A legfinomabb húsvéti fonott kalács receptje: kezdőként is elkészítheted
A puha és illatos sütemény nem hiányozhat az ünnepi asztalról.
A finom fonott kalács sok helyen az ünnepi menü elmaradhatatlan süteménye. Nemcsak reggelire tökéletes, hanem a vendégeknek is nyugodtan kínálhatod.
Húsvéti fonott kalács
Hozzávalók
- 60 dkg liszt
- 7 dkg margarin
- 3 dkg friss élesztő
- 4 dl tej
- 2 tojás
- 12 dkg kristálycukor
- só
A tetejére
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
Elkészítés:
A tésztához két evőkanálnyi lisztet morzsolj el margarinnal egy mély tálban, majd add hozzá a csipet sót, az élesztőt és a cukrot. A tejet langyosítsd meg, és öntsd bele. Szórd hozzá a maradék lisztet, és gyúrd össze könnyű tésztává, miközben a tojássárgákat is hozzáadod. Ha túl lágynak találod, kevés lisztet még önthetsz bele. Amennyiben jó az állaga, a tetejét is vékonyan megszórhatod, majd körülbelül 40 percen át hagyd kelni.
Ezután lisztezz be egy deszkát, oszd el a tésztát három egyenlő részre, és hengergesd őket a tepsi hosszára. Helyezd őket egymás mellé, majd fond össze, mintha egy copfot készítenél. A kalácsot tedd a margarinnal kikent tepsibe, takard le konyharuhával, és hagyd ezúttal körülbelül 30 percig pihenni. Végül kend meg tejjel kikevert tojássárgájával, majd előmelegített sütőben 20 percig süsd. Vedd ki, fényezd át ismét a tetejét, és tedd be további 10 percre.