Már csak 62 darab létezik belőle az egész világon

Képeken a legkidolgozottabb Fabergé-tojások

Méregdrága ékszerdobozok.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A világ legdrágább műkincsei közé tartoznak a Fabergé-tojások, melyeket Peter Carl Fabergé készített III. Sándor orosz cár megrendelésére. Az egész csupán egy tojással kezdődött, az uralkodó szerette volna meglepni a feleségét húsvét alkalmából valami különlegessel, ezért felkérte a francia aranyművest, hogy készítsen számára valami személyest, ami egyúttal a húsvét szellemét is tükrözi.

Fabergé az alkalomra egy tömör aranyból készült tojással állt elő, a belsejében egy tyúkkal - mint a húsvét szimbóluma - és a cári korona miniatűr másával, ami az uralkodók pozícióját jelezte. Mind a cárnak, mind a feleségének annyira tetszett a különleges alkotás, hogy a mestert hivatalos cári ékszerésszé nyilvánították.

A férfi 1917-ig évről évre készítette a szebbnél szebb tojásokat, kis meglepetésekkel a közepén, de, amikor az orosz kormány a családi vállalkozás államosítása mellett döntött, elmenekült az országból. Nem sokkal ezután Fabergé elhunyt, viszont a történelem így is megőrizte csodás alkotásainak nagy részét. 71 ékszerdobozkából 62-t megkíméltek a történelem viharai. Ezekből válogattunk.

Bibliai helyszínek napjainkban

Láttad már a helyet, ahol Jézust keresztre feszítették? Vagy a barlangot, ahol feltámadt? Most mindkettőt megnézheted.

Itt feszítették keresztre Jézust: képeken a bibliai helyszín

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük