A pénz vagy a szerelem tesz boldogabbá? Örök kérdést feszeget a Vőlegény

Szép Ernő darabjában a hozományvadász vőlegény azt kapja, amit végül megérdemel.

volegeny-cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Orlai Produkciós Iroda Vőlegény című darabjával nyitotta meg a nyári szezont július 7-én a Szentendrei Teátrum, amely várhatóan a Belvárosi Színházban is teltházas bemutatót produkál majd szeptember 15-én és 16-án. Szép Ernő komédiája, amelyet a hetvenes évek óta szinte minden magyar színház bemutatott már, egy örök kérdést tesz fel. Mi a fontosabb: a szerelem vagy a pénz? Mire mennek a szerelmesek pénz nélkül, illetve milyen az élete annak, aki két kézzel szórhatja a pénzt, de csak azért, mert áruba bocsátotta a testét, és lemondott a szerelemről?

Novák Eszter kétségtelenül pazar szereplőgárdát állított össze. Az első felvonásból kiderül, hogy Kornél (Kovács Patrícia) a Csuszik család utolsó reménysége: szép, fiatal, kedves, kifoghat magának egy gazdag férjet, aki aztán az egész pereputtyot eltarthatja. Az apa, Csuszik Zsiga (Gazsó György) ugyanis csak mások előtt játssza a kifogástalan, gazdag gentlemant, valójában még csak nem is ő a kenyérkereső, inkább csak elveri a pénzt a lovin, kártyán vagy más olyan játékban, ahol a szerencse forgandó. Haza akkor keveredik, ha elfogyott a pénz. Csuszikné (Takács Kati) ugyan otthon van, de a gyerek vele sem mennek sokra, a tán hajdan sem volt gazdagságot és a zaciba került brossát siratja.

volegeny-kovacs-patricia
Fotó: Takács Attila

A hatfős család életét Mariska (Tóth Ildikó) irányítja, aki babákat készít és ad el. Rajta kívül Duci (Szabó Irén), az idősebbik húga keres még pénzt valamilyen hivatali munkával, a legkisebb gyerek, Zoli (Hevesi László) még iskolába jár, de borítékok megcímzésével még ő is hozzájárul a családi kasszához. 

volegeny-kovacs-patricia-toth-ildiko
Fotó: Takács Attila

Szóval a család nemcsak csúszik le a ranglétrán, de máról holnapra élnek. Amikor fel kell készülniük arra, hogy pár órán belül váratlanul megérkezik egy vőlegényjelölt, kávét is úgy kell kölcsönkérniük, sőt, egy játék babáért cserébe még szolgálólányt is, aki nagyon hamar megállapítja, hogy az első ránézésre úri családnak a gazdáihoz képest, instálom, nincs semmijük.

volegeny-gazso-gyorgy-Takacs-kati
Fotó: Takács Attila

Fox Rudi (Szabó Kimmel Tamás) érkezésével Csuszikék egy kis időre ismét a régi fényükben pompáznak. Vicces jelenetek születnek ebben a helyzetben, amikor mindenki igyekszik a legmegnyerőbb arcát mutatni. Annál nagyobb a csalódás, amikor kiderül, hogy az előző kérőkhöz hasonlóan Rudi is csak busás hozományért venné el a csinos Kornélt.    

Kovács Patrícia kiválóan alakítja a szeleburdi, fiatal lányból átalakult reményvesztett nőt, akinek elege van a képmutatásból és a hazugságokból. A második felvonásban felkeresi fogorvosi rendelőjében Rudit, és közli vele az igazságot. Őszinteségért őszinteséget kap, a szélhámos vőlegény is felfedi lapjait, de ez Kornélt nem tartja vissza attól, hogy magát megalázva így is feleségül akarjon menni a férfihoz.

Szabó Kimmel Tamás remek párja a másikat egyik percben elátkozó, majd a másikban meghódítani akaró játékban. Léhűtő alak, aki munka helyett inkább bárokban mulat, hasonlóan Csuszik papához azt veri el, amije nincs is igazán. Nincs tekintettel senkire, csak az élvezetek hajhássza. A felvonás végére érzelmektől túlfűtötten egymás karjaiba omlanak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A harmadik felvonásban ismét a Csuszik-házban találjuk magunkat. Takács Kati és Gazsó György külön-külön is viszik a prímet, burleszkbe illő közös jeleneteik zseniálisak. Tóth Ildikó olyan erőteljes az önmagát családja érdekében feláldozó nővér szerepében, hogy nyugodtan lehet a darab harmadik főszereplőjének tekinteni. Mariska még azt is megbocsátja Kornélnak, hogy Rudit pár hét után elhagyva egy dúsgazdag, idősebb férfi szeretőjeként kívánja élni tovább az életét. A 19. század sugar daddyjével aztán az apa és az anya is hamar megbékél, miután nekik is csurran-cseppen a lányuknak biztosított luxusból.

volegeny-kovacs-patricia-szabo-kimmel
Fotó: Takács Attila

Csak szegény Rudi van maga alatt: fordult a kocka, most ő könyörög Kornélnak, akibe szép lassan menthetetlenül beleszeretett. Szabó Kimmel Tamás is megmutathatja az általa játszott figura szerethető oldalát, a szegény fickót, aki csak akkor döbbent rá, milyen szerencsés, amikor a Kornél menesztette. A tragikomédia egy felfokozott fináléval zárul, amelyben hol a pénzt, hol szerelmet éltetik, de végül az utóbbi győz. 

Ezt is szeretjük