4 isteni húsvéti recept
Ne ragaszkodj a tormához és a sonkához! Készítsd el receptjeinket, és lepd meg izgalmas húsvéti menüvel a családot!
Ha többre vágysz az egyszerű főtt sonkánál, főtt tojásnál és tormánál, de hű maradnál a hagyományokhoz, akkor a következő recepteket bátran kipróbálhatod.
Elkészítésük nem nagy ördöngösség, ennek ellenére garantált, hogy a családod minden tagja megnyalja majd a tíz ujját!
Fonott kalács
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 25 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 40 g élesztő
- 20 dkg mazsola
- 5 tojássárgája
- fél liter tej
- reszelt citromhéj
- só
Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben futtasd fel. A hozzávalókból négy tojássárgája felhasználásával dagassz alaposan kidolgozott tésztát, és meleg helyen keleszd duplájára.
A megkelt tésztát vágd három részre, sodorj belőle rudakat, fond össze, és tedd margarinnal kikent tepsire. Takard le, és ismét keleszd duplájára. Verd fel az ötödik tojássárgáját, és sütés előtt kend át vele a tésztát, majd előmelegített sütőben, közepes lángon süsd körülbelül 35-40 percig.
Gombás sonkatekercs
Hozzávalók:
- 8 vékony, nagy szelet gépsonka
- 10 dkg gomba
- 1 tojás
- 5 dkg reszelt füstölt sajt
- 2 dl tejföl
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- só
- bors
A töltelékhez tisztítsd meg a gombát és a hagymát, majd mindkettőt vágd apróra. A felforrósított olajon párold meg a hagymát, tedd rá a gombát, majd sózd és borsozd. Fedd le, párold puhára, ha pedig kész, hagyd kihűlni. Ezután keverd hozzá a nyers tojást és egy evőkanál tejfölt, majd annyi zsemlemorzsát tegyél hozzá, hogy kenhető, de nem túl híg krémed legyen.
Kend meg a sonkaszeleteket a gombás krémmel, majd szorosan csavard fel őket. Helyezd a kész tekercseket margarinnal kikent, tűzálló tálba szorosan egymás mellé, majd a reszelt sajttal összekevert tejföllel kend meg a tetejüket. Sütőben közepes lángon annyi ideig süsd őket, amíg a tetejük szépen megsárgul.
Sült báránycomb
Hozzávalók:
- 1,5 kg báránycomb
- 3 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 2 zsenge karalábé
- 6 sárgarépa
- 20 dkg zöldborsó
- 2 paradicsom
- 1 citrom
- zöldpetrezselyem
- 4 zsályalevél
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál ételsűrítő vagy liszt
- só
- bors
- cukor
A báránycombot dörzsöld be sóval és borssal, egy-két órán át hagyd állni, majd előmelegített sütőben a rácsra fektetve süsd egy órán keresztül. Ezután tedd tepsire, rakd köré a cikkekre vágott vöröshagymát és a fokhagymát, majd önts alá 3 dl vizet és 1,5 dl bort. Időnként locsolgatva süsd további 40 percig. Ezután keverd össze a lehúzott héjú, kimagozott, apróra vágott paradicsomot és az összevágott petrezselymet a zsályával, valamint a citrom lereszelt héjával. Kend át vele a húst, és nagyjából 20 perc alatt süsd készre.
A feldarabolt karalábét és a sárgarépát kevés sós-cukros vízben főzd félig puhára, add hozzá a borsót, és főzd meg. A felszeletelt húst a leszűrt zöldségekkel rendezd tálra. Szűrd át a pecsenyelevet, majd sűrítsd be liszttel, forrald fel, ízesítsd sóval és borssal, majd keverd hozzá a tejszínt.
Túrótorta
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj
- 5 tojás
- 25-30 dkg porcukor
- 2-3 vaníliás cukor
- fél kg túró
- 1 citrom
- 1 csomag zselatin
- 1 dl tej
- friss gyümölcs vagy konzerv
- gyümölcskocsonya
Keverd simára a vajat a tojássárgájával, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a túróval. Habosítsd fel a tojásfehérjét, és keverd a masszához. Reszelt citromhéjjal ízlés szerint ízesítheted. Ha nem elég édes, tegyél még hozzá cukrot.
Forralj fel 1 dl vizet, ha kihűlt, keverd bele a zselatint, majd önts hozzá 1 dl forró tejet. A langyosra hűlt zselatint add a masszához.
A tortaformát kend ki margarinnal, hintsd meg búzadarával, és öntsd bele a masszát. Rakd a tetejére a gyümölcsöt, majd tedd a hűtőbe.
Főzd meg a gyümölcskocsonyát, és öntsd a torta tetejére.
Hűtőben pihentesd pár órát, hogy jól összeálljon. Hidegen tálald.
OLVASD EL EZT IS!
- alkohol
- ünnep