17 éve, hogy elhunyt Takács Marika
Rák vitte el a magyarok kedvenc bemondónőjét
1997 óta őrzi Takács Marika emlékét az ország.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma 17 éve, 1997. május 9-én, 58 éves korában örökre lehunyta szemét Takács Marika bemondónő - ám emléke még most, 17 év távlatából is ugyanúgy él a tévénézők szívében.

1985
1986
1988
1991
1993
1994

Bár manapság már nehéz elképzelni, a bemondó titulus olyasvalakit jelölt a tévé képernyőjén, aki kedvességével és bájával igyekezett emberséget csempészni a tranzisztoros televíziókészülékek rideg testébe.

Az első bemondónők között volt

Egy bemondó nemcsak hírolvasó volt, de minden fontos információt is ő közölt a nézővel, beharangozta az elkövetkező műsorokat, esti mesét mondott vagy éppen bejelentette, hogy adáshiba van, és ne aggódjon senki. 1957 és 2006 között dolgoztak bemondók az állami tévénél, míg 2006-ban méltatlan körülmények között megváltak tőlük, mondván, már senki nem kíváncsi rájuk, eljárt felettük az idő.

Az 1938-as születésű Takács Mária, akit az ország Marikaként becézett, kétségkívül a televíziózás hőskorának csodált példaképe volt, akit szinte családtagként szerettek az emberek.

Életrajza szerint színésznőnek készült ugyan, és szerepelt is néhány filmben, mint az 1959-es Szerelemcsütörtök vagy a hét évvel későbbi, Bodrogi Gyula főszereplésével készült Patyolat-akció című vígjáték.

40 fölött született a kislánya

Ám igazi karaktere bemondónőként bontakozott ki a televízióban: ruha- és hajviseletét rengetegen utánozták, és a pletykák szerint a férfiak is bolondultak érte.

- Alapjában véve szeretem az embereket, és mindig arra gondolok, amikor a kamera elé ülök, hogy a kedves nézőnek is hasonló gondjai, problémái vannak, mint nekem, de éntőlem most nem ezt kívánja látni. Azt szeretné, hogy én egy kis derűt, egy kis vidámságot, egy kis harmóniát vigyek a lelkébe - és én ennek az elvárásnak igyekszem is megfelelni - mesélte egyszer a munkájáról.

Bárki is rajongott érte, Takács Marika szíve Kazimir Károly rendezőért dobogott, akihez feleségül ment. Bár szerettek volna közös gyermeket, sokáig úgy tűnt, ezt a sors nem adja meg nekik. Ám amikor már lemondtak a babáról, Takács Marika teherbe esett, és 42 éves korában kislánynak adott életet.

Nem sokkal ezután kezdtek gyülekezni a viharfelhők a feje fölött: az egyik mellében csomót talált, Először azt mondták róla, hogy jóindulatú, tíz évvel később viszont kiújult a rák, és meg is kellett műteni, idézte fel évekkel ezelőtt lánya, Kazimir Annamária a Szabadföldnek adott interjújában.

Azt is elárulta, a súlyos betegségről sohasem tudtak őszintén beszélni, és hogy édesanyja titokban járt orvoshoz, mert a végsőkig küzdött, de a gyilkos kór végül legyőzte. Az orvosok szerint csak elaludt, és nem ébredt fel többet.

- Úgy érzem, nincs sok minden, amiről beszélhetnék [...], az embernek mégiscsak el kellett temetnie magában azt a sikert, vagyis azt, amit eddig csináltam, és amiről azt hittem, hogy csináltam valamit. De most már tudom, hogy az nem volt semmi. Ez is csak egy nosztalgikus visszaemlékezés, ami néhány nézőben majd emlékeket fog ébreszteni, de leginkább a kislányomra gondoltam, amikor elvállaltam ezt a beszélgetést, neki legalább itt lesz ez az anyag, ha fel akarja idézni az anyját - nyilatkozta Takács Marika a visszavonulása után.

Képek forrása: Youtube, Fortepan/Rádió és Televízió Újság

Ezt is szeretjük