Friss fotón a 95 éves Szepesi György - Így néz ki most a legendás kommentátor
Szepesi György ennyi idősen is kiváló egészségnek örvend.

nagykep?cikkid=169664&kep=szepesigyorgy-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szepesi Györgyöt tartják minden idők legnagyobb magyar sportbemondójának, aki 2017. február 5-én ünnepelte 95. születésnapját. Eredetileg Friedländer György néven látta meg a napvilágot 1922-ben Budapesten, de mivel édesapja Szepesváralján született, ezért vette fel a Szepesi nevet.

Gyerekkorát Angyalföldön töltötte, az ottani grundokon szeretett bele a futballba. Nagy focista akart ő is lenni, de idővel belátta, hogy nem kapott akkora tehetséget ehhez a sportághoz, mint mások. Ennek ellenére nem szakított a sporttal, sőt, elhatározta, hogy akkor nem a pályán, hanem kommentátorként segíti a hazai sport előrejutását.

1945-ben kezdett el dolgozni a Magyar Rádiónál. Sajátos lelkesedésével és különleges közvetítési stílusával azonnal elbűvölte a rádióhallgatókat. Mindezek tükrében nem csoda, hogy emberek milliói fülelték minden szavát a meccsek alatt, népszerűsége pedig elképesztő méreteket öltött hazánkban.

Ennek egyik legszebb példája az volt, hogy a televíziós közvetítésekhez is alámásolták a hangját, és a kép és a hang tökéletesen megegyezett, ha pedig a televízió és a rádió is közvetítette a mérkőzést, akkor lehalkították a tévét, és inkább Szepesi rádióközvetítését hallgatták hozzá, mert így még élvezetesebbé vált a mérkőzés.

Szepesi György 1949-ben

Legemlékezetesebb közvetítése az évszázad mérkőzése volt. Az 1953. november 25-i mérkőzést, amely során a magyar futballválogatott legyőzte a 90 éve veretlen angol labdarúgócsapatot a londoni Wembley Stadionban, olyan nagy átéléssel tolmácsolta a hallgatóknak, hogy a Nemzeti Sport kikiáltotta az Aranycsapat 12. játékosának.

"Ma a legtöbb riporter nem hivatásként éli meg és végzi a munkáját, hanem kenyérkeresetként, és ez bizony érződik" - mondta egy interjújában Szepesi György, aki 1982 és 1994 között a FIFA vezetőtestületének tagja volt. A 2012-es budapesti kongresszuson a szervezet legrangosabb kitüntetését, a FIFA-érdemrendet vehette át.

Fotók: MTI/Keleti Éva, MTI/Bruzák Noémi, Fortepan

Már 75 éves Kovács P. József! Most így néznek ki a Magyar Televízió bemondói

Nézd meg, hogy néznek ki a Magyar Televízió bemondói napjainkban!

Ezt is szeretjük