Így néz ki most Sztankay István, a Bors sorozat sztárja
Sztankay István nemcsak kiváló színész, de ő volt Tony Curtis magyar hangja is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sztankay István, a hatvanas-hetvenes évek fordulóján vetített Bors című sorozat sztárja bizony könnyedén letagadhatna életkorából egy-két évtizedet - a Kossuth-díjas színész ugyanis 74 évesen is kirobbanó formában van, amit a róla készült újabb fényképek is tanúsítanak.

Képek: ftcbk.wordpress.com, Europress

Ebben közrejátszhat az is, hogy Sztankay, aki fiatalkorában nagyon jó kapus volt, ám alacsony termete miatt nem lehetett belőle futballista, a mai napig rendszeresen sportol, saját elmondása szerint a kedvence a tenisz és a torna.

Mindenféle munkát elvállalt

A Shakespeare-vígjátékok kiemelkedő színészének pályafutása nem indult könnyen. Mielőtt 1957-ben beiratkozott a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, dolgozott segédkántorként, kifutófiúként, anyagmozgatóként, de volt csillés is föld alatti építkezéseknél.

Miután 1961-ben lediplomázott, először Miskolcon helyezkedett el, majd a budapesti Nemzeti Színház tagja lett, 1974 és 1990 között a Madách Színházban láthatták a nézők. Mintegy két évtizede pedig a József Attila Színházban dolgozik.

A kétgyermekes színész nemcsak népszerűségét, hanem második feleségét, Györgyit is a Borsnak köszönheti. Györgyi ugyanis annak idején mindig nézte a sorozatot, egyik nap pedig bejelentette édesanyjának, hogy ő lesz a férje.

Kutyasétáltatásból esküvő

Az akkor 19 éves hölgy mindig szíve választottja otthonának közelében sétáltatta a kutyáját, ami szemet szúrt Sztankaynak. Néhány hét múlva megszólította Györgyit, a többi pedig már ment magától.

A színházi rendezőként is dolgozó színművész régebben gyakran szinkronizált is, például Tony Curtisnek és Jean-Paul Belmondónak kölcsönözte orgánumát, de az ő hangján szólalt meg Johnny Cash a Columbóban vagy Pingvin a Batman visszatérben.

Sztankay saját bevallása szerint szabadidejében rádiókat és a zseblámpákat gyűjt, amelyekből mostanra rengeteget felhalmozott. Kollekciója darabjait pedig féltve őrzi, még feleségének sem volt hajlandó kölcsönözni belőlük, amikor autójukban elromlott a belső világítás.

Ezt is szeretjük