Emlékszel még a Vad angyalra? Ez a mosolygós színésznő volt a magyar hangja
Képeken Kiss Virág
Szinkronhang és rendező is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mintha a fentiek is a színi pályára teremtették volna Kiss Virágot. A versmondás éppoly közel állt hozzá, mint az éneklés és a zenélés - nem véletlen, hogy az Operaház gyermekkórusának általános iskolájába járt, ahonnan egyenes út vezetett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zongora-karvezető szakára. Ugyanígy szeretett táncolni is: több mint 150-szer játszott a mára már legendássá vált Grease című musicalben, ahol többek között ezt a fajta tehetségét is megmutathatta. Táncos múltjának köszönhetően később tíz éven keresztül vezette a Carmen tánccsoportot, amely - nevéhez illően - a flamenco szikrázó-vibráló világába repítette magával a nagyérdeműt.

A Vad angyallal lett ismert

A színészmesterséget Gór Nagy Mária tanodájában sajátította el, mikrofon előtti tanulóéveit pedig a Pannónia Filmstúdióban töltötte, ahol sikerült elcsípnie a magyar szinkron aranykorának végét. Somló Andrea rendező vette a szárnyai alá, és Virág sok kiváló színész mellett Végvári Tamással és Gáti Oszkárral dolgozhatott együtt. A legtöbbet azonban édesanyja és nagymamája adta neki, akik felnevelték:

- Csodás gyerekkorom volt, sok szeretetet kaptam tőlük. Azt is nekik köszönhetem, hogy nem volt szükségem logopédusra. Kiskoromban nem gügyögve beszéltek hozzám, így minden hangot, szót tisztán tanultam meg.

Az első igazán komoly feladata Zeffirelli Jane Eyre című filmje volt, ahol a főszereplő Charlotte Gainsbourgnak kölcsönözte a hangját. Híressé Natalia Oreiro szinkronizálásával vált. A színésznővel a Vad angyal kapcsán találkozott először, azóta sokszor volt szerencséje megszólaltatni őt, de hallhattuk például a Baywatch April Giminskijeként és a Döglött akták Lilly Rush nyomozójaként. Néhány éve úgy döntött, a keverőpult mögött is készít szinkront - mostanra számos filmet és sorozatot jegyez rendezőként, egyebek mellett a világ legnépszerűbb brit szériáját, a Downton Abbey-t, amely megkapta a 2013 legjobb sorozatszinkronjáért járó elismerést.

A színész színész marad

Virág mindig is szeretett minél többféle karaktert megformálni, amire a hangja is alkalmassá teszi: rendező kollégái szerint 20-40 év között lényegében mindent lefed. Az általa megszólaltatott színésznők sorában nagy kedvence a már említett Natalia Oreiro:

- Öröm vele dolgozni - mondja. - Bármilyen filmje jön, örülök neki. Mostanra minden rezdülését ismerem. Két alkalommal személyesen is találkoztam vele, nagyon kedves lány, és sok közös vonás van a természetünkben.

Nagyon szereti még a Modern család Claire-jét, akit Julia Bowen játszik, illetve Kathryn Morrist, aki Lilly Rusht személyesíti meg a Döglött aktákban.
Bár Virág manapság inkább a mikrofon másik oldalán áll, mint mondja, a színész színész marad, így a Mr. Selfridge-ben, amelynek ugyancsak rendezője, saját magára is osztott egy kisebb szerepet: a Zoe Tappar által megformált Ellen Love-ot magyarítja:

- A sorozat kezdetekor cserfes kis revüénekesnőként ismerjük meg Ellent, ám később leveszi az álarcát, így az a hang, amit az elején elképzeltem neki, teljesen átalakul - igazi álomszerep, amit nagy amplitúdóban lehet játszani.

Kathryn Morris a Döglött aktákból; Natalia Oreiro, a Vad angyal; Charlotte Gainsbourg; Kelly Packard, a Baywatch Aprilje

Nem futószalag

Virágot a Story TV egyik hangjaként is nap mint nap hallhatjuk, ma már azonban rendezőként, illetve művészeti vezetőként is tevékenykedik, amihez a szakmai támogatást is megkapja:

- A Story TV vezetősége elkötelezettje a magyar szinkronnak, és konkrét elképzeléseik vannak arról, hogyan lehetne a szinkronmunka futószalagos jellegét megváltoztatni, és azt folyamatot, ami a kilencvenes évek óta zajlik a magyar szinkronban, egy kicsit visszafordítani. Eleinte kisebb lehetőségeket kaptam, ma már a Story 4-en és 5-ön futó filmek és sorozatok 90-95%-át én tartom kézben. Három rendezővel és öt hangmérnökkel dolgozom, a férjem, Árvay Zoltán is hangmérnök, ő is a csapat része - meséli.

"Egy centit sem adok a minőségből"

Virág, mint mondja, egy centit sem ad a minőségből, csakis és kizárólag színészekkel dolgozik:

- Mostanra felhígult a szakma: akadnak olyan stúdiók, hol jó, ha egy-két igazi színésszel lehet találkozni. Nálunk a kis, kétmondatos szerepeket is színészek mondják - ilyenkor persze az adott kolléga kap egy nagyobb feladatot is valamely másik filmben vagy sorozatban.

Ahhoz, hogy a magyar szinkron jelenlegi, szívderítőnek éppen nem mondható helyzet változik-e érdemben, Virág szerint alapvetően a megrendelői oldalon múlik:

- Jelenleg is számos jó rendezőnk van - inkább a stúdiók és főleg a megrendelők részéről kellene jelentkeznie az igénynek a minőség iránt. Néhány jel azért már tapasztalható erre nézve, legalábbis egy-két kiemelt produkció esetében.

Downton Abbey - 2013 legjobb sorozatszinkronja

Minőséget előállítani nyilvánvalóan több időt és energiát igényel, mint a nagyjábóli megoldások, ám úgy tűnik, hosszabb távon megéri a befektetés: a Virág által rendezett Downton Abbey - amely nem mellesleg több Emmy- és Golden Globe-díjjal büszkélkedhet - megkapta 2013 legjobb sorozat szinkronjáért járó elismerést. A rendezőnő a sikerben számos kiváló művésszel osztozhatott: Kovács Nóra, Andresz Kati, Györgyi Anna, Konrád Antal, Rosta Sándor, Posta Viktor és a Kossuth-díjas Pásztor Erzsit hallható a főbb szerepekben. Virág a rendezője a szintén a Story 4-en futó, ugyancsak kosztümös brit sorozatnak, a Mr. Selfridge-nek is, ahol ugyancsak ragyogó szereplőgárdát sikerült összehozni a szinkront illetően.

Kiből lesz a jó szinkronhang?

A szinkronizálás összetett dolog, ami messze nemcsak adottság kérdése - a színésznek, legalábbis, ha színvonalasan kívánja ellátni a feladatát, bizonyos kvalitásokkal és emberi tulajdonságokkal is rendelkeznie kell.

- Kell a szép hang, ami egy adottság, ám az, hogy hogyan képezzük, miként bánunk vele, már rajtunk múlik - magyarázza a rendezőnő. - Ha nem vigyázunk rá, ugyanúgy tönkremegy, mint a test, ha iszunk, dohányzunk, elhízunk. Kell a tehetség is, mivel a szinkron során különféle figurák bőrébe bújunk. Ugyanilyen fontos a műveltség, az alázat, a pontosság, a tisztaság - hiszen a szinkronizálás csapatmunka, ami akár egyetlen renitensen is elbukhat. És persze hatalmas kitartás szükséges ehhez a munkához, itt ugyanis nem lehet hibázni. Mindezek együttesen jelentik az alapot - azt szoktam mondani, hogy innen már csak szorgalom és szerencse kérdése az egész.

"Megyek tovább az úton"

Virág négy éve rendez, tevékenységét egyfajta folyamatnak tekinti, amit tovább kíván vinni:

- Megyek tovább az úton, és igyekszem továbbra is ugyanazt a minőséget nyújtani, mint az eddigiekben.

A magánéletben is távoli célokat tűzött ki maga elé, még ha más értelemben is: minél több messzi országba szeretne eljutni.

Smink: Kincsesné Gurmai Mária
Haj: Birgés Kata
Styling: Hecendorfer Tímea
Fotó: Botond Márton

Ezt is szeretjük