4 különleges, csodaszép tojásdísz

Ha unod az egyszerű hímes tojást

Unod a hagyományos tojásdíszítést? Akkor idén varázsolj izgalmas tojáskölteményeket a locsolóknak!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Eddig minden évben festetted a tojásokat? Akkor idén próbálj ki valami mást! Mi segítünk, hogy különlegessé tehesd az ünnepi asztalt.

A következő tojásdekorációkat saját magad is elkészítheted, ráadásul nem kell hozzá különösebb kézügyesség, csak egy adag csillámpor, újságpapír vagy gyöngyök. Bármelyiket is választod, vendégeid garantáltan irigyelni fognak.

Csillámporral díszített tojás

Hozzávalók:

 • tetszőleges színű tojásfesték - a választott csillámpor színéhez hasonló
 • ragasztó
 • csillámpor
 • színes pánt vagy szalag - elhagyható

Elsőként fesd meg a tojásokat. Választhatsz főzést igénylő tojásfestéket is, azzal gyorsabban dolgozhatsz. Ha a tojásfesték megszáradt, akkor kend be ragasztóval a tojás egyik felét, és forgasd csillámporba. Óvatosan helyezd a tojást a tartóba, és a többi tojással is tedd ugyanezt. Ha kész van, akkor óvatosan vedd ki a tartóból, és a másik felét is ragasztózd be, majd forgasd bele a csillámporba. Ha szeretnéd szalaggal is díszíteni, hagyj szabadon egy körülbelül 5 milliméteres csíkot a tojás közepén. Ide kerül ugyanis a szalag vagy pánt. A kihagyott területet is ragasztózd be, majd helyezd rá a szalagot, és már kész is vagy.

Szárított virággal díszített tojás

Hozzávalók:

 • tojásfesték, tetszés szerinti színben
 • vékony ecset
 • ragasztó
 • szárított virágok
 • csipesz
 • szalag - elhagyható
 • védőlakk

Kend át két rétegben a festékkel a tojásokat, majd hagyd megszáradni. Ez esetben is használhatsz főzhető tojásfestéket. Ha kész, fogj egy vékony ecsetet, és azzal óvatosan vigyél fel egy kis ragasztót a szárított virágok hátoldalára. Egy apró csipesszel fogd meg a virágokat, helyezd a tojásra, és gyengéden nyomd a helyükre. A tojások a száraz virágokkal önmagukban is jól mutatnak, ha azonban szeretnéd, díszítheted szalaggal is őket. Ehhez egyszerűen köss masnit a szalagból, és azt is ragaszd rájuk. Végül rögzítsd a kompozíciót: fújd be az egész felületet színtelen védőlakkal.

Előkészület a csillámporhoz
Csillámporos tojások
Szárazvirággal díszített tojás
Szalvétatechnikával készült tojás
Tavaszi mintájú tojás
Gyönggyel díszített tojás

Decoupage technikával díszített tojás

Hozzávalók:

 • tojásfesték, tetszés szerinti színben
 • csomagolópapír, újság vagy szalvéta
 • védőlakk

Fesd be a tojásokat, majd hagyd megszáradni.

Csomagolópapírból, szalvétából vagy újságból vágj ki apró képeket. Minél vékonyabb a papír, annál könnyebben tudod majd a tojás felületére simítani, és az elkészült mű is sima felszínű lesz.
Kenj bőségesen ragasztót a képek hátoldalára, és nyomd őket a tojásra, közben préseld ki alóluk a légbuborékokat. Töröld le a felesleges ragasztót, néhány percig hagyd megszáradni, majd védőlakkal rögzítsd.

Ha a decoupage technika nem nyerte el a tetszésedet, vagy nehéznek találod, akkor egy kicsit egyszerűbb díszítési módot javaslunk: a batikolást. Rajzolj mintát a tojásra zsírkrétával vagy gyertyaviasszal, majd mehet a festékes edénybe. A zsírkrétával vagy viasszal bevont terület ellenáll a festéknek, a festés végén csak le kell olvasztanod egy gyertya fölé tartva.

Gyöngyökkel díszített tojás

Hozzávalók:

 • tetszőleges színű tojásfesték
 • vékony ecset
 • apró, színes gyöngyök
 • csipesz
 • védőlakk

Fesd be a tojást, és várd meg, hogy alaposan megszáradjon. Fogj egy nagyon vékony hegyű ecsetet, pöttyözz vele ragasztót a gyöngyökre, majd csipesszel helyezd őket a tojásra. Hagyd a ragasztót megszáradni, legvégül fújd be a tojást két-három réteg védőlakkal.

Ha nincs otthon gyöngy, helyette használj cukormáz-tortadíszeket. Így is különleges tojásokat készíthetsz. A műveletet egyszerűbben is elvégezheted, ha a tojást ragasztózod be, és csak beleforgatod egy gyöngyökkel vagy tortadíszekkel teli tálba. Segítség lehet, ha előtte ceruzával megrajzolod a mintákat.

Receptjeink a Reader's Digest Ötletes ajándékok saját kezűleg című könyvéből származnak.

Bár a kötet elsősorban ajándékötleteket tartalmaz, ha elkészíted őket, bátran megtarthatsz néhányat magadnak, jól mutatnak majd a lakásban. Sőt, az sem meglepő, ha képtelen leszel túladni rajtuk: a könyv ugyanis olyan rendkívül egyedi ajándékötleteket tartalmaz, melyekkel egyetlen üzletben sem találkozni. Mindezek ellenére megvalósításuk nem nagy ördöngösség: a könyvben szereplő közel kétszáz ötlet elkészítését praktikus tanácsok segítik, sőt, módszertani útmutatók és hatvan szabásminta is a rendelkezésedre áll.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 6990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük