5 különleges, látványos édesség, amit ajándékba is adhatsz

Különleges nyalánksággal lepnéd meg a locsolókat? Receptjeink nem okoznak csalódást.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Spanyol, görög vagy indiai édességgel szeretnéd meglepni a locsolókat? Nem kell döntened, akár mindet elkészítheted. Garantáltan el lesznek ájulva a finomságok láttán.

Ráadásul egy kis figyelmességgel meghódíthatod őket: csomagold színes papírba az aprósüteményeket, így útravalót is tudnak magukkal vinni.

Membrillo

Hozzávalók 25-30 darabhoz:

  • 1 kg birsalma
  • kristálycukor
  • 1 citrom leve
  • 1,5 dl víz
  • porcukor
  • hántolt mandula vagy pisztácia

150°C-ra felmelegített sütőben körülbelül két órán keresztül süsd a birsalmákat, amíg meg nem puhulnak teljesen. Amikor kihűltek, hámozd meg, és vágd négyfelé őket, majd távolítsd el a magokat. A birsalma darabjait turmixgép vagy szita segítségével pürésítsd, majd mérd meg a püré súlyát, és adj hozzá ugyanannyi kristálycukrot. Tedd a cukrot és a citromlevet 1,5 dl vízzel együtt egy nagy lábasba, forrald fel, de ne feledd, folyamatosan keverni kell, amíg a cukor fel nem oldódik teljesen.

Ha már eléggé elkeveredett, akkor add hozzá a birsalmapépet, és 45-60 percig főzd tartaléklángon. Fakanállal néha keverd meg. Onnan tudod, hogy elég sűrű a massza, ha már megtapad a lábas falán. Ezután terítsd szét egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és egy-két órán keresztül 50°C-os sütőben szárítsd. Ha kiszáradt, vágd fel kis négyzetekre, szórd meg a tetejét porcukorral, majd apróra vágott mandulával vagy pisztáciával. Végezetül a feldíszített falatokat légmentesen lezárt dobozban, zsírpapírrétegek között tárold.

Csokoládés trüffel

Hozzávalók:

  • 25 dkg durvára vágott étcsokoládé
  • 2 dl tejszín
  • 2 kiskanál barna rum vagy Grand Marnier
  • 2 dkg sótlan, lágy vaj
  • kakaó

Forrald fel a tejszínt, de amint kész, vedd is le a lángról. Tedd az étcsokoládét egy edénybe, öntsd rá a forró tejszínt, és addig keverd, amíg a csokoládé fel nem olvad. Keverd hozzá a vajat, majd amikor kihűlt a massza, öntsd bele a rumot vagy a Grand Marnier-t, majd tedd a hűtőszekrénybe. Amikor már majdnem szilárd, gyúrj belőle kicsi golyókat.

Egy tányérba szórj kakaót, és hempergesd meg benne a golyókat. Ha kész, tedd a trüffeleket sütőpapírral kibélelt tálcára, és tedd vissza a hűtőbe, hogy teljesen megszilárdulhassanak.

A 10 legfinomabb vendégváró sütemény: gyorsan finomat

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borzaska

Hozzávalók 20 darabhoz:

  • 13 dkg durvára tördelt étcsokoládé
  • 3 dkg sótlan vaj
  • 15 dkg kókuszreszelék

Olvaszd fel a csokoládét és a vajat enyhén gőzölgő víz felett. Vedd le a gőzről, majd add hozzá a kókuszreszeléket, és keverd össze az alkotóelemeket. Kiskanálnyi adagokat vegyél ki belőle, és alufóliára cseppentsd le. Ha kimérted, akkor tedd be a hűtőbe, hogy megszilárduljon.

Barfi

Hozzávalók 30 darabhoz:

  • 60 dkg barnacukor
  • 2,5 dl víz
  • 40 dkg zsíros tejpor
  • 1 kiskanál kardamom durvára törve
  • fél kiskanál őrölt szerecsendió
  • 5,5 dl zsíros tejszín
  • 5 dkg apróra vágott pisztácia

Első lépésként készíts cukros szirupot, azaz a cukrot és a vizet forrald fel. 25-30 percig közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrűsítsd be a szirupot. Eközben a tejport, a kardamommagot és a szerecsendiót tedd egy tálba, adj hozzá tejszínt, és kézzel gyúrd össze a masszát. Ha kész a szirup, öntsd a másik tálba, és keverd össze az egészet egy fakanállal.

Az egész keveréket kanalazd ki egy sütőpapírral bélelt tepsibe, kicsit hagyd hűlni, majd szórd meg a tetejét pisztáciával. Ha kész vagy, tedd vissza a sütőbe, hogy megszilárdulhasson. Utolsó lépésként vágd négyzet vagy rombusz alakú szeletekre, és ízlés szerint díszítsd fel.

Tsoureki

Hozzávalók:

  • 3 pirosra festett, keményre főtt tojás
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 tasak piros tojásfestékpor
  • 70 dkg sima liszt
  • 2 tasak száraz élesztő
  • 1 kiskanál só
  • 8 dkg porcukor
  • 1 kiskanál fahéj
  • 2-2,5 dl meleg tej
  • 12,5 dkg olvasztott vaj
  • 2 felvert tojás
  • 5 dkg darabolt mandula
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg darabolt, kandírozott narancs- és citromhéj
  • porcukor a cukormázhoz

A tésztához tedd az összes száraz hozzávalót egy nagy keverőtálba. Alakít­s ki egy kis mélyedést a közepén, öntsd bele a meleg tejet, az olvasztott vajat és a felvert tojásokat. Jól keverd össze. Borítsd a nyers tésztát egy lisztezett gyúródeszkára, és addig dagaszd, amíg sima és fényes nem lesz. Tedd a nyers tésztát enyhén beolajozott tálba, hagyd kelni körülbelül egy óra hosszat, vagy amíg a tömege a kétszeresére nem dagad. Gyúrd át újra a tésztát, és borítsd ki a belisztezett felületre.

Óvatosan gyúrd bele a mandulát, a mazsolát és a kandírozott gyümölcshéjakat, majd oszd három részre, és mindegyikből nyújts ki egy-egy hosszú hengert. Fond össze a három csíkot, alakíts belőle körfonatot egy kiolajozott sütőformában. Tedd a színes tojásokat, egymástól egyenlő távolságra, a fonat mélyedéseibe. Fedd le a tésztát, és hagyd még körülbelül 1 óra hosszat kelni. Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra. Süsd a kalácsot 30-35 percig, majd vedd ki. Amikor kihűlt, csurgass rá cukor­mázat, melyet szitált porcukorból és egy kis vízből tudsz kikeverni.

Receptjeink a Reader's Digest Ötletes ajándékok saját kezűleg című könyvéből származnak.

Bár a kötet elsősorban ajándékötleteket tartalmaz, ha elkészíted őket, bátran megtarthatsz néhányat magadnak, jól mutatnak majd a lakásban. Sőt, az sem meglepő, ha képtelen leszel túladni rajtuk: a könyv ugyanis olyan rendkívül egyedi ajándékötleteket tartalmaz, melyekkel egyetlen üzletben sem találkozni. Mindezek ellenére megvalósításuk nem nagy ördöngösség: a könyvben szereplő közel kétszáz ötlet elkészítését praktikus tanácsok segítik, sőt, módszertani útmutatók és hatvan szabásminta is a rendelkezésedre áll.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 6990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük