Erre a napra esik húsvét 2013-ban: így tudod kiszámolni

A húsvét mozgó ünnep, de egy egyszerű módszerrel könnyedén kiszámolhatod, mikorra esik.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Habár a húsvét egyúttal a tavasz eljövetelének szimbóluma is, elsősorban mégis a kereszténység legfontosabb ünnepét jelöli, amikor Jézus Krisztus megváltotta az emberek bűnét, majd feltámadásával legyőzte a halált is.

Függetlenül attól, hogy te milyen indíttatásból tartod meg a húsvétot, nem árt tudnod, miért ünnepelünk idén egészen korán az elmúlt évekhez képest. A magyarázat egyszerűbb, mint gondolnád.

Az első számítások

Az első niceai zsinat a 4. században döntött arról, hogy a húsvét mindig ugyanarra a vasárnapra essen, függetlenül attól, hogy mozgó ünnepről van szó.

Az időpontnak a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnapot nevezték meg, aminek köszönhetően a római pápa és az alexandriai pátriárka egészen más időpontokban ünnepelte Jézus feltámadását.

Ez így tarthatatlan állapotnak bizonyult, ezért a 6. században a keresztény Dionysius Exiguus szerzetes új számítási módszerrel állt elő. Ez már tudományosabb alapokon állt, de naptárilag továbbra is behatárolhatatlannak bizonyult, ezért a katolikus egyház kissé kiegészítette 1581-ben.

Az ortodox egyházakon kívül a mai napig minden keresztény egyház ez alapján számolja ki az időpontot, ami mindig március 22. és április 25. közé esik, a Hold állásának függvényében.

A 10 dolog, ami nélkül nem húsvét a húsvét

Nézegess képeket!

Elolvasom

Húsvét 2013-ban

A húsvét kiszámítása nem nagy ördöngösség, bár tény, hogy matematikai logaritmussal is ki lehet számolni, ám ennél sokkal egyszerűbb módszer is létezik rá.

A csillagászati tavasz kezdete minden évben március 21-re esik. Ennek függvényében kell a Hold állását megvizsgálni - amelyet bármelyik asztali vagy falra függeszthető naptárban nyomon követhetsz.

Idén a 21-ét követő első holdtölte március 27-re esik, ami egy szerdai nap, vagyis az ezt követő vasárnap, azaz március 31. húsvét vasárnapja, április 1. pedig húsvét hétfője. Érdekesség, hogy utóbbi napon ünnepeljük április bolondját is, ami a legenda szerint egy kelta tavaszköszöntő népszokás volt.

Ezt is szeretjük