Hol vannak most a Szomszédok sztárjai?
Idézzük fel együtt a csaknem egy évtizede véget ért országszerte népszerű teleregény főszereplőinek utóéletét!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csütörtök, este 8 óra, valamikor a '90-es években: az üzletek már rég zárva, de az utcák nemcsak ezért üresek. Magyarország ugyanis egy emberként kucorog szocializmusban megkopott foteljaiban, és a tévét bámulja.


Hiszen ki bírná elviselni, ha egy héten kihagyná Taki bácsi taxiskalandjait, vagy éppen Ádám életmentő akcióit – hogy Gábor Gábor legújabb nőiről már szót se ejtsünk.

A Szomszédok – állítólag eredetileg Szőlő utcának akarták keresztelni - hamar kultikus sorozattá nőtte ki magát, több szempontból is: tulajdonképpen ez volt a legelső hazai, teleregényre magyarosított szappanopera, mely rendszeresen jelentkezett a képernyőn.

Mindemellett pedig a rendszerváltás ambivalens időszakában igyekezett napi aktualitású lenni, mind politikailag, mind egyéb országos jelentőségű problémákat érintve. Olyan plusz volt ez, amire a jelenleg is futó magyar napi sorozatok már nem szándékoztak vállalkozni.

Ráadásul a sorozat a kor ismert és elismert színészeit alkalmazta, elsősorban nem az esztétikumra, hanem a színvonalra hajtva, ami ugyancsak nem általános a mai televíziózást elnézve.

És közben mennyi bölcselettel gazdagodtunk! Ugye mindenkinek rémlenek a végén, a feliratok közben elhangzó magvas gondolatok? Bőhm bácsi, Kutya úr - az azóta elhunyt Máriáss József, illetve Raksányi Gellért alakításaiban - meg a többiek bizony mindent bevetettek, hogy segítsenek eligazodni az élet sűrűjében. Nos, melyik műsor merné ezt megtenni manapság?

A Szomszédok lakói, valamikor a '90-es évek elején

Több, mint húsz éve, 1987 februárjában ment le a nyitóepizód az eredetileg 18 részesre tervezett szériából, ám végül 331, egyenként félórás részt forgattak le Horváth Ádám rendező vezényletével. Az utolsó Szomszédok-adást 1999. december 30-án követhették a hűséges nézők.

Persze mai szemmel nézve a Szomszédok ódivatúnak tűnik, talán nem is bírnánk már visszalassítani a Helyszínelők és Doktor House dinamikus cselekményén edzett lelkünket a teleregény komótosságához. Ám nosztalgiázni, egy eltűnt érát felidézni kétségkívül alkalmasak a gazdagréti lakók életét hömpölyögtető fejezetek. Nézzük, mely három família tagjai körül mozogtak az események.

A Takács család

Taki bácsi, taxis – Zenthe Ferenc
Lenke néni, eladó – Komlós Juci

Alma, idegenvezető, majd pultos - Fehér Anna

Az idős, ám rendkívül szeretetreméltó Takács házaspár képviseli mindazt, amilyennek az ember a szüleit, nagyszüleit szeretné. Megértők, kedvesek, humánusak, őszinték, és mindig képesek rengeteg humorral átvészelni mindennapjaik, valamint unokájuk, Alma életének keserédes epizódjait.

Bár mindketten nyugdíjasok, továbbra is dolgozni kényszerülnek – Taki bácsi belecsöppen a taxis hiénák világába, Lenke néni pedig eladóként éli meg a főnök- és szemléletváltásokat.

Hol vannak most?

Remek színészünk, a számos díjjal kitüntetett és a közönség szeretetében lubickoló Zenthe Ferenc sajnos két éve, 2006 júliusában, 86 éves korában elhunyt.

A művészcsaládból származó, immáron harminc éve a Nemzetiben játszó Komlós Juci jövőre tölti be a 90. életévét. Már több neves díjat tudhat magáénak, rengeteg színielőadásban és filmben szerepelt, 1998-ban pedig beválasztották a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjai közé. Legutóbb két éve, 2006-ban lépett fel az IBS Színpadon Örkény: Macskajáték című darabjában, Cs. Bruckner Adelaida szerepében.

Fehér Anna szintén színházban szerepel, az ötven éves színésznő jelenleg a Vidám Színpadon látható Paso: Mennyből a hulla című bűnügyi komédiájában.

A Mágenheim család

Ádám, mentőorvos – Kulka János
Juli, kozmetikus – Frajt Edit
Julcsi, tini – Ábel Anita
Flóra, kislány - Nicsovics Franciska
Etus, keramikus – Csűrös Karola


Az egy-, később kétgyermekes családdá avanzsáló átlagpanellakókat képviselik Mágenheimék. Ádám mentőorvosként dolgozik, Juli pedig kozmetikus-vállalkozóként próbálgatja fenntartani a famíliát – és távol tartani rámenős főnökét, Gábor Gábort.
Tinédzser leányuk, Julcsi pedig a tévénézők szeme láttára nő akaratos csitriből felelősségteljes felnőtt hölggyé, akinek sorra végigizguljuk szerelmi próbálkozásait – többek között az azóta Barátok közt stábtaggá váló Németh Kristóffal.

A család gondjai, a tinilány élethalál-problémái gyakran Etusnál, a keramikus nagyinál csapódnak le, aki minden alkalomra tud bölcs tanáccsal szolgálni.

Hol vannak most?

Kulka János nem panaszkodhat, hogy nem foglalkoztatják eleget, a régi stábból ő van leginkább előtérben, bár ennek ellenére sikerül távol tartania magát a bulvárvilágtól. Az orvosi szerepkörtől nehezen szabaduló színész éppen a napokban jegyezte meg félig tréfásan, úgy tűnik, rá csak fehérköpenyes minőségben tudnak manapság gondolni a filmesek. Doktor House magyar hangja ugyanis Goda Krisztina decemberben bemutatásra kerülő Kaméleon című szélhámos-történetében a főszereplő balerina orvosát jeleníti meg. Emellett a 2004 óta forgatott Életképek című, szintén Horváth Ádám rendező által jegyzett szériában játszik több volt Szomszédokos színésztársával - Csűrös Karola, Schell Judit - együtt.

Ezenfelül az idők során számos parádés alakítással gazdagította a színháztörténelmet, jelenleg többek között a Tháliában lép fel: a Hat hét, hat tánc című vígjátékban perdíti táncra a Vári Éva által alakított nyugdíjas, jómódú lelkésznét, a Spinoza Színházban pedig Einsteint fogja alakítani.

Frajt Editről kevesebbet hallani mostanság, de azért nem tűnt el a színről egészen. Az 53 éves színésznő rajongóinak jó hír, hogy kedvencük a Mese habbal című vígjátékban látható, Koltai Róbert mellett.

Ábel Anita a Szomszédok után felhagyott a filmezéssel, és inkább a szinkronszínészkedésre váltott – például az ő hangján szólalt meg magyarul a Bűbájos boszorkák Shannen Doherty által játszott Prue Halliwell karaktere. Emellett az RTL Klubnál vezetett reggeli műsort, majd 2005-ben átnyergelt a közszolgálatba, ahol a Krém című zenés-szórakoztató show egyik házigazdája volt. Most viszont teljes állásban édesanyai szerepére koncentrál, hiszen nemrég, augusztus 24-én megszületett kislánya, Anna Luca.

A Vágási család

Feri, nyomdász – Nemcsák Károly
Judit, tanárnő – Ivancsics Ilona
Matyi, a fiuk - Molnár Mátyás, Juhász Attila


A gyermekotthonból származó nyomdászfiú és a jómódú család leánygyermeke közti házasságot eleinte nem nézik jó szemmel Judit szülei, ám, ahogy az lenni szokott, Ferinek sikerül bebizonyítania, hogy becsületesebb és gerincesebb ember, mint az átlag. A párnak a sorozat idején, Mágenheimékhez hasonlóan, gyermeke születik, de míg Frajt Edit saját kislányát írják bele a sorozatba Flóraként, addig Ivancsics Ilona idegen kisfiúnak lesz a tévés anyukája.

Hol vannak most?

Nemcsák Károly számos színdarabban és filmben játszik. 2001-ben Mihályfi Sándor: Titkos háború című kalandfilmjében szerepelt olyan nagy nevek mellett, mint Bubik István, Dörner György, Seress Zoltán vagy Eperjes Károly. Ezenkívül színházban is látható az 51 éves színész, rendszeresen szerepel például a Soproni Petőfi Színház és a Turay Ida társulat előadásaiban.

Ivancsics Ilona szabadúszónak vallja magát, az idők során számtalan színházban megfordult, szerepei között drámai és komikus karakterek egyaránt megtalálhatóak. Jelenleg is több darabban csodálhatjuk meg a 48 éves színésznő tehetségét, saját weboldala információi szerint többek között az Acélmagnóliák színpadi változatában, Móricz Dinnyék című komédiájában és a Panna, a Pöttöm zenés mesejátékban is fellép.

Kép forrása: www.szomszedok1987.extra.hu
 

OLVASD EL EZT IS!

kisvaros lead
  • hegyi barbara
  • hollósi frigyes

Így néznek ki most a Kisváros sztárjai

Ezt is szeretjük