon jó bablevesalap ugyanis.

Tradicionális receptek

Ha még több hagyományos étel elkészítését forgatod a fejedben, itt egy kis segítség hozzá.

Így készül a tökéletes húsvéti sonka

Nézegess képeket!

Elolvasom

OLVASD EL EZT IS!

sult sonka kicsi
  • húsvéti sonka
  • húsvéti receptek

Sült sonka egyszerűen

Ezt is szeretjük