„Nálam nincs megjátszás, se agyonretusálás” - Wolf Kati az Instán és a koncertjein is önazonos

Wolf Kati tavaszi slágerdallal jelentkezik, melynek születéséről és mondanivalójáról mesélt a Feminának.

Wolf Kati - Aki vinne magával
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyerek Wolf Katit legtöbben a Vuk című rajzfilm főcímdalával, a felnőttek pedig a Szerelem, miért múlsz? című slágerrel kötik össze. Az utóbbi szövegét az énekesnő X-Faktor-beli szereplése után Geszti Péter írta, zenéjét a Rácz Gergő–Rakonczai Viktor páros szerezte. 

Wolf Kati a dal What About My Dreams? című, angol–magyar verziójával képviselte Magyarországot a 2011-es Eurovíziós Dalfesztiválon Düsseldorfban. Bő tíz év után ismét egy jó hangulatú, táncolni csábító popdallal jelentkezik, ami az Aki vinne magával címet kapta. A Feminának adott interjúban a szám születéséről és annak fő témájáról is kérdeztük. 

Wolf Kati - Aki vinne magával

- Popdallal jelentkeztem sokkal 2010 óta, de olyan nagyon táncolóssal, mint a Szerelem, miért múlsz?, nem annyira, inkább középtempós elektropopszámokkal. Ez most egy visszatérés a gyökerekhez, és remélem, tavaszi slágerdal lesz. 

- Abban mindenképpen különleges, hogy a szövegét most először te írtad. Miért vártál ennyit azzal, hogy ebben az alkotási folyamatban is részt vegyél?

- Eddig még nem írtam dalszöveget. Madarász Gábor ’Madi’, egy zseniális gitáros, zenei producer, zeneszerző szerezte a dalt, ő noszogatott a menedzseremmel, Balázzsal együtt, hogy nagyon jó lenne, ha én írnám a szöveget. Tudtam, hogy igazuk van, de sokáig nem hittem, hogy ezt a feladatot meg tudom oldani. Aztán, amikor nem akartam nagyon nagyot írni, mint egy költő - mert nem vagyok az -, a saját szavaimmal elindult a szövegalkotási folyamat. 

wolf-kati

- Nagyon szeretek koncertezni! A koncertjeim poprockkoncertek, ahol mindenki szabadnak érezheti magát. Az emberek lerakják a telefont, hagyják vinni a lelküket a zenével, buliznak. Kevés hely van, ahol nem vagy nethez kötve, nem kell viselkedned, kicsit elengeded magad, visz a jóérzés magával. Ilyen a dal is. Ezt szerettük volna visszaadni. Az alapsztorija egy fiú-lány szerelemtörténet, de valahogy az egész dal a szabadság érzése felé húz. Nagyon szeretném, ha ezt érezné az is, aki hallgatja, meg az is, aki majd eljön koncertre. 

- Te mennyire figyelsz tudatosan arra, hogy jelen legyél a pillanatokban, offline legyél, és ne online? Hogy letedd a mobilodat vagy más kütyüket?

- Nagyon, mert fontosnak tartom, hogy meglegyen a kontroll, ugyanis nagyon könnyű rászokni. Bizonyos szempontból mindannyian, mi is és a gyerekeink is függők vagyunk, ezért fontos, hogy kikapcsoljuk magunkat ebből a körből.

Mi a lányokkal például az étkezőasztalhoz nem hozzuk az okostelefont, és csak egymással beszélgetünk.

- Szerintem a magyar családoknál az étkezés nagyon fontos dolog volt régen is, emlékszem, minden vasárnap délben a nagymamánál voltunk. Ez jó lenne, ha megmaradna. Hétköznap is be lehet csempészni 10-20 ilyen percet, akkor például a vacsoránál. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

- Társasjátékokat is gyakran játszunk, ilyenkor is lerakjuk a telefont. Szoktam azt is mondai, hogy unatkozzunk, mert egy gyerek életében az is ritka, hogy ül a kanapén, és nem a tévét bámulva csak néz ki a fejéből. Olyan jókat lehet közösen is ücsörögni! Ilyenkor jókat beszélgetünk, vagy meg se szólalunk, csak cirógatom a fejüket. Kellenek az ilyen lopott pillanatok, mert ma már az számít normálisnak, hogy napi szinten rá vagyunk kattanva az okostelefonra. 

wolf-kati-zenekar
Fotó: Boldog Attila

- Ilyen lopott idő lehet egy koncert: szoktam is kérni a közönséget, hogy miután kicsit felvett belőle, készített fotókat, tegye el, és érezze jól magát. Teljesen máshogy éled át, ha videózod és fotózod, és máshogy, ha nemcsak testben, hanem lélekben is jelen vagy.

Jobban is emlékszel rá, ha nem tartalmat készítesz belőle, hanem megéled. 

- A tartalomgyártás énekesnőként a hivatásod része, ma már fontos, hogy a közönséggel a közösségi oldalaidon is tartsd a kapcsolatot. Ezen a területen milyen saját döntésekhez igazodsz?

- Nálam fontos szabály, hogy tényleg én teszem ki. Szerintem látszik, ha valaki mással csináltatja meg. Én is írom, hogy a szöveg is én legyek, az én mondandóm legyen. Fontos az őszinteség: ahogy a zenében vagy a koncerten, itt sincs megjátszás. Azt kapják belőlem, ami tényleg vagyok, akkor is, ha csak egy fél mondat vagy egy hashtag. A képeket nem szoktam agyonretusálni, és nem hirdetek olyat, amit nem szeretek, nem gondolok jónak. Legyen önazonos a dal, a koncert és a social média tartalom is. 

wolf-kati2

- Hogy viszonyulsz a kommentekhez? A hozzászólásokat szoktad olvasni, reagálsz rájuk?

- A saját oldalaimon reagálok, és válaszolok. Nem vagyok egy bulvárhős, nem szoktam nagyon zorkó kommenteket kapni, meg extrém dolgokat nem szoktam kitenni. Azt szoktam mondani, ha valaki kritikát fogalmaz meg, de normálisan kommentel, annak abszolút van helye. Sőt, fontos, hogy legyen értelmes vitakultúránk. Ha viszont valaki tapló, kitörlöm a fenébe.

A neten is kell lennie egy viselkedésformának, ha ez nincs meg, csak bántón vagy bunkón tud fogalmazni, annak nincs helye.

- Az én oldalam, én döntöm el, ki lehet ott. 

wolf-kati4
Fotó: Boldog Attila

- Ma már a legtöbb gyerek is fent van Facebookon, Instagramon, TikTokon vagy egyéb oldalakon. Különösen fontos, hogy őket védjük a bántó tartalmaktól, kommentektől vagy pont a reakciók elmaradásától, a kevés lájk okozta önbizalomhiánytól. A nagyobbik lányod 17, a kisebbik 13, így más-más szempontból leselkednek rájuk veszélyek. Hogyan óvod őket a közösségi tér káros hatásaitól?

- Ők nagyon tudatosak. Azt látom ezen a generáción, hogy ha nem hagyjuk őket magukra, az ember hajlandó beszélgetni velük, és úgy nőnek fel, hogy tisztában vannak sok mindennel, akkor egész jó a védekezési mechanizmusuk. A lányaim nem is nagyon social mediáznak.

A helyén kezelik a dolgokat, de ehhez az is kell, hogy nagyon sokat kommunikáljunk a gyerekünkkel. És egymással!

- Mert csak úgy tudjuk felvértezni magunkat az internettel meg a kommentekkel szemben, ha van egy normális köröd, a barátaid, szüleid, gyerekeid, akikkel a valóságot éled meg, így tudod, hova tenni a netes okoskodásokat. 

- Az is fontos, hogy ne csak beszéljünk róla, hanem mutassunk követendő példát. Ha tőled azt látták, az online világ nem befolyásolja túlságosan az életedet, akkor a sajátjukba sem fogják túlzó mértékben beengedni. 

- Abszolút, emellett nekik is megvan a baráti körük, akiknek a véleményére adnak. Ha a baráti körben nem csak telefonon értekeznek egymással, hanem élőben beszélgetnek, a barátaid által is van egy képed magadról és a világról, és nem fog veszélybe sodorni a net, mert tudod, hogy a hús-vér világ más. 

Wolf Kati és lánya divatbemutatón

Wolf Katit először láthattuk együtt vonulni a kifutón nagyobbik lányával, Jankával, a Hungarikum Bizottság által Kiemelkedő Nemzeti Értékké nyilvánított porcelánékszer-manufaktúra, a ZEMA bemutatóján.

Wolf Kati nagyobbik lánya 17 éves: Janka divatbemutatón szerepelt édesanyjával

Wolf Kati nem mutatja meg a lányait, de egy különleges divatbemutatón nagyobbik lányával, Jankával vonult.

Elolvasom

Cover-fotó: Boldog Attila

Ezt is szeretjük