Így néz ki most Tahi Tóth László, a közkedvelt nevettető
Tahi Tóth László a komoly szerepek mellett rendszeresen szerepelt kabarékban és bohózatokban is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tahi Tóth László nemzedéke egyik legkiválóbb színésze. A 66 éves művész számos színpadi és filmszerepe mellett évtizedek óta előszeretettel kölcsönzi hangját külföldi hírességeknek is.

Balra egy 1978-as színpadi előadásban Béres Ilonával (Képek: Europress)

Pedig édesapja gyerekkorában nem jósolt kisfiának valami fényes jövőt, a Napi Ásznak adott interjújában Tahi Tóth ugyanis elmondta, a papa gyakran mondogatta neki, vagy az árokparton, vagy az akasztófán végzi. Ehhez képest az 1944. január 23-án született színművész igazán szép karriert futott be.

1966-ban szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a budapesti Madách Színházban kezdett el dolgozni, amelynek a mai napig tagja.

A drámaiság és a humor is közel áll hozzá

Alakításait aprólékosság és átéltség jellemzi, színészi alkatához pedig főleg a 20. századi drámák állnak közel. Nem véletlenül láthattuk Gombrowicz-, Pirandello- és O’Neill-darabokban, de tehetségét bizonyította már Csehov- és Gogol-előadásokban is.

Emellett éveken át feltűnt a Szeszélyes évszakokban - a Variációk című szkeccs-sorozat központi figurájaként nézők tízezreit nevettette meg.

De szívesen szerepelt más kabarékban és bohózatokban is, a szilveszteri műsorokról nem is beszélve, a fiatalabb nézők pedig a Barátok köztben találkozhattak vele. Tahi Tóth László főiskolás korában kapta meg első filmszerepét - az 1965-ös Szerelmes biciklistákban ő testesítette meg az Albert nevű művészt, míg az egy évvel későbbi Aranysárkányban Liszner Vili csibész gimnazistát játszotta el. Az elmúlt években a Fej vagy írás című alkotásban láthattuk.

Perselus Piton szinkronhangja

A Harry Potter-szériában Perselus Pitont szinkronizálta, és a rajongók őt tartják Sherlock Holmes legjobb magyar hangjának. Emellett az ő hangján szólalt meg Jack Nicholson a Kínai negyedben, illetve Robert De Niro az Aki legyőzte Al Caponét című gengszterfilmben, de Pierre Richard-t és Dustin Hoffmannt is több alkalommal szinkronizálta.

Tahi Tóth László 1995 óta Kárászi Szilvia férje, saját bevallása szerint pedig megszállottja a sportnak. Az egészséges táplálkozás mellett ugyanis rendszeresen edz, hogy a fiatal kollégák mellett megfelelő kondícióban tartsa magát.

Ezt is szeretjük