5 különleges, látványos édesség, amit ajándékba is adhatsz
Különleges nyalánksággal lepnéd meg a locsolókat? Receptjeink nem okoznak csalódást.
Spanyol, görög vagy indiai édességgel szeretnéd meglepni a locsolókat? Nem kell döntened, akár mindet elkészítheted. Garantáltan el lesznek ájulva a finomságok láttán.
Ráadásul egy kis figyelmességgel meghódíthatod őket: csomagold színes papírba az aprósüteményeket, így útravalót is tudnak magukkal vinni.
Membrillo
Hozzávalók 25-30 darabhoz:
- 1 kg birsalma
- kristálycukor
- 1 citrom leve
- 1,5 dl víz
- porcukor
- hántolt mandula vagy pisztácia
150°C-ra felmelegített sütőben körülbelül két órán keresztül süsd a birsalmákat, amíg meg nem puhulnak teljesen. Amikor kihűltek, hámozd meg, és vágd négyfelé őket, majd távolítsd el a magokat. A birsalma darabjait turmixgép vagy szita segítségével pürésítsd, majd mérd meg a püré súlyát, és adj hozzá ugyanannyi kristálycukrot. Tedd a cukrot és a citromlevet 1,5 dl vízzel együtt egy nagy lábasba, forrald fel, de ne feledd, folyamatosan keverni kell, amíg a cukor fel nem oldódik teljesen.
Ha már eléggé elkeveredett, akkor add hozzá a birsalmapépet, és 45-60 percig főzd tartaléklángon. Fakanállal néha keverd meg. Onnan tudod, hogy elég sűrű a massza, ha már megtapad a lábas falán. Ezután terítsd szét egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és egy-két órán keresztül 50°C-os sütőben szárítsd. Ha kiszáradt, vágd fel kis négyzetekre, szórd meg a tetejét porcukorral, majd apróra vágott mandulával vagy pisztáciával. Végezetül a feldíszített falatokat légmentesen lezárt dobozban, zsírpapírrétegek között tárold.
Csokoládés trüffel
Hozzávalók:
- 25 dkg durvára vágott étcsokoládé
- 2 dl tejszín
- 2 kiskanál barna rum vagy Grand Marnier
- 2 dkg sótlan, lágy vaj
- kakaó
Forrald fel a tejszínt, de amint kész, vedd is le a lángról. Tedd az étcsokoládét egy edénybe, öntsd rá a forró tejszínt, és addig keverd, amíg a csokoládé fel nem olvad. Keverd hozzá a vajat, majd amikor kihűlt a massza, öntsd bele a rumot vagy a Grand Marnier-t, majd tedd a hűtőszekrénybe. Amikor már majdnem szilárd, gyúrj belőle kicsi golyókat.
Egy tányérba szórj kakaót, és hempergesd meg benne a golyókat. Ha kész, tedd a trüffeleket sütőpapírral kibélelt tálcára, és tedd vissza a hűtőbe, hogy teljesen megszilárdulhassanak.
Borzaska
Hozzávalók 20 darabhoz:
- 13 dkg durvára tördelt étcsokoládé
- 3 dkg sótlan vaj
- 15 dkg kókuszreszelék
Olvaszd fel a csokoládét és a vajat enyhén gőzölgő víz felett. Vedd le a gőzről, majd add hozzá a kókuszreszeléket, és keverd össze az alkotóelemeket. Kiskanálnyi adagokat vegyél ki belőle, és alufóliára cseppentsd le. Ha kimérted, akkor tedd be a hűtőbe, hogy megszilárduljon.
Barfi
Hozzávalók 30 darabhoz:
- 60 dkg barnacukor
- 2,5 dl víz
- 40 dkg zsíros tejpor
- 1 kiskanál kardamom durvára törve
- fél kiskanál őrölt szerecsendió
- 5,5 dl zsíros tejszín
- 5 dkg apróra vágott pisztácia
Első lépésként készíts cukros szirupot, azaz a cukrot és a vizet forrald fel. 25-30 percig közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrűsítsd be a szirupot. Eközben a tejport, a kardamommagot és a szerecsendiót tedd egy tálba, adj hozzá tejszínt, és kézzel gyúrd össze a masszát. Ha kész a szirup, öntsd a másik tálba, és keverd össze az egészet egy fakanállal.
Az egész keveréket kanalazd ki egy sütőpapírral bélelt tepsibe, kicsit hagyd hűlni, majd szórd meg a tetejét pisztáciával. Ha kész vagy, tedd vissza a sütőbe, hogy megszilárdulhasson. Utolsó lépésként vágd négyzet vagy rombusz alakú szeletekre, és ízlés szerint díszítsd fel.
Tsoureki
Hozzávalók:
- 3 pirosra festett, keményre főtt tojás
- 1 evőkanál ecet
- 1 tasak piros tojásfestékpor
- 70 dkg sima liszt
- 2 tasak száraz élesztő
- 1 kiskanál só
- 8 dkg porcukor
- 1 kiskanál fahéj
- 2-2,5 dl meleg tej
- 12,5 dkg olvasztott vaj
- 2 felvert tojás
- 5 dkg darabolt mandula
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg darabolt, kandírozott narancs- és citromhéj
- porcukor a cukormázhoz
A tésztához tedd az összes száraz hozzávalót egy nagy keverőtálba. Alakíts ki egy kis mélyedést a közepén, öntsd bele a meleg tejet, az olvasztott vajat és a felvert tojásokat. Jól keverd össze. Borítsd a nyers tésztát egy lisztezett gyúródeszkára, és addig dagaszd, amíg sima és fényes nem lesz. Tedd a nyers tésztát enyhén beolajozott tálba, hagyd kelni körülbelül egy óra hosszat, vagy amíg a tömege a kétszeresére nem dagad. Gyúrd át újra a tésztát, és borítsd ki a belisztezett felületre.
Óvatosan gyúrd bele a mandulát, a mazsolát és a kandírozott gyümölcshéjakat, majd oszd három részre, és mindegyikből nyújts ki egy-egy hosszú hengert. Fond össze a három csíkot, alakíts belőle körfonatot egy kiolajozott sütőformában. Tedd a színes tojásokat, egymástól egyenlő távolságra, a fonat mélyedéseibe. Fedd le a tésztát, és hagyd még körülbelül 1 óra hosszat kelni. Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra. Süsd a kalácsot 30-35 percig, majd vedd ki. Amikor kihűlt, csurgass rá cukormázat, melyet szitált porcukorból és egy kis vízből tudsz kikeverni.
Bár a kötet elsősorban ajándékötleteket tartalmaz, ha elkészíted őket, bátran megtarthatsz néhányat magadnak, jól mutatnak majd a lakásban. Sőt, az sem meglepő, ha képtelen leszel túladni rajtuk: a könyv ugyanis olyan rendkívül egyedi ajándékötleteket tartalmaz, melyekkel egyetlen üzletben sem találkozni. Mindezek ellenére megvalósításuk nem nagy ördöngösség: a könyvben szereplő közel kétszáz ötlet elkészítését praktikus tanácsok segítik, sőt, módszertani útmutatók és hatvan szabásminta is a rendelkezésedre áll.
Kiadja a Reader's Digest.
Ára 6990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
OLVASD EL EZT IS!
- alkohol
- ünnep
Az 5 legfinomabb húsvéti pálinka
- ünnep
- sonka
4 isteni húsvéti recept
- csokoládé
- ünnep