Holtan találtak rá a nyaralójában! A magyar zenészt gyászolja a szakma
Elhunyt Vukán György zeneszerző és zongoraművész.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hétvégén váratlanul elhunyt agárdi nyaralójában Vukán György Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész - erősítette meg az MTI-nek pályatársa, Szakcsi Lakatos Béla ma reggel.

Szakcsi Lakatos elmondása szerint a 72 éves művészre tegnap törték rá az ajtót, miután két napja nem adott életjelet magáról. Halálának időpontja így 2013. augusztus 12., oka egyelőre ismeretlen.

Gyerekként kitűnt tehetségével

Vukán György 1941. augusztus 21-én született Budapesten. Háromévesen derült ki, hogy abszolút hallása van, nyolcesztendős zeneiskolásként pedig már közönség elé is lépett.

A Zeneakadémiára 14 évesen felvételi nélkül került be, tanulmányait a középiskolával párhuzamosan fejezte be. 1964-ben a Budapesti Orvostudományi Egyetem Fogorvosi Karán doktori címet szerzett - praktizált is fogorvosként.

1965-től másfél évtizedig a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz tanszakának tanára volt. Jazz-, valamint zongoraművészként együttesben és szólistaként is kitűnt.

1985-ben megalapította a Creative Art Ensemble-t, amelynek egy személyben volt karmestere, művészeti vezetője és komponistája. Az abból kinőtt Creative Art Jazz Trióval és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral 1996-ban játszott közös koncertjük az év koncertje lett Hollandiában.

A Szomszédok főcímdala

Beutazta Európát, 1983-ban és 1993-ban egy-egy hónapos koncertúton volt az Egyesült Államokban, 1991-ben pedig Japánban is fellépett.

Több mint 60 éven át szerepelt a pódiumon és számtalan műfajban kipróbálta magát. 150 film zenéjét szerezte, Bacsó Péter - A tanú, Megint tanú, Ki beszél itt szerelemről?, Te rongyos élet, Hamvadó cigarettavég - és Fábri Zoltán - 141 perc a befejezetlen mondatból, Magyarok, Az ötödik pecsét - alkotásaihoz több alkalommal is.

Ő játszotta a Szomszédok című teleregény főcímdalának zongoraszólamát, komponált zenét a Linda című tévésorozathoz, rádiójátékokhoz és színházi darabokhoz.

Írt operát - Fekete Advent -, balettzenét - Derby, Jazz Sekt -, szimfonikus versenyműveket, 80 dalt, 150 zsoltárt, valamint II. János Pál pápa látogatására misét.

1978-ban Balázs Béla-, 1990-ben Erkel Ferenc-díjjal tüntették ki, 1998-ban megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend kiskeresztjét, 2012-ben a Kossuth-díjat. Művészeti tevékenységét Szabó Gábor-, Artisjus- és Gramofon-életműdíjjal ismerték el.

- Néha azt kérdem magamtól: meg vagyok őrülve, hogy ennyit dolgozom? Ám ez az életem, írok akkor is, ha nem rendelik meg. De hát milyen jó érzés, ha keresik az embert, kellene valami, és csak benyúlok a fiókba, kihúzom a kottát: erre gondoltál? - hangzottak szavai 2012 márciusában, Kossuth-díjának átvételekor.

- Néhány nap múlva ünnepelte volna a születésnapját, készült rá, ahogy a következő koncertjeire is. Értetlenül és lesújtva gondolok váratlan és magányos halálára. 50 éven át egyik legjobb barátom, kollégám volt, akivel nemcsak zenei téren, hanem hitbéli és hétköznapi kérdésekben is szinte azonosan vélekedtünk - mondta az MTI-nek Szakcsi Lakatos Béla.

Fotó: MTI

Ezt is szeretjük