Maratonra gyúr az ezerarcú színésznő (x)
Igazi ajándék egy fiatal színésznő pályáján, ha nagyon különböző karaktereket látnak meg benne a rendezők. Ebben a szerencsés helyzetben van Tolnai Hella, a debreceni Csokonai Színház művésze.

hamlet 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt években Tolnai Hella a bosszúszomjas Elektra mellett eljátszhatta a tragikus sorsú Laertes nadrágszerepét (a debreceni Hamlet nem véletlenül kapott Highlights of Hungary-jelölést), most pedig egy könnyed francia darabban komédiázik. Egyik kedvence Ivy Weston szerepe volt az Augusztus Oklahomában című előadásban (a darabból nagy sikerű film is készült Meryl Streep és Julia Roberts főszereplésével). 

Tolnai Hella Budapesten játszik

- Ivy nagyon zárkózott személyiség, nagyon sok titka van, amit senkivel nem oszt meg, és a nőiségét is nehezen tudja megélni. Érdekes, hogy pont én kaptam ezt a szerepet, de nagyon örülök, hogy ezt is „belém látta” a rendező. Nemrég megtalált egy hasonló karakter: a novemberben bemutatott Fináléban az általam játszott fiatal tanárnő is sokat küzd önmagával, ráadásul rengeteg lelki sérülése van - mondta Tolnai Hella.

finálé hella nyitó

A Debrecenben játszó színésznőt hamarosan a budapesti nézők is láthatják: január 11-én és 12-én a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban mutatják be a Finálé című előadást. A produkció influenszereket, trash celebeket és Z generációs fiatalokat vonultat fel egy „tudatipari végjátékban”. Tolnai Hella immár negyedik alkalommal dolgozott együtt a Finálé író-rendezőjével, Pass Andreával, akinek a színésznő szerint mindig nagyon aktuális történetei vannak, a karaktereit a való életből meríti. 

A kecskeméti születésű színésznőt sokan A Tanár című sorozatban ismerték meg, ahol Rácz Ernő (Anger Zsolt) lányát alakította a 3. évadban. 

- Egy jó sorozat nézőként is nagyon be tud szippantani, és régebben volt, hogy éjszakákat virrasztottam át, mert annyira érdekelt a végkifejlet. Színészként nagyon jó kaland lehet évadokon át végigvinni egy karaktert, megtapasztalni, ahogy egy kicsit a színész részévé válik, és együtt fejlődnek, alakulnak.

A Tanár után 2021 őszén újra forgatott, ezúttal a második világháború végén játszódó történelmi kisjátékfilmben vállalt szerepet.

- A film utómunkálatai most zajlanak, és várhatóan tavasszal lesz kész. Izgalmas munka volt, és nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre. Egy fiatal édesanyát játszom, akinek van egy 11 éves kisfia. Elég tragikus a történet, a generációról generációra átörökített traumákról szól. 

Tolnai Hella azonban nem csak a színházi és filmes szerepeire készül, hanem a magánéletben is szeret nagy célokat kitűzni maga elé. Saját bevallása szerint volt, mikor azt hitte, sosem lesz képes megtanulni autót vezetni, de leküzdötte minden félelmét és bizonytalanságát, hogy mára magabiztos sofőrré váljon. Most azt a célt tűzte ki maga elé, hogy előbb a félmaratont, majd a maratont is lefutja. Ahogy a színházi szerepek próbáin, úgy a futópályán is kitartóan halad: egyre hosszabb és hosszabb távokat tűzve ki maga elé. A futás mellett a környezetvédelem is fontos szerepet tölt be a fiatal színésznő életében. 

- Biztos, hogy sokkal többet kellene tennem ezért az ügyért, de például emiatt hagytam abba a húsfogyasztást. A következő lépés a vegánság, de arra még nem állok készen.

A Csokonai Színház 2021-ben csatlakozott a Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekthez, amelyben nagykövetként képviseli a debreceni társulatot Tolnai Hella.  

(Cikken belüli képek forrása: Csokonai Színház, Győrfi-Forgács Beáta, borító-és ajánlóképek forrása: Csokonai Színház)

Ezt is szeretjük